Яке церковне свято сьогодні, 6 лютого / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, pixabay.com

6 лютого за новим церковним календарем православні згадують преподобного Вукола, єпископа Смирнського. У народі - Вукол Телятник. Про що молитися, заборони та прикмети дня і що відзначають у православній церкві 6 лютого за старим стилем - розповідаємо в матеріалі.

6 лютого 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

6 лютого (19 лютого за старим стилем) - день пам'яті преподобного Вукола, єпископа Смирнської церкви, учня святого апостола і євангеліста Іоанна Богослова.

Про життя святого відомо небагато. Преподобний Вукол був першим єпископом Смирнської Церкви (зараз це місто Ізмір у Туреччині). Поставив його апостол Іоанн Богослов - за однією версією, за іншою - Вукол був висвячений на єпископа Смирни самим апостолом Павлом. Свого часу святий Вукол навернув до віри і хрестив безліч язичників. Його шанували як мудрого і досвідченого наставника.

Відео дня

Помер святий приблизно в 100-105 році, але і після смерті продовжував допомагати людям. На його могилі виросло миртове дерево, яке зцілювало хворих. Віряни молилися біля нього про своє здоров'я і здоров'я родичів і виліковувалися від недуг.

***

Також 6 лютого за новим церковним календарем відзначають день пам'яті преподобних Варсонофія Великого та Іоанна Пророка, святителя Фотія, патріарха Константинопольського.

Свято 6 лютого за старим стилем - день пам'яті преподобної Ксенії Міласької. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 24 січня.

Про що говорять прикмети на 6 лютого

Прикмети на 6 лютого / pixabay.com

За прикметами цього дня судять про погоду найближчим часом, на початку весни і влітку:

  • випав туман - погода зміниться;
  • хуртовина почалася - до швидкої весни;
  • птахи літають низько - чекай похолодання;
  • холодний день видався - березень буде теплим;
  • випав сніг - літо буде холодним.

У народному календарі 6 лютого - свято Вукол Телятник, день прозвали так тому, що в цей час зазвичай розпочиналося весняне отелення корів. Наші предки вірили, що святий Вукол оберігає новонароджених телят від хвороб і всього поганого.

Що не можна робити 6 лютого

У цей день є кілька заборон - що сьогодні не можна робити:

  • сваритися, особливо з рідними та близькими, підвищувати на них голос;
  • відмовляти в допомозі;
  • лінуватися.

За народними прикметами цього дня не варто давати гроші в борг і дарувати свої речі - вважається, що так можна віддати достаток, краще позичити і подарувати в інший день. Не радять також ухвалювати важливі рішення й укладати угоди - можна потрапити в авантюру. 

Що можна робити 6 лютого

Святому Вуколу моляться про міцне здоров'я для всієї родиниі просять зцілити від хвороб. Також вважається, що святий допомагає знайти щастя в особистому житті - Вуколу потрібно помолитися тим, хто хоче знайти собі пару і обзавестися сім'єю.

У день Вукола Телятника також прийнято готувати вівсяну кашу. Цього дня треба добре нагодувати корів, хлів за старих часів обкурювали чебрецем - щоб телята народилися міцними, а корова давала багато молока.

6 лютого - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Олександр, Анатолій, Варсонофій, Василь, Вукол, Дмитро, Іван, Максим, Марія, Марфа, Христина, Юліан.

Раніше ми публікували церковний календар на лютий 2024 зі святами на кожен день за новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: