Яке церковне свято сьогодні / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, pixabay.com

3 лютого за новим церковним календарем православні згадують праведних святих Симеона Богоприємця та Анну Пророчицю. У народі - свято Починки. Про що молитися святим, заборони та прикмети дня, що відзначають у православній церкві 3 лютого за старим стилем - розповідаємо в матеріалі.

3 лютого 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

3 лютого (16 лютого за старим стилем) - день пам'яті праведних Симеона Богоприємця та Анни Пророчиці, які були учасниками біблійних подій.

Про Симеона та Анну ми знаємо з епізоду в день Стрітення Господнього. Коли Йосип із Марією принесли немовля Ісуса на сороковий день після народження до храму, щоб посвятити Богові, то Симеон узяв його на руки. Анна ж була свідком події, яка символізувала зустріч Старого і Нового завітів, людства і Господа.

Відео дня

Про самих Симеона та Анну відомо небагато. За переказами, Симеон прожив до 360 років. Він, під час правління єгипетського царя Птолемея II, був серед тих, хто перекладав Святе Письмо з єврейської на грецьку мову. Під час роботи в Книзі пророка Ісая Симеон прочитав: "Се Діва в утробі зачне, і Сина народить". Вирішивши, що тут помилка, він хотів виправити її, і замість "діва" написати "жінка". Але його руку втримав ангел, який пообіцяв йому, що Симеон доживе та побачить, як збулося це пророцтво. 

У Євангеліє від Луки сказано, що Анна Пророчиця була благочестивою вдовою, а на момент зустрічі з Ісусом їй було 84 роки. Після Стрітення вона прославила Господа і рознесла містом звістку, що на землю прийшов Месія.

Свято 3 лютого за старим стилем - день пам'яті преподобного Максима, сповідника. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 21 січня.

Про що говорять прикмети на 3 лютого

Прикмети на 3 лютого / pixabay.com

За прикметами дня судили про погоду навесні, влітку і найближчим часом:

  • сніг цього дня - літо буде холодним і з дощами;
  • горобці розцвірінькалися - до ранньої весни;
  • ліс шумить - буде мороз;
  • іній вранці на деревах - до похолодання.

У народному календарі 3 лютого - свято Починки, Симеон і Анна. За старих часів цього дня з самого ранку бралися за роботу - починали готуватися до весни, лагодили все, що буде потрібно для роботи, робили так званий почин. Вважалося, що чим раніше на Починки почнеш працювати, тим швидше весна прийде. 

Що не можна робити 3 лютого

Що сьогодні не можна робити:

  • лаятися, галасувати, ображатися й ображати;
  • лінуватися;
  • відмовляти в допомозі.

За народними прикметами цього дня не слід брати гроші в борг і одягатися в чорне - це до неприємностей. Також прикмети не радять цього дня підмітати - можна вимести добробут.  

Що можна робити 3 лютого

Цього дня до святих Симеона та Анни звертаються у молитві батьки та вагітні - моляться за здоров'я дітей. Симеон Богоприємець шанується як покровитель немовлят.

Як уже зазначалося, на Починки належить добре попрацювати: можна займатися домашніми справами, прибиранням, рукоділлям, готувати садово-городній інвентар. 

3 лютого - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Іван, Роман, Михайло, Павло, Анна, Адріан, Микола, Володимир.

Раніше ми публікували повний церковний календар на лютий 2024 зі святами на кожен день за новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: