Яке церковне свято сьогодні, 25 лютого / ua.depositphotos.com

25 лютого за новим церковним календарем православні згадують святителя Тарасія Константинопольського. У народі - Тараса Безсонного. Про заборони та прикмети дня, що відзначають у православній церкві 25 лютого за старим стилем - у матеріалі. 

25 лютого 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

25 лютого за новим стилем (10 березня за старим стилем) - день пам'яті святителя Тарасія, патріарха Константинопольського.

Тарасій жив у VIII-IX століттях у Константинополі. Він був знатного роду, здобув гарну освіту і опинився при дворі імператора Костянтина VI Порфирородного. Пізніше став сенатором при його матері, святій цариці Ірині. 

Відео дня

У той час у Церкві панували іконоборчі настрої, яким не зміг протистояти патріарх Павло і пішов у монастир. Тоді Тарасію запропонували стати новим патріархом, оскільки він займав нейтральну позицію в протистоянні священнослужителів. Але сам Тарасій не вважав себе гідним цього і довгий час відмовлявся. Зрештою він погодився, але за умови скликання Вселенського Собору і відновлення іконошанування. Тарасія поставили патріархом, а трохи згодом під його головуванням відбувся знаменитий Другий Нікейський Собор - на ньому ухвалили повернути шанування ікон і дозволили встановлювати в храмах і будинках ікони Ісуса Христа, Богородиці, ангелів і святих.

Тарасій вів скромне життя і запам'ятався як мудрий, добрий і справедливий патріарх. Він приймав нужденних, допомагав порадою, дахом. Прозвали його Безсонним тому, що він дуже мало спав. Помер святий 806 року, похований у влаштованому ним монастирі на Босфорі. Біля могили святого не раз відбувалися чудесні зцілення вірян.

Свято 25 лютого за старим стилем - день пам'яті святителя Олексія, митрополита Київського і всієї Русі і святителя Мелетія, архієпископа Харківського і Охтирського.

Про що говорять прикмети на 25 лютого

25 лютого - прикмети сьогоднішнього дня / pixabay.com

За прикметами цього дня судили про те, якою буде погода на Великдень і надалі:

  • цього дня випав сніг - тиждень перед Великоднем буде непогожим;
  • граки в'ють гніздо - чекай скоро гарну погоду;
  • ворони каркають - до дощового літа.

Сни в ніч на 25 лютого намагалися запам'ятати - вірили, що вони віщують майбутнє.

Що не можна робити 25 лютого

Серед заборон, що сьогодні не можна робити - лаятися, відмовляти в допомозі та милостині нужденним, ображати людей і тварин.

Згідно з народними прикметами цього дня не можна лягати спати вдень, оскільки уві сні людина стає вразливою і може захворіти. Щоб не заснути, потрібно провести день у працях. Не радять також що-небудь планувати і робити серйозні покупки. 

Що можна робити 25 лютого

Святого Тарасія вважають покровителем жебраків, вдів, хворих і сиріт. Йому моляться про зцілення від важких хвороб, зокрема від лихоманки та загальної слабкості, просять добробуту і щастя для близьких.

За прикметами, якщо цього дня поділитися грошима - це до сімейного благополуччя, що більше віддаси, то більше незабаром отримаєш. Особливу увагу приділяли здоров'ю - якщо на Тараса почати лікувати серйозну недугу, то незабаром забудеш про неї.

25 лютого - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Тарас, Антон, Федір, Микола, Олександр, Євген.

Раніше ми публікували церковний календар на лютий 2024 зі святами на кожен день за новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: