Яке церковне свято сьогодні, 27 лютого / ua.depositphotos.com

27 лютого за новим церковним календарем православні згадують преподобного Прокопія Декаполіта. У народному календарі - свято Прокіп Перезимній. Про заборони та прикмети дня, що відзначають у православній церкві 27 лютого за старим стилем - у матеріалі.

27 лютого 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

27 лютого за новим стилем (12 березня за старим стилем) - день пам'яті пісника і молитовника преподобного Прокопія Декаполіта.

Прокопій Декаполіт жив у VIII столітті в Декаполісі. Він вів скромне чернече життя, проводив багато часу в молитві та пості, але незабаром був змушений протистояти іконоборчому руху імператора Льва Ісаврянина. Прокопій разом з іншими повстав проти єресі іконоборців, викрив їх у божевіллі й переміг словом Божим. Це розгнівало імператора, він велів схопити Прокопія і піддав його нелюдським тортурам. Після цього преподобного кинули в темницю, де він разом зі своїм сподвижником по чернечому життю святим Василем мучилися до смерті імператора Лева Ісаврянина.

Відео дня

Залишок життя Прокопій Декаполіт провів у монастирі в чернечих подвигах, допомагаючи заблукалим вибрати шлях чесноти.

Свято 27 лютого за старим стилем - день пам'яті святого рівноапостольного Кирила, одного з авторів слов'янської абетки.

Про що говорять прикмети на 27 лютого

27 лютого - прикмети сьогоднішнього дня / фото sunflair, Pixabay

У народному календарі 27 лютого - свято Прокопа Перезимнього, Прокопа Дорогорушителя. За прикметами дня судять про погоду і майбутній урожай:

  • з'явилися проліски - можна починати польові роботи;
  • верба починає розпускатися з верхівки - посів буде вдалим;
  • рясна крапель цього дня - буде тепле літо.

Вважається, що з цього дня починається відлік повноцінної весни, звідси й назва - Прокіп Перезимовий.

Що не можна робити 27 лютого

Серед заборон, що сьогодні не можна робити - лаятися і лихословити, з'ясовувати стосунки, особливо з близькими, відмовляти в допомозі.

За народними прикметами не варто вирушати в далеку дорогу - якщо є можливість, то краще перенести поїздку. Не радять також цього дня грати весілля і стригти волосся, поганим знаком вважається брати гроші в борг - будеш ходити в боргах наступні три роки.

Що можна робити 27 лютого

До Прокопія Декаполіта звертаються з молитвами зміцнити віру і дух, просять зцілення від різних хвороб, порятунку від зневіри і депресії. Також святому моляться про допомогу в навчанні.

Одна з традицій цього дня - допомогти тому, хто потребує даху над головою або їжі. 27 лютого - вдалий день для полювання і риболовлі, добре піти в лазню, щоб змити з себе зимові хвороби.

27 лютого - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Михайло, Петро і Прокопій.

Раніше ми публікували православний календар на березень 2024 року зі святами за новим і за старим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: