Яке церковне свято сьогодні, 26 травня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, pixabay.com

26 травня православні віряни за новим церковним календарем згадують апостолів від 70-ти Карпа та Алфея. Також цього дня святкують відновлення Михайлівського Золотоверхого собору в Києві. У народі день отримав назву Карпів. Про його традиції, прикмети та яке сьогодні свято відзначають у церкві за старим стилем - розповідаємо в матеріалі.

26 травня 2024 року - яке церковне свято сьогодні за новим і старим церковним календарем

Після переходу Православної церкви України на новий церковний календар 2023 року дати православних свят із фіксованою датою (неперехідних) змістилися на 13 днів раніше. Але частина вірян продовжує дотримуватися колишнього календаря - збереження старого стилю залишається правом релігійних громад і монастирів.

Яке сьогодні церковне свято в Україні за новим стилем

Відео дня

26 травня за новим календарним стилем (8 червня - за старим) - день пам'яті апостолів від 70-ти Карпа і Алфея.

Святі апостоли Карп і Алфей були учнями Ісуса Христа. Карп жив у місті Олександрія Троадська, недалеко від стародавньої Трої, дружив з апостолом Павлом і супроводжував його в подорожах. У Біблії згадується про те, як одного разу апостол Павло забув удома в Карпа книжки та священицький одяг. Знаючи, що Карп - доброчесна і розумна людина, Павло поставив його єпископом міста Берія Фракійська. Також Карп проповідував Євангеліє на острові Крит. За однією з версій, святий мирно спочив у Берії, за іншою - загинув мученицькою смертю за часів імператора Нерона.

Про святого апостола Алфея відомо небагато. Він був родом із галілейського міста Капернаума і батьком апостолів Якова Алфеєва та Матвія, а також мав ще двох дітей - Аверкія та Олену. Вони так само були християнами і прийняли мученицьку смерть.

***

В останню неділю травня в церкві відзначають відновлення Михайлівського Золотоверхого собору - однієї з візитних карток Києва.

Монастир був побудований на честь архістратига Михаїла, небесного покровителя Києва. Звів його князь Святополк, онук Ярослава Мудрого, у 1108-1113 роках. У XVII-XVIII століттях монастир став центром відновленої Київської митрополії, вважався одним із найкрасивіших храмів. На долю монастиря випало чимало навал і лих, але він вистояв - до 1937 року, коли його знесла радянська влада. Відновлювати монастир почали в 1990-х роках, і 2000-го його було освячено і відновлено.

У 2013 році храм став притулком для киян під час розгону Євромайдану. Тоді вперше за вісім століть дзвони Михайлівського Золотоверхого били на сполох. Під час Революції Гідності тут надавали допомогу пораненим учасникам революції, приносили їм їжу, ліки. У серпні 2015-го на стінах Михайлівського Золотоверхого з'явилася "Стіна пам'яті загиблих за Україну". Нині, під час війни Росії з Україною, у Михайлівському соборі невпинно моляться за українських воїнів і народ.

Церковне свято 26 травня за старим стилем

26 травня за старим календарним стилем згадують мученицю Глікерію.

Про що говорять прикмети на 26 травня

26 травня - прикмети сьогоднішнього дня / ua.depositphotos.com

У народному календарі 26 травня - свято Карпів день, або Карп Корополов. Його прикмети пов'язані з мешканцями водойм:

  • качки пірнають - до дощу;
  • риба плаває на поверхні - до негоди;
  • раки вилізли на берег - теж до дощу;
  • комарі рояться хмарами - буде тепла погода;
  • зозулю чути - стоятиме спека.

За народними прикметами цього дня добре ловиться короп, тому день і отримав таку назву.

Що не можна робити 26 травня

Церква сьогодні, як і в будь-який інший день, виступає проти лихослів'я, образ, лайки, жадібності, заздрості та пліток. Не слід відмовляти в допомозі тому, хто просить.

Народні прикмети не радять цього дня лінуватися і довго спати - проспите удачу, прибирати в домі й виносити сміття після заходу сонця теж не можна - можна винести благополуччя. Сьогодні, згідно з прикметами, забороняється їсти іншу рибу, крім коропа, інакше постраждає фінансове благополуччя. Не слід давати гроші в борг, але й відмовляти в цьому не можна - просто позичте гроші завтра. Пересадку і посадку розсади або квітів також краще перенести - вони засохнуть або зів'януть.

Що можна робити 26 травня

У апостолів Карпа і Алфея просять про прощення за гріхи і заступництво перед Господом. Святі допомагають зміцнити віру, до них звертаються за зціленням та ті люди, які втратили надію. Якщо є можливість, сьогодні добре піти на службу в Михайлівський монастир.

За старих часів цього дня йшли на риболовлю - вважали, що можна зловити хорошого коропа: "На Карпа коропи ловляться". Уловом обов'язково ділилися з іншими. Добре також постояти біля квітучої шипшини і вдихнути аромат - вважається, що таким чином можна набратися сил і здоров'я. День слід провести у спілкуванні з родичами та близькими - тоді й життя буде спокійним і легким.

26 травня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Олександр, Георгій (Єгор, Юрій), Олена, Іван, Карп, Макар, а також Василь, Юхим, Сергій, Аріна, Ірина, Гликерія.

Раніше ми публікували церковний календар на травень 2024 року зі святами за новим і старим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: