Яке церковне свято 30 грудня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, pixabay.com

30 грудня за новим церковним календарем православні згадують Анісію Солунську, яка постраждала за віру в Христа. У народному календарі - Анісин день. Розповідаємо про його традиції, народні прикмети і що відзначають у церкві 30 грудня за старим стилем.

30 грудня 2023 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

30 грудня (12 січня за старим стилем) - день пам'яті святої великомучениці Анісії Солунської.

Анісія жила на рубежі III і IV століть, за часів правління імператора Максиміана. Дівчина була родом із багатої християнської родини в Салоніках. Вона вирізнялася мудрістю, добротою і була дуже вродливою. Після смерті батьків Анісія роздала майно жебракам, сама ж проводила дні в пості та молитві.

Відео дня

Одного разу, коли вона прямувала на службу до храму, її зупинив воїн - того дня в місті проводили велике язичницьке свято. На запитання, куди вона йде, Анісія промовчала, але коли воїн схопив її, то відповіла. Воїн пригрозив, що відведе дівчину в язичницьке капище, і спробував зірвати покрив із дівчини. Анісія плюнула йому в обличчя - розлючений воїн вихопив меч і вдарив дівчину.

Християни поховали Анісію недалеко, а на місці загибелі побудували молитовню. Мощі святої перебувають у базиліці Святого Димитрія в Салоніках. 

Свято 30 грудня за старим стилем - день пам'яті пророка Даниїла, а також Ананія, Назарія і Мисаїла. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 17 грудня

Про що говорять прикмети на 30 грудня

Прикмети на 30 грудня / фото УНІАН

Прикмети дня говорять про погоду найближчими днями і якою вона буде в травні:

  • дерева вкриті інеєм - морозів найближчим часом не буде;
  • яка погода 30 грудня - така буде і в травні;
  • хуртовина цього дня - влітку буде хороший приплід бджіл.

У народному календарі 30 грудня - свято Анісин день. За старих часів цього дня було заведено різати гусей і свиней, а на стіл ставити страви з м'яса і птиці.

Що не можна робити 30 грудня

У цей день є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

  • відмовляти в допомозі;
  • лаятися, ображати інших;
  • шити, в'язати, займатися рукоділлям.

За народними прикметами цього дня не варто піднімати загублені кимось речі і приймати подарунки від чужих людей.

Що можна робити 30 грудня

Вважається, що свята Анісія зцілює від шлункових хвороб, тому мучениці моляться про одужання від цих захворювань, а також просять захисту для дітей. День добре провести в родинному колі, відвідати рідних або близьких. 

Існує народне повір'я: якщо цього дня вийти ввечері на перехрестя і голосно назвати ім'я хворого, то людина скоро одужає. Ще одна прикмета пов'язана з грошима - вважається, що якщо цього дня носити із собою в кишені монету, то не матимеш потреби в грошах весь наступний рік. Сни в ніч на 30 грудня вважаються віщими.

30 грудня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Анісія, Давид, Ірина, Лев, Макар, Марія, Яків.

Раніше ми публікували православний календар на січень 2024 зі святами за новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: