Яке церковне свято сьогодні, 8 лютого / ua.depositphotos.com

8 лютого за новим церковним календарем православні згадують великомученика Феодора Стратилата. За що шанують святого, заборони та прикмети дня, що відзначають у православній церкві 8 лютого за старим стилем - розповідаємо в матеріалі.

8 лютого 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

8 лютого (21 лютого за старим стилем) - день пам'яті Федора Стратилата, великомученика, який жив наприкінці III - початку IV століття.

Феодор Стратилат / Manuel Panselinos, Вікіпедія

Феодор Стратилат - це один із найбільш шанованих християнських святих. Він народився в III столітті, в місті Євхаїти (Мала Азія). Про його дитинство і батьків нічого невідомо. За переказами, Феодор був вродливим і сміливим, і одного разу, озброївшись мечем і молитвою, переміг змія, який мешкав біля міста і тримав городян у страху. За таку відвагу імператор Ліциній поставив Феодора управителем міста Гераклеї Понтійської. Там Феодор поєднував військове служіння з апостольською проповіддю і навернув до Христової віри багатьох городян. 

Відео дня

Пізніше за наказом імператора почалися жорстокі гоніння на християн. За переказами, Феодор пообіцяв імператору принести жертви язичницьким богам і попросив зібрати в Гераклеї всі їхні золоті та срібні статуї, а потім усі їх розбив на шматки й роздав жебракам. Захищаючи воєначальника, городяни повстали проти солдатів імператора. Але Стратилат вирішив прийняти мученицьку смерть і віддав себе в руки мучителів. Його довго катували, після чого він був зцілений ангелом, але в результаті все ж стратили.

У перекладі з грецької "стратилат" означає "воєначальник".

***

8 лютого за новим календарем також згадують пророка Захарія Серповидця - одного з 12 малих пророків. Серповидцем називали його тому, що в одному зі своїх пророцтв він побачив сувій у вигляді серпа, що літав у повітрі, у ньому були записані одкровення від Господа. 

Свято 8 лютого за старим стилем - день пам'яті святого Феодора Студита.

Про що говорять прикмети на 8 лютого

8 лютого - прикмети сьогоднішнього дня / фото Kris Holkova, Pixabay

У народному календарі 8 лютого - свято Захарій Серповидець. Прикмети на Захарія говорять про погоду:

  • чим холодніше цього дня - тим тепліше буде в березні;
  • мороз зранку - весна буде ранньою;
  • якщо пролунає грім - літо буде вітряним;
  • туман стелиться по землі - чекай скоро багато опадів.

Помічено також, що якщо цього дня собака катається по снігу - скоро буде зовсім тепло.

Що не можна робити 8 лютого

Що сьогодні не можна робити:

  • заздрити - можна наврочити людину і притягнути до себе невдачі;
  • сваритися, лихословити;
  • відмовляти в допомозі нужденним, ображати тварин.

За народними прикметами цього дня слід бути особливо обережними з колючо-ріжучими предметами, оскільки можна поранитися, також слід утриматися від хірургічних операцій і не рекомендується відвідувати стоматолога - лікування буде невдалим. 

Що можна робити 8 лютого

Великомученик Феодор Стратилат шанується як покровитель військових. Святого просять про перемогу над ворогами видимими і невидимими, допомоги у встановленні миру і вберегти від усякого зла. 

У пророка Захарії просять дати надію і втішити в скорботі, а також моляться за гарний урожай.

На Захарію зазвичай починають готуватися до садово-городніх робіт, оглядають і лагодять інвентар, перебирають насіння на посадку. За старих часів традиційно цього дня точили серпи, які перед тим кропили водохресною водою - для легкої роботи. Тому в Захар'єв день радять заточити всі ножі, які є в домі - вважається, що це принесе удачу і достаток. 

8 лютого - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Олександр, Андрій, Захар, Макар, Петро, Сава, Семен, Сергій, Степан, Федір.

Раніше ми публікували церковний календар на лютий 2024 зі святами на кожен день за новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: