Яке церковне свято 28 грудня / колаж УНІАН, фото УНІАН, pixabay.com

28 грудня за новим церковним календарем православні згадують 20 тисяч мучеників із Нікомидії. У народному календарі - Різдвяний м'ясоїд. Розповідаємо про традиції цього дня, народні прикмети та що відзначають у церкві 28 грудня за старим стилем.

28 грудня 2023 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

28 грудня (10 січня за старим стилем) - день пам'яті 20 тисяч мучеників, спалених у церкві в Нікомидії.

На початку IV століття в Римській імперії правив імператор Максиміан - він був язичником, влаштовував гоніння на християн і наказував руйнувати християнські храми. У місті Нікомідії єпископом був святий Кирило, який поширював істинну віру, тож багато хто з сановників таємно стали християнами. Зацікавилася християнством і язичницька жриця Домна - вона навідалася до Кирила і таємно хрестилася. Після цього Домна стала допомагати хворим і жебракам, роздала майно нужденним. Дізнавшись про це, Домну заточили у в'язницю і морили голодом, тоді вона прикинулася божевільною і втекла в один із монастирів, де обстригла волосся і переодяглася в юнака. Імператор Максиміан став шукати свою жрицю і зруйнував обитель, де ховалася Домна. 

Відео дня

У свято Різдва Христового в церкві Нікомідії зібралося близько 20 тисяч християн. Дізнавшись про це, імператор відправив глашатая - той наказав християнам принести жертву ідолам і погрожував смертю. Коли люди відмовилися, церкву підпалили і всі присутні загинули. Імператор продовжив гоніння на тих християн, що залишилися. Домна, яка в цей час жила в печері, поховала тіла мучеників, яких рибалки дістали з моря. Імператор, дізнавшись про юнака, який сумує за загиблими, наказав стратити і його.

Свято 28 грудня за старим стилем - день пам'яті святителя Стефана, сповідника і архієпископа Сурозького. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 15 грудня

Про що говорять прикмети на 28 грудня

Погодні прикмети на 28 грудня / фото Artur Pawlak, Pixabay

За прикметами цього дня дивляться, наскільки холодно буде найближчим часом:

  • синиці голосно щебечуть уранці - до холодів;
  • день холодний видався - попереду будуть морози;
  • на небі видно червоні веселки - до сильного морозу.

У народному календарі 28 грудня - свято Різдвяний м'ясоїд, Домочадців день.  Починаючи з цього дня і до Великого посту дозволяється їсти м'ясо.

Що не можна робити 28 грудня

У цей день є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

  • лаятися і сваритися, особливо з рідними та близькими;
  • відмовляти в допомозі людям старшого віку;
  • займатися рукоділлям.

За народними прикметами жінкам цього дня також не слід займатися випічкою і возитися з тістом, а також не варто позичати гроші. Вважається, що у цей час не можна відчиняти вікна - через них можуть "піти" щастя і благополуччя.

Що можна робити 28 грудня

У свято можна піти до храму або помолитися вдома всією сім'єю - попросити у Бога і святих зміцнення у вірі, сил, щоб витримати життєві негаразди, здоров'я для близьких і миру.

У розпалі Святки, тож потрібно проводити час із близькими, разом трудитися і відпочивати. Можна запросити в дім гостей, на стіл потрібно поставити страви з м'яса - адже це Різдвяний м'ясоїд. Також заведено вшановувати літніх родичів і робити їм подарунки - наприклад, дарувати солодощі та теплі речі. За народними повір'ями, якщо в цей день загадати всією сім'єю бажання, то воно обов'язково збудеться.

28 грудня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Юхим, Петро, Аркадій, Олександр, Ігнатій.

Раніше ми публікували православний календар на січень 2024 зі святами за новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: