Яке церковне свято 27 листопада / колаж УНІАН , ua.depositphotos.com

27 листопада за новим церковним календарем згадують преподобного Романа Антіохійського і відзначають день пам'яті чудотворної ікони Божої Матері "Знамення" - однієї з найшанованіших у православ'ї. У народному календарі - Романів день. Про традиції свята, заборони, народні прикмети та кого вшановують 27 листопада за старим стилем - розповідаємо в матеріалі.

27 листопада 2023 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

27 листопада (10 грудня за старим стилем) - день пам'яті преподобного Романа Антіохійського і чудотворної ікони Божої Матері "Знамення".

Роман Антіохійський народився в Кілікійському місті Росс, а потім переїхав до Антіохії. Тут він прийняв чернецтво і вирішив усе своє життя присвятити Богу. Відомо, що жив Роман у маленькому приміщенні, вогонь ніколи не запалював, харчувався хлібом із сіллю та водою. Також ще з юного віку він перестав стригти волосся, тому до кінця життя воно обвивало його тулуб. Носив Роман сорочку-власяницю та вериги. 

Відео дня

Прославився святий тим, що володів даром чудотворення, зцілював від важких хвороб і врятував від смерті багатьох людей. 

***

Чудотворна ікона Божої матері "Знамення" була створена у другій чверті XII століття. У XVI столітті її оновили, і від первісного стародавнього живопису залишилися лише деталі: фрагменти мафорію і сукні Богородиці та медальйона навколо образу немовляти Ісуса. Свою назву ікона "Знамення" отримала після чудесного знамення від Новгородської ікони, що сталося 1170 року. На той час війська князя Андрія Боголюбського взяли в облогу Великий Новгород. Коли в людей не залишалося надії на порятунок, архієпископ Новгородський почув голос Діви Марії - вона веліла винести ікону "Знамення" з церкви й обійти з нею кріпосну стіну. У цей момент одна зі стріл влучила в ікону, і з Її очей полилися сльози. Воїни, які взяли місто в облогу, стали кидати зброю і в паніці тікати. Після цього випадку почали відзначати річницю дива від ікони.

На іконі "Знамення" зображено Божу Матір під час читання молитви: її руки підняті вгору, а на грудях - Немовля.

Свято 27 листопада за старим стилем - день пам'яті святого Пилипа, одного з 12 апостолів Ісуса Христа. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 14 листопада.

Про що говорять прикмети на 27 листопада

Прикмети на 27 листопада / pixabay.com

За прикметами дня судили, яким буде врожай наступного року та погода найближчим часом:

  • якщо вранці іній - буде гарний урожай вівса;
  • день теплий видався - наступний рік виявиться неврожайним, а літо - дощовим;
  • сніг пішов - травень буде непогожим;
  • ворони розкричалися - чекай відлиги.

У народному календарі 27 листопада - свято Романів день. Вважалося, що якщо в цей час стати обличчям до вітру, всі негаразди підуть разом із ним.

Що не можна робити 27 листопада

У цей день є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

  • лихословити, сваритися;
  • пліткувати;
  • відмовляти в допомозі;
  • користуватися гострими і колючими предметами;
  • шити і в'язати.

За народними прикметами цього дня не слід також запрошувати в дім хворих і жебраків - щоб не накликати на себе біди. Шити і в'язати заборонялося, бо вважалося, що можна "зашити" тепло, і почнуться люті морози.

Що можна робити 27 листопада

Іконі Божої Матері "Знамення" моляться в різних життєвих ситуаціях - просять про мир, порятунок від воєн, захист від недоброзичливців, ворогів, стихійних лих, пожеж, зміцнення сім'ї. Також святий образ допомагає боротися з важкими хронічними хворобами і дарує зцілення.

За народними прикметами цього дня добре зробити прибирання - вважається, що з винесеним сміттям можна позбутися неприємностей і проблем.

Тим, хто дотримується посту, цього дня дозволяється гаряча їжа без олії. Раніше ми публікували детальний календар харчування на Різдвяний піст по днях.

27 листопада - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Василь, Яків, Іван, Микола, Всеволод, Роман, Борис, Гавриїл, Федір, Сергій.

Вас також можуть зацікавити новини: