Яке церковне свято сьогодні, 27 квітня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, Вікіпедія

27 квітня православні віряни згадують апостола від 70-ти святого Симеона і преподобного Стефана, ігумена Києво-Печерського. Також цього дня - Лазарева субота. Про традиції та прикмети 27 квітня, кого вшановують у церкві за старим стилем - розповідаємо в матеріалі.

27 квітня 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

27 квітня за новим календарем (10 травня за старим) - день пам'яті священномученика Симеона, родича Господнього і преподобного Стефана, ігумена Києво-Печерського.

Симеон жив у II столітті. Він був одним з апостолів від 70-ти і племінником Йосипа, чоловіка Діви Марії, тому Симеона вважають родичем Господнім.

Відео дня

Симеон був уже в зрілому віці, коли став свідком чудес Ісуса Христа, і тоді ж став одним із 70-ти апостолів Спасителя. Відтоді все своє життя святий проповідував християнство і боровся з ідолопоклонниками. Після того, як стратили першого єпископа Єрусалимського, апостола Якова, на цей пост обрали Симеона.

Через деякий час до влади прийшов імператор Траян і видав указ, яким забороняв таємні зібрання. Противники християнства скористалися цим - християни часто збиралися для молитов ночами. Наміснику в Єрусалимі Аттіку донесли, що Симеон сповідує християнську віру, а також походить із роду царя Давида. Симеона, якому на той час було вже понад 100 років, схопили і після довгих мук розіп'яли на хресті.

***

Стефан, ігумен Печерський і єпископ Володимиро-Волинський, жив у XI столітті. У Києво-Печерському монастирі він прийняв чернечий постриг і був улюбленим учнем ігумена Лаври, преподобного Феодосія Печерського. Перед смертю Феодосія ченці попросили призначити ігуменом саме Стефана.

1078 року ігумен Стефан пішов із Лаври і заснував новий монастир на честь Пресвятої Богородиці - Кловський, який довгий час процвітав, але в середині XIII століття його зруйнували орди Батия.

Ігумена ж Стефана 1901 року поставили єпископом міста Володимира-Волинського. Він доклав чимало зусиль і навернув до християнської віри багато жителів Волині. Також єпископ Стефан брав участь у перенесенні мощей преподобного Феодосія - з печери до монастиря.

***

27 квітня 2024 року відзначається Лазарева субота - дата однакова як для старого, так і для нового календаря. Цього дня в православній церкві згадують чудо, яке здійснив Ісус Христос - воскресіння праведного Лазаря.

Свято 27 квітня за старим стилем - день пам'яті святого Мартіна, сповідника, Папи Римського.

Про що говорять прикмети на 27 квітня

27 квітня - прикмети сьогоднішнього дня / pixabay.com

У народному календарі 27 квітня - свято Семенів день, Семен Ранопашець. Прикмети дня говорять про погоду і яким буде врожай:

  • сонце на світанку ясне - літо буде з сильними вітрами;
  • на траві вранці немає роси - ввечері піде дощ;
  • дощ цього дня - до багатого врожаю хліба;
  • туман випав увечері - до потепління.

За звичаями наші предки на Семена Ранопашця виходили на роботу в поле. Також у народі вважають, що якщо цього дня погрітися на сонці, то можна позбутися багатьох хвороб.

Що можна робити 27 квітня

Святого Симеона просять про здоров'я близьких людей, а також дати пораду у важливій справі - відповідь може прийти уві сні. У Лазареву суботу запасаються гілочками верби, щоб освятити їх у церкві наступного дня, а також ідуть на церковну службу.

Цього дня потрібно обов'язково чим-небудь поділитися з ближніми, можна навіть найпростішими речами, а також допомогти нужденним - віддане іншому повернеться подвійним благом.

Триває Великий піст 2024, але тим, хто постить, у Лазареву суботу можна їсти гарячу їжу з олією і рибну ікру.

Що не можна робити 27 квітня

Серед заборон, що сьогодні не можна робити - сваритися, відмовляти в допомозі, пліткувати, ображати людей і тварин, бажати зла. Також забороняється займатися важкою роботою по дому, робити генеральне прибирання, мити вікна, прати, шити, вишивати, в'язати.

Народні прикмети попереджають, що в цей день слід бути особливо обережними в словах і вчинках - щоб не посваритися ні з ким, наші пращури зав'язували на червоній вовняній нитці два вузлики і носили її цілий день у правій кишені. Не слід укладати великі торгові угоди і робити великі покупки, а також перераховувати гроші - щоб не залишитися без них у майбутньому.

27 квітня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Анастасія, Іван, Микола, Павло, Петро, Семен, Сергій, Степан.

Вас також можуть зацікавити новини: