Яке церковне свято 26 січня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, pixabay.com

26 січня за новим церковним календарем згадують святого Феодора Студита. Чим він прославився, з якими молитвами до нього звертаються, про традиції та заборони дня, а також що відзначають у православній церкві 26 січня за старим стилем - розповідаємо в матеріалі. 

26 січня 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

26 січня (8 лютого за старим стилем) - день пам'яті святого Феодора Студита, ігумена Студійського монастиря, який прославився своїми добрими справами. 

Феодор Студит жив у VIII-IX століттях. Він походив із гарної сім'ї, здобув гарну освіту. Рано одружився, потім прийняв постриг і разом із дружиною пішов у монастир. Там він багато молився і дуже багато працював - хотів надолужити час, проведений у неробстві. Феодор кілька разів виступав проти рішень імператорів, і за це його відправляли на заслання. Після повернення Феодор продовжував працювати в монастирі. Але помер преподобний у поневіряннях. 26 січня 845 року мощі святого перенесли з Херсонеса Акритського до Константинополя, у Студійський монастир.

Відео дня

Після себе преподобний залишив богословські листи, твори і статут Студійського монастиря - за цими правилами пізніше почали жити ченці в монастирях на Русі.

Свято 26 січня за старим стилем - день пам'яті мучеників Єрміла і Стратоніка Сингідонських. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 13 січня.

Про що говорять прикмети на 26 січня   

Прикмети на 26 січня / pixabay.com

За прикметами дня дивляться, яку погоду очікувати найближчим часом:

  • чути спів синиць - до похолодання;
  • видно коло навколо місяця - до хуртовини;
  • яскраві сутінки і зоряне небо - йдуть морози;
  • туман зранку - буде відлига.

У народному календарі 26 січня - свято Федорів день, або Федір Поминальник, бо у цей час було заведено згадувати померлих близьких.

Що не можна робити 26 січня

Що сьогодні не можна робити:

  • сваритися, лаятися, лихословити;
  • відмовляти в милостині або допомозі;
  • згадувати погано про померлих;
  • тужити і впадати у відчай.

За народними прикметами цього дня не варто починати нові справи - вони можуть принести збитки.

Що можна робити 26 січня

Преподобного Феодора просять зміцнити віру, дати терпіння і смиренність, зміцнити здоров'я і зцілити, зокрема від хвороб шлунка. 

В народі цього дня заведено піти до церкви, поставити свічку і помолитися за упокій померлих близьких. Можна також відвідати могили родичів, друзів, знайомих.

26 січня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Гавриїл, Федір, Марія, Петро, Давид, Аркадій, Іван, Климент.

Раніше ми публікували повний православний календар на січень 2024 зі святами на кожен день за новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: