Яке церковне свято сьогодні, 29 квітня / ua.depositphotos.com

29 квітня православні віряни згадують дев'ять мучеників у Кизиці. Також сьогодні Великий понеділок і початок Страсного тижня. Про традиції та прикмети 29 квітня, що відзначають у церкві за старим стилем - розповідаємо в матеріалі.

29 квітня 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

29 квітня за новим стилем (12 травня - за старим) - день пам'яті дев'яти мучеників у Кизиці.

Дев'ять святителів - Антіпатр, Артема, Магн, Руф, Фавмасій, Феогнід, Феодот, Феостих і Філімон - жили в III столітті в місті Кизик поблизу Дарданелльської протоки (зараз це територія Туреччини). Вони всі були різного віку і народилися в різних місцях. Об'єднала їх християнська віра - вони її проповідували. І через це потрапили під переслідування язичників. Усіх дев'ятьох схопили і кинули до в'язниці - усі мученики загинули.

Відео дня

Коли на престол зійшов імператор Костянтин I, то побудував храм на честь святителів - туди перенесли їхні мощі. Згодом виявилося, що мощі чудотворні - вони здатні зцілювати від епідемій і дуже багатьох хвороб, заліковувати душевні рани. Тому день пам'яті дев'яти проповідників також називають Днем дев'яти цілителів.

Свято 29 квітня за старим стилем - день пам'яті мучениць Агапії, Ірини, Хіонії.

Про що говорять прикмети на 29 квітня

29 квітня - прикмети сьогоднішнього дня / pixabay.com

За прикметами дня можна визначити, яким буде літо і врожай:

  • небосхил вдень ясний - літо буде теплим і врожайним;
  • мурахи шукають сухе місце - піде дощ;
  • чути грім - негода буде довгою;
  • спекотний день сьогодні - кінець травня буде холодним.

Сьогодні прийнято збирати лікарські трави - вважається, що в День цілителів вони мають надприродну силу.

Що можна робити 29 квітня

У цей день у дев'ятьох святих просять зцілення від будь-яких хвороб. Вважається, що цілителі допомагають людям, які страждають на психічні розлади та епілепсію.

29 квітня починається Страсний тиждень, або седмиця - найсуворіший напередодні світлого свята Великодня. Ця дата однакова як для нового, так і для старого церковного календаря.

Кожен день седмиці має свій сенс і називається Великим. У Великий понеділок у храмах згадують старозавітного патріарха Йосипа, якого продали в рабство його ж брати. Йосип став прообразом страждаючого Спасителя. Також у понеділок у храмах розпочинають Чин мироваріння - виготовляють особливу освячену ароматичну олію (миро), її застосовують для помазання після хрещення.

Що не можна робити 29 квітня

Увесь Страсний тиждень має чимало заборон.

У Великий понеділок, як і решту днів до самого Великодня, не можна сваритися, злословити, скандалити, веселитися, святкувати весілля, дні народження. У церкві не проводять вінчання і таїнство хрещення - проходять тільки урочисті служби і підготовка до Великодня.

29 квітня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Артем, Василь, Іван.

Вас також можуть зацікавити новини: