Яке церковне свято сьогодні, 7 лютого / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

7 лютого за новим церковним календарем православні згадують Луку Елладського. Народне свято називається Лука або Могущник. За що шанують святого, заборони та прикмети дня, що відзначають у православній церкві 7 лютого за старим стилем - розповідаємо в матеріалі.

7 лютого 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

7 лютого (20 лютого за старим стилем) - день пам'яті преподобного Луки Елладського, грецького святого, який жив понад тисячу років тому.

Лука Елладський (або Лука Стіріот) жив у Х столітті в Греції. З самої юності він багато часу присвячував молитві та допомагав людям, а після смерті батька вирішив стати ченцем (Луці було тоді 14 років). Спочатку він 7 років жив пустельником у церкві святих безсрібників Косми і Даміана у Вардусії. Пізніше - переїхав до Коринфа, а потім - 10 років провів у Патрах. Через цей час повернувся в Яннімаки, де прожив 12 років. 

Відео дня

За переказами, молитва Луки мала надзвичайну силу - під час неї він піднімався в повітря. Також за сувору аскезу і велику любов до людей святий отримав від Бога дар провидіння і став зцілювати хвороби. До нього почали стікатися люди, але сам Лука шукав усамітнення, тому в 44 роки преподобний став самітником - пішов на пустельний острів Ампелон, а потім оселився в горах Гелікон. Там він зібрав послідовників, і разом вони побудували церкву святої Варвари. Після смерті преподобного ця церква стала початком православного монастиря Осіос.

Похований святий у своїй келії, над якою пізніше побудували невелику церкву. Мощі святого Луки мироточили і також зцілювали людей.

Свято 7 лютого за старим стилем - день пам'яті святителя Григорія Богослова. 

Про що говорять прикмети на 7 лютого

7 лютого - прикмети сьогоднішнього дня / фото Kim Goor, Pixabay

У народному календарі 7 лютого - свято Лука, Могущник. Прикмети на Луку говорять про погоду:

  • якщо вдень сильний вітер - буде гарний урожай ярих;
  • сонце на заході червоне - літо буде холодним;
  • хмари синього кольору - до теплої погоди.

Поганою прикметою цього дня вважається почути грім - сінокосу цього року не буде.  

Що не можна робити 7 лютого

Що сьогодні не можна робити:

  • сваритися, лаятися, приховувати образи;
  • грати весілля;
  • відмовляти в допомозі та милостині. 

День вважається поминальним, тому навпаки - варто подати милостиню.

Що можна робити 7 лютого

До святого Луки звертаються з молитвами про здоров'я, просять про зцілення від хвороб. На Луку поминають померлих, моляться про упокій душ покійних.

У цей день прийнято готувати цибулевий пиріг, який потрібно роздати нужденним як милостиню. Вважається, що все, віддане з дому цього дня, принесе благополуччя. Також за старих часів на Луку готували цілющі засоби з коріння, особливо перстачу. У народі його називають могущником і вважають, що він має цілющу силу.

7 лютого - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Олександр, Олексій, Георгій, Лука, Петро.

Раніше ми публікували церковний календар на лютий 2024 зі святами на кожен день за новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: