Церковне свято 7 вересня / depositphotos.com

7 вересня в церкві згадують святого Луку Каппадокійського. Також цього дня починається Передсвято Різдва Пресвятої Богородиці. Що можна і що не можна робити на це церковне свято - розповідаємо в матеріалі.

7 вересня 2023 - яке церковне свято сьогодні за новим стилем

Святий Лука жив у Х столітті, був родом із Лікаонії. Він був ченцем, а пізніше став ігуменом Спасової обителі (недалеко від Константинополя), яку називали "Глибокі ріки". Тому й у Луки було ім'я - Глибокоріченський. 

Лука був третім ігуменом цього монастиря. Обитель славилася суворим життям ченців та їхніми подвижницькими подвигами. Преподобний Лука все своє життя провів у монастирі і помер у глибокій старості, йому було за 90.

Відео дня

Цього ж дня, 7 вересня за новим стилем, відзначають Передсвято Різдва Пресвятої Богородиці. Передсвято - це день напередодні великого свята. Саме святкування Різдва Пресвятої Богородиці триває шість днів.

У день Передсвята згадують, як народилася Діва Марія, що стала матір'ю Ісуса Христа. Її Різдво наблизило прихід часу, коли почали виконуватися обітниці Божі про спасіння роду людського. У храмах на богослужіннях читають молитви, присвячені наступаючій події. 

Святого і передсвято вшановують 7 вересня за новим церковним календарем (з 1 вересня 2023 року). За старим стилем їх згадують 20 вересня.

Народні прикмети на 7 вересня

Народні прикмети на 7 вересня / pixabay.com

Прикмети цього дня говорять про те, якими будуть осінь і зима:

  • багато лушпиння на цибулині - зима буде морозною;
  • журавлі високо і повільно летять - цієї осені буде багато дощів;
  • мало хмар у небі - до холодної та вітряної зими;
  • шишки низько ростуть - до швидкої і морозної зими.

У народному календарі 7 вересня - свято Луків день. За старих часів у цей час закінчували зі збиранням цибулі і прибирали її на зберігання. День вважався сумним святом, оскільки закінчувалося бабине літо і наступала холодна осінь.

7 вересня - що сьогодні не можна робити

У цей день є кілька суворих заборон:

  • не можна лихословити і лаятися;
  • заборонено брати і давати гроші в борг;
  • не можна хвалитися здоров'ям і достатком - можна всього позбутися.

Цього дня не слід влаштовувати весілля - шлюб буде неміцним.

Що можна робити 7 вересня

Цього дня можна піти до храму, помолитися. У святого Луки просять сил і здоров'я, а молоді дівчата - щоб послав довгі коси.

У Луків день обов'язково готували цибулеві страви. Вважається, що цього дня кожен повинен з'їсти щось із цибулею - скільки цибулі буде в тарілці, стільки здоров'я буде в людини.

Раніше ми публікували православний календар на вересень 2023 з датами за новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: