Яке церковне свято сьогодні, 26 лютого/ ua.depositphotos.com

26 лютого за новим церковним календарем православні згадують святителя Порфирія, архієпископа Газького. У народному календарі - свято Порфирій Пізній. Про заборони і прикмети дня, що відзначають у православній церкві 26 лютого за старим стилем - у матеріалі.

26 лютого 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

26 лютого за новим стилем (11 березня за старим стилем) - день пам'яті святителя Порфирія, який присвятив своє життя будівництву храмів і поширенню християнської віри.

Порфирій жив у IV столітті, у Фессалоніках. У віці 25 років він вирішив стати ченцем і вирушив до Єгипту, в монастир Нітрійської пустелі. Там він провів 5 років, протягом цього часу відвідав багато святих місць. Потім оселився в Йорданській пустелі й вирішив присвятити себе молитві та усамітненню.

Відео дня

Жив Порфирій у важких умовах, і його здоров'я погіршилося. Він вирішив піти до підніжжя гори Голгофи, щоб знайти зцілення. Тоді ж ченцеві наснився сон, у якому до нього з'явився Ісус Христос, вилікував його і сказав: "Прийми це Древо і зберігай його". Трохи пізніше Порфирія поставили пресвітером і призначили хранителем Чесного Древа Хреста Господнього (частини Хреста, на якому було розіп'ято Ісуса, і яка зберігалася у Константинопольського правителя).

Через деякий час, коли Порфирію виповнилося 50, його поставили єпископом палестинського міста Гази. У місті було всього три християнські церкви і багато язичницьких. Тому Порфирій почав будівництво церков і морнастирів.

За переказами одного разу святитель Порфирій своєю молитвою припинив сильну посуху - пішов дощ і врожай вдалося врятувати. Язичники, які були свідками цього, прийняли хрещення, і до кінця життя єпископа все місто сповідувало християнство.

Свято 26 лютого за старим стилем - день пам'яті Мартініана Кесарійського.

Про що говорять прикмети на 26 лютого

26 лютого - прикмети сьогоднішнього дня / фото ua.depositphotos.com

У народному календарі 26 лютого - свято Порфирій Пізній. Цього дня зазвичай мінлива погода, за нею судять, якими будуть весна і літо:

  • туман із ранку - до негоди;
  • горобці збиваються в зграї - весна буде теплою;
  • граки прилетіли - сніг скоро розтане;
  • багато яскравих зірок - до спекотного літа;
  • якщо пішов раптовий сніг або почалася злива - літо буде дощовим;
  • голуби ховаються під дах - буде холодно.

Народні прикмети, незважаючи на потепління, не радять прибирати теплі речі і готуватися до посіву - за відлигою можуть бути запізнілі морози. Звідси пішла і назва дня - Порфирій Пізній.

Що не можна робити 26 лютого

Серед заборон, що сьогодні не можна робити - сваритися, лихословити, бажати зла, влаштовувати гучні застілля і розпивати алкоголь.

За народними прикметами цього дня не варто зав'язувати будь-які вузли - це до фінансових проблем, а також залишати порожній посуд після їжі. Не слід також 26 лютого що-небудь садити, особливо вербу.

Що можна робити 26 лютого

Святителю Порфирію моляться про зцілення, здоров'я для рідних і близьких, просять зміцнити віру і зробити диво.

Цього дня підгодовують птахів, які повертаються з теплих країн. Добре зробити прибирання, вважається, що порядок привертає в дім благо і гармонію в сім'ю.

26 лютого - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Ганна, Іван, Миколай, Петро, Порфирій, Сергій і Севастіян.

Раніше ми публікували церковний календар на лютий 2024 року зі святами на кожен день за новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: