Яке церковне свято сьогодні, 27 травня / колаж УНІАН, фото УНІАН, pixabay.com

27 травня православні віряни за новим церковним календарем згадують священномученика Ферапонта, єпископа Сардійського і мученицю Феодору. У народі день прозвали Федорин. Про його традиції, прикмети та яке сьогодні свято відзначають у церкві за старим стилем - розповідаємо в матеріалі.

27 травня 2024 року - яке церковне свято сьогодні за новим і старим церковним календарем

Після переходу Православної церкви України на новий церковний календар 2023 року дати православних свят із фіксованою датою (неперехідних) змістилися на 13 днів раніше. Але частина вірян продовжує дотримуватися колишнього календаря - збереження старого стилю залишається правом релігійних громад і монастирів.

Яке сьогодні церковне свято в Україні за новим стилем

Відео дня

27 травня за новим календарним стилем (9 червня - за старим) - день пам'яті священномученика Ферапонта, єпископа Сардійського.

Ферапонт жив у III столітті в місті Сардіс (Мала Азія). Він був місцевим єпископом, проповідував християнську віру і хрестив багатьох язичників-еллінів. Правитель Юліан, дізнавшись про це, велів кинути єпископа в темницю. Там його залишили без їжі і води, намагаючись у такий спосіб змусити відмовитися від віри, але Ферапонт стійко витримав усі випробування. Тоді його почали водити в кайданах містами і публічно катувати - як повчання іншим. Ефект був зворотним: бачачи мужність єпископа, християни лише міцнішали у вірі. Але після чергового побиття Ферапонт помер - за переказами, тієї ж миті кілки, до яких було прив'язано єпископа, дали паростки і стали деревами. Їхнє листя зцілювало тих, хто звертався зі щирою молитвою до святого.

***

27 травня за новим стилем згадують також мученицю Феодору, яка жила в III-IV століттях в Олександрії. Це були часи правління імператора Діоклетіана, який сам був язичником і влаштовував гоніння на християн. Феодору, як християнку, привели до нього на суд і зажадали, щоб вона відмовилася від віри. Коли Феодора відмовилася, то її спровадили в блудний дім. Честь дівчини врятував воїн Дідім - він захистив її і віддав їй свій одяг. За це його відправили на страту - Феодора пішла разом із ним.

Церковне свято 27 травня за старим стилем

27 травня за старим календарним стилем згадують мученика Ісидора.

Про що говорять прикмети на 27 травня

27 травня - прикмети сьогоднішнього дня / pixabay.com

У народному календарі 27 травня - свято Федорин День. Його прикмети в основному пов'язані з погодою:

  • зранку душно - чекай дощу;
  • роси багато зранку - день буде ясний;
  • вранці - до ясного дня;
  • туман випав - буде багато грибів;

Вважається, що яка погода цього дня - така ж буде й осінь.

Що не можна робити 27 травня

Сьогодні, як і в будь-який інший день, церква виступає проти лихослів'я, образ, жадібності, заздрості. Особливо потрібно стежити за своїм язиком - свята Феодора не терпить пліток.

За народними прикметами порожні розмови і плітки можуть призвести до розладу в сім'ї, так і говорили: "На Федору - не виносьте з хати сору". З цієї ж причини не радять цього дня прибирати в будинку, особливо підмітати - це вважається поганою прикметою, до сімейних сварок і негараздів.

Що можна робити 27 травня

Святому Ферапонту моляться про зцілення духовне і фізичне. У святої Феодори просять підтримки в сімейних справах.

Сьогодні слід говорити тільки у справі - це принесе користь і вбереже від чуток. Доброю прикметою вважається помирити тих, хто свариться.

За старих часів цього дня задобрювали домовика і залучали в дім достаток і фінанси: ставили в затишному місці чашку або тарілку і кидали в неї кілька монет.

27 травня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Анастасія, Іван, Леонід, Леонтій, Петро, Ферапонт, а також Сидір, Олександр, Макар, Максим, Марк, Микита, Тихон.

Раніше ми публікували церковний календар на червень 2024 зі святами за новим і старим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: