Церковне свято 5 січня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, pixabay.com

5 січня за новим церковним календарем православні відзначають Навечір'я Хрещення Господнього або Богоявлення. У народному календарі - Водохресний святвечір, Голодна кутя. Про традиції дня, його народні прикмети, а також що відзначають у церкві 5 січня за старим стилем - розповідаємо в матеріалі.

5 січня 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

5 січня (18 січня за старим стилем) - свято Навечір'я Хрещення Господнього або Богоявлення, яке також називають Водохресним святвечором. 

Водохресний святвечір знаменує закінчення Святок і підготовку до найбільшої події - двунадесятого (тобто, одного з найважливіших) свята Хрещення Господнього. 

Відео дня

Свято Водохреща має дві назви - Богоявлення і Хрещення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа, і було встановлене на честь хрещення Ісуса Христа у водах річки Іордан Іоанном Хрестителем. Сенс Богоявлення почали розуміти як розкриття світові таємниці Триєдиного Бога в момент Хрещення Ісуса Христа: у цей час на нього зійшов Святий Дух у вигляді голуба, а глас із небес назвав його сином Божим. 

Особливістю богоявленського богослужіння є освячення води, причому двічі: у Водохресний святвечір і в день свята. За звичаєм у Водохресний, як і Різдвяний святвечір, заведено дотримуватися суворого посту. 

Свято 5 січня за старим стилем - день пам'яті святого Феодула Критського і ще дев'ять мучеників. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 23 грудня.

Про що говорять прикмети на 5 січня 

Прикмети на 5 січня / pixabay.com

За прикметами дня орієнтуються, якою буде погода найближчими днями, літо та врожай:

  • пішов сніг, але вітру немає - літо буде врожайним і на зернові, і на овочі;
  • кури турбуються - потрібно чекати на сильну хуртовину;
  • вітер завиває і випало багато снігу - липень буде холодним і вологим;
  • багато зірок на небі - влітку буде гарний врожай пшениці та гороху, а якщо зірок не видно - не буде й грибів;
  • яка погода цього дня - така й на Масляну.

У народному календарі 5 січня - свято Водохресний святвечір, Голодна кутя. За старих часів вірили, що напередодні Водохреща сніг має цілющу силу, тому його потрібно зібрати і вмитися або навіть викупатися.

Що не можна робити 5 січня

У цей день є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

  • лихословити;
  • з'ясовувати стосунки з родичами, сусідами;
  • ображатися на кого-небудь;
  • їсти непісну їжу і пити алкоголь;
  • думати про недобре.

У народі вважають, що якщо порушити заборони, то це може накликати біду на весь рік.

Що можна робити 5 січня

У Водохресний святвечір добре піти до храму - там цього дня проходить святкова служба, яка завершується великим освяченням води. Освячену воду зазвичай забирають із собою, нею окроплюють оселю і зберігають протягом усього року.

Також за народними повір'ями прийнято в цей час малювати на будинках крейдою хрести - нібито це захистить від нечистих сил. День присвячують підготовці до урочистості - роблять прибирання та очищають душу від похмурих думок. На столі цього дня обов'язково має стояти голодна кутя, узвар та інші пісні страви. 

Також вважається, що богоявленську ніч відкривається небо і можна що хочеш просити в Бога - здоров'я, миру, душевного спокою, сил, але просити того, що може нашкодити іншим - не можна. Будь-яка молитва має бути щирою.

У народі існує обряд, щоб "побачити" Хрещення Господнє: наливали в чашку води і опівночі дивилися - сколихнеться чи ні. Якщо сколихнулася, потрібно йти на вулицю і дивитися небо, а говорили так: "Побачиш сполохи - проси хоч Царства Небесного, все здійсниться".

5 січня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Поліна, Тетяна, Лук'ян, Григорій, Йосип, Роман, Євгенія.

Раніше ми публікували православний календар на січень 2024 зі святами за новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: