Яке церковне свято сьогодні, 25 травня / колаж УНІАН

25 травня православні віряни за новим церковним календарем згадують третє знайдення глави Іоана Предтечі. У народі день прозвали Іванів. Про його традиції, прикмети та яке сьогодні свято відзначають у церкві за старим стилем - розповідаємо в матеріалі.

25 травня 2024 року - яке церковне свято сьогодні за новим і старим церковним календарем

Після переходу Православної церкви України на новий церковний календар 2023 року дати православних свят із фіксованою датою (неперехідних) змістилися на 13 днів раніше. Але частина вірян продовжує дотримуватися колишнього календаря - збереження старого стилю залишається правом релігійних громад і монастирів.

Яке сьогодні церковне свято в Україні за новим стилем

Відео дня

25 травня за новим календарним стилем (7 червня - за старим) згадують третє знайдення глави Пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоана.

Іоан Предтеча, або Іоан Хреститель народився в літньої пари, на півроку раніше за Ісуса. Під час побиття немовлят мати Іоана сховалася з сином у пустелі - так вони вижили, і свої перші 30 років Іоан теж провів у пустелі. У віці 28-30 років він почав проповідувати і розповів про швидке пришестя Христа. Пізніше Іоан хрестив у річці Йордан багатьох іудеїв, а також і самого Ісуса.

Коли Іоан викрив царя Ірода Антипа в одруженні з дружиною брата, то святого схопили й заточили до в'язниці, а пізніше стратили - на прохання падчерки царя Саломеї, яку напоумила мати. Тіло Іоана віддали його учням, і вони поховали його в місті Севастії, а голову поховати не дозволили.

У IV столітті главу святого виявили на Оливній горі в Єрусалимі - там її таємно поховала служниця дружини царя Ірода. Мощі тоді залишили в збудованому храмі, а коли він зруйнувався, то главу знову загубили. У V столітті її знайшли двоє ченців-паломників, яким явився Хреститель і вказав місце. Главу Іоана сховали в печері біля міста Емесси, а потім у Команах - від іконоборців. Втретє святиню знайшли 850 року і перенесли її до Константинополя. Зараз частина святої глави зберігається на Афоні.

Церковне свято 25 травня за старим стилем

25 травня за старим календарним стилем згадують святих Епіфанія, єпископа Кіпру і Германа, патріарха Єрусалимського.

Про що говорять прикмети на 25 травня

25 травня - прикмети сьогоднішнього дня / pixabay.com

У народному календарі 25 травня - свято Іванів день. За його прикметами судять, яким буде літо:

  • світанок червоний - літо буде без дощів;
  • похмуро зранку - чекай на дощове літо;
  • рясно зацвіла горобина - буде багатий урожай вівса;
  • грім цього дня - до затяжної зливи.

Згідно з народною прикметою добре, якщо біля будинку росте горобина - вважається, що вона захищає від нещастя.

Що не можна робити 25 травня

Як і в будь-який інший день, церква сьогодні виступає проти лихослів'я, лайки, образ, жадібності та пліток, не можна відмовляти в допомозі.

Не радять цього дня брати до рук гострі предмети, робити генеральне прибирання і вимітати сміття - можна вимести все хороше, відвідувати могили близьких, веселитися і влаштовувати галасливі свята.

Що можна робити 25 травня

Цього дня в молитвах Іоану Предтечі просять святого позбавити від головного болю та інших захворювань, пов'язаних із головою, а також допомоги в будь-якій важливій справі. День радять провести в молитві та благодійних справах.

У народі вважають, що сьогодні потрібно носити одяг світлих кольорів - він приверне удачу і сімейне щастя, а якщо вдягнути білу сорочку хворій людині, то вона швидше одужає.

25 травня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Олена, Іван, Інокентій, а також Герман, Денис, Євдокія, Іван, Петро, Семен, Федір.

Раніше ми публікували церковний календар на травень 2024 зі святами за новим і старим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: