Яке церковне свято сьогодні / колаж УНІАН

30 січня за новим церковним календарем православні відзначають Собор трьох святителів, або Трисвяття. У народі його називають День трьох святителів, або Василів день. З якими молитвами звертаються до святих, традиції та заборони дня, а також що відзначають у православній церкві 30 січня за старим стилем - розповідаємо в матеріалі. 

30 січня 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

30 січня (12 лютого за старим стилем) - свято Собор Вселенських учителів і святителів Василя Великого, Григорія Богослова та Іоанна Златоуста, які вплинули на формування християнської догматики, а також на організацію Церкви та богослужіння.

Собор трьох святителів було встановлено в XI столітті. У той час дискутували про те, кого слід вважати найпершим із трьох отців Церкви - Василя Великого, Григорія Богослова чи Іоанна Златоуста. За переказами, троє святителів з'явилися митрополиту Євхаїтському, Іоанну, і оголосили, що всі вони - рівні, суперечки потрібно припинити. Так було встановлено єдиний день їхнього вшанування.

Відео дня

Відомо, що всі троє святителів жили в один час і були знайомі. Василь - родом із Кесарії, з багатої і знатної родини. Він навчався в Константинополі, а потім в Афінах, де познайомився і подружився з Григорієм Богословом. Після закінчення навчання вони разом жили в монастирі, в Понті. Коли Василь став митрополитом Каппадокійським, то призначив єпископами двох міст своїх друзів - Григорія Ніського та Григорія Богослова.

Іоанн - родом з Антіохії. Він також з ранніх років вивчав священні тексти та навчався у риторів і філософів. Прагнув усамітнення, тому відмовився від посади єпископа. За свої чудові проповіді отримав ім'я - Златоуст. Пізніше став архієпископом на константинопольській кафедрі, але після конфлікту з дружиною імператора, його відправили на заслання, де він і помер. Чи був він особисто знайомий із Василем Великим і Григорієм Богословом - невідомо.

Свято 30 січня за старим стилем - день пам'яті преподобного Антонія Великого. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 17 січня.

Про що говорять прикмети на 30 січня

Прикмети на 30 січня / pixabay.com

За прикметами дня судять про погоду:

  • місяць червоного кольору - до сильного вітру;
  • сонце в хмарах - до бурану;
  • сильний вітер цього дня - чекай морозу. 

У народному календарі 30 січня - свято Трисвяття, День трьох святителів або Василів день.

Що не можна робити 30 січня

Що сьогодні не можна робити:

  • лаятися, особливо з близькими - якщо порушити заборону, сварка затягнеться на весь рік;
  • відмовляти в допомозі;
  • лихословити;
  • займатися рукоділлям жінкам.

За народними прикметами не можна карати і лаяти дітей - будуть завжди неслухняними. 

Що можна робити 30 січня

Цього дня в храмах відбуваються святкові богослужіння, трьом святителям моляться про сімейне щастя, достаток, взаєморозуміння з близькими. У Василя Великого просять позбавлення від зла і спокус та зміцнення духу. Григорію Богослову моляться про настанову на правильний шлях, до святого часто звертаються, щоб напоумити сектантів і розкольників. Іоанна Златоуста просять, щоб уберіг від обману. 

День вважається ідеальним для примирення. У народі існує цікава прикмета: якщо на весь день виставити за поріг старе взуття, то цілий рік у родині не буде сварок. 

30 січня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Петро, Максим, Федір, Володимир, Іван, Василь, Степан, Григорій.

Раніше ми публікували повний церковний календар на лютий 2024 зі святами на кожен день за новим стилем.

Вас также могут заинтересовать новости: