Яке церковне свято 8 грудня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, pixabay.com

8 грудня за новим церковним календарем згадують святу Анфісу Римську. У народному календарі - Анфіси Рукодільниці. Про традиції свята, заборони, народні прикмети та кого вшановують у церкві 8 грудня за старим стилем - розповідаємо в матеріалі.

8 грудня 2023 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

8 грудня (21 грудня за старим стилем) - день пам'яті святої Анфіси Римської, яка постраждала за віру в Ісуса Христа.

Свята Анфіса жила у V столітті в Римі. Переказ говорить, що її хрестив святитель Амвросій Медіоланський, пам'ять якого вшановують 7 грудня за новим стилем.

Відео дня

Дружина градоначальника почала схиляти Анфісу до аріанського вчення, яке відкидало єдність Бога-отця та Ісуса Христа, і запропонувала прийняти аріанське хрещення, але дівчина відповіла відмовою. Дама була злопам'ятною, не прийняла відмови, і Анфісу кинули в темницю. Після тортур християнку спалили на багатті.

Свято 8 грудня за старим стилем - день пам'яті папи Римського Климента I. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 25 листопада.

Про що говорять прикмети на 8 грудня

Прикмети на 8 грудня / фото May hokkaido, Pixabay

Прикмети цього дня такі:

  • багато снігу випало - рік буде врожайним;
  • півні цього дня рано заспівали - скоро буде відлига.

У народному календарі 8 грудня - свято Анфіси Рукодільниці. У цей час зазвичай за старих часів рукодільничали: шили, в'язали, вишивали або пряли.

Що не можна робити 8 грудня

У цей день є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

  • лихословити - до хвороб і безгрошів'я;
  • відмовляти в допомозі та скупитися - до фінансових проблем; 
  • голосно сміятися і веселитися.

За народними повір'ями, цього дня не слід ходити в рваних речах - весь рік так проходиш, а також вважалося поганою прикметою не завершити важливу справу до цього дня.

Що можна робити 8 грудня

У святої Анфіси просять наділити терпінням і силою протистояти злу, сприяння в сімейних стосунках, вихованні дітей

Тим, хто дотримується посту, цього дня належить сухоїдіння. Раніше ми публікували детальний календар харчування на Різдвяний піст по днях.

За старих часів цього дня традиційно займалися рукоділлям, але робили це на самоті, щоб не втратити талант. Для захисту від злих духів вишивали спеціальні орнаменти, а також древо життя, птахів, сонце і жіночу фігуру - символи щастя, життєвої сили і родючості.

8 грудня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Кирило і Анфіса.

Вас також можуть зацікавити новини: