Яке церковне свято 25 січня за новим стилем / колаж УНІАН, фото pixabay.com

25 січня за новим церковним календарем згадують святителя Григорія Богослова, архієпископа Константинопольського. У народному календарі - Григоріїв день. Чим прославився святий і з якими проханнями до нього звертаються, що можна і не можна робити, а також що відзначають у православній церкві 25 січня за старим стилем - розповідаємо в матеріалі. 

25 січня 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

25 січня (7 лютого за старим стилем) - день пам'яті святителя Григорія Богослова, якого вважають одним з Отців церкви. 

Григорій Богослов народився 329 року, в провінції Каппадокія (зараз це територія Туреччини). Виховувався він у християнській знатній родині, навчався в Афінах, де познайомився з майбутнім святителем Василем Великим і кілька років жив у його обителі. Повернувшись додому, Григорій прийняв сан священика, хоча й не хотів, але батькові не став заперечувати. Після смерті батьків Григорій сильно захворів - у його оточенні думали, що він не одужає. Але священик вижив і знову усамітнився у своїх молитвах. Ще одним ударом була смерть друга Василя Великого. Після цього до Григорія звернулися жителі Константинополя - попросили приїхати, щоб відстояти релігію в супротивників християнства, і Григорій присвятив частину свого життя цій боротьбі, а потім повернувся в Назіанз і очолив там паству.

Відео дня

Останні роки життя святитель багато писав - його спадщина вважається надбанням православ'я. Загалом Григорій створив 243 послання, 507 духовних віршів і 45 проповідей, серед них - автобіографічні твори "Про долю", "Про страждання моєї душі", які вважають літературними пам'ятками. Церква вшановує Григорія під ім'ям Богослов - це ім'я раніше було дано лише улюбленому учневі Христа Іоанну Богослову.

Свято 25 січня за старим стилем - день святої Тетяни Римської. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 12 січня.

Про що говорять прикмети на 25 січня   

Прикмети на 25 січня / pixabay.com

У народному календарі 25 січня - свято Григорій-весновказівник або Григоріїв день. За його прикметами судять, яка буде погода:

  • який день до полудня - такою буде перша половина зими, що залишилася:
  • синиці почали співати - будуть морози;
  • сильний снігопад - до ранньої осені. 

Григорів день здавна вважається сімейним, у цей час заведено ходити в гості до рідних і близьких. 

Що не можна робити 25 січня

Що сьогодні не можна робити:

  • сваритися, скандалити, з'ясовувати стосунки;
  • пліткувати і даремно базікати;
  • хвалитися своїми заслугами і добрими справами;
  • відмовляти в допомозі.

Вважається, що особливо обережним у цей день потрібно бути зі словами, особливо поганими - сказане може збутися. За народними прикметами також не варто ділитися планами, стригти волосся і нігті та важко працювати.

Що можна робити 25 січня

У день Григорія Богослова добре відвідати церкву, а якщо немає можливості, то помолитися вдома. До святителя звертаються у важкі моменти, просять зміцнити здоров'я і дух, допомогти у вихованні дітей, вважається, що святий сприяє фінансовому благополуччю тих, хто звик працювати. Також святого Григорія просять допомогти в пошуках другої половинки. Цього дня прийнято таємно робити благі справи - все зроблене повернеться в більшому обсязі.

25 січня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Олександр, Дмитро, Анатолій, Степан, Василь, Григорій, Петро, Віталій.

Раніше ми публікували повний православний календар на січень 2024 зі святами на кожен день за новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: