Яке церковне свято сьогодні, 5 лютого / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

5 лютого за новим церковним календарем православні згадують святителя Феодосія, архієпископа Чернігівського, і мученицю Агафію. У народі - день Агафії Скотниці. Про що молитися, заборони та прикмети дня, що відзначають у православній церкві 5 лютого за старим стилем - розповідаємо в матеріалі.

5 лютого 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

5 лютого (18 лютого за старим стилем) - день пам'яті святителя Феодосія, архієпископа Чернігівського і святої мучениці Агафії, однієї з найбільш шанованих ранньохристиянських святих.

Святитель Феодосій, архієпископ Чернігівський, жив у XVII столітті. Він був родом із Подільської губернії, зі старовинної дворянської родини Полоницьких-Углицьких. Навчався Феодосій у Києво-Братській школі, потім прийняв чернечий постриг. 

Відео дня

Першим серйозним послухом для Феодосія стало відродження Києво-Видубицького монастиря, який на той час був розорений. Наступний етап у його житті - призначення архімандритом Чернігівського Єлецького монастиря, обитель також була спустошена і розорена. Через кілька років Феодосій очолив Чернігівську єпархію. Чернецтво за Феодосія в єпархії пережило особливий підйом, також Феодосій протегував чернігівським духовним школам. 

Помер святитель 1696 року, похований у Чернігівському кафедральному Борисоглібському соборі, за правим криласом, у зробленому для цього склепі. Пізніше його наступник, святитель Іоанн (Максимович), побудував над труною цегляне склепіння з хвалебним написом - за чудесне зцілення від тяжкої хвороби. Прославлення святителя Феодосія відбулося 1896 року.

***

Агафія жила в III столітті на Сицилії. Вона була родом з багатої і знатної сім'ї про дуже красива. Міський префект Квіціан поклав на неї око, але Агата вирішила присвятити себе служінню Богу. Градоначальник вирішив помститися: дівчину схопили і відправили в будинок розпусти, а потім віддали під суд. Після Агату довго катували і кинули в темницю. Мучениця стікала кров'ю, коли їй з'явився апостол Петро з ангелом. Він зцілив її рани і відчинив двері, але Агата відмовилася тікати, щоб за це не покарали охоронців. Святу спалили на багатті і, за переказами, в той самий момент почався землетрус. Ще через рік після смерті святої на Сицилії прокинувся вулкан Етна - жителі стали старанно молитися Агаті про порятунок, і лава не дійшла до міста. 

Відтоді святу шанують як захисницю від пожеж і повеней, покровительку житла і домашньої худоби, насамперед - корів.

Свято 5 лютого за старим стилем - день пам'яті священномученика Климента, єпископа Анкірського. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 23 січня.

Про що говорять прикмети на 5 лютого

Прикмети на 5 лютого / pixabay.com

Прикмети цього дня говорять про погоду навесні та влітку:

  • мороз цього дня - весна буде ранньою, а літо - сухим і спекотним;
  • якщо немає снігу - літо буде посушливим;
  • тепла погода видалася - холодів більше не буде.

У народному календарі 5 лютого - свято Агафія Скотниця, Агафія Поминальниця, святу Агафію вважають покровителькою домашньої худоби, особливо корів-годувальниць.

Що не можна робити 5 лютого

Що сьогодні не можна робити:

  • лихословити, лаятися;
  • ображати домашніх тварин;
  • впадати у відчай, піддаватися зневірі.

Не слід цього дня відмовляти в допомозі жебракам і бездомним - інакше, за прикметою, можна опинитися на їхньому місці.

Що можна робити 5 лютого, про що молитися святим 

У святого Феодосія просять про зцілення різних захворювань, особливо онкологічних - біля мощей святителя відбувалися різні чудотворення. Моляться Феодосію про захист від наклепу, ненависті, вирішення складних сімейних ситуацій. Також Феодосія Чернігівського просять про зміцнення розуму дітей. 

Святу Агафію вважають захисницею від пожежі. За традицією цього дня в католицьких і православних храмах освячували хліб із сіллю, якими потім годували домашніх тварин, щоб ті не хворіли, і зберігали в будинку як оберіг від пожежі. Також на Агафію було заведено поминати померлих родичів і відвідувати їхні могилки.  

За старих часів цього дня було заведено робити прибирання в хлівах, клітках і сараях, де живуть домашні тварини.

5 лютого - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Феодосій, Агафія, Макар, Антон, Євген, Василина.

Раніше ми публікували повний церковний календар на лютий 2024 зі святами на кожен день за новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: