Церковне свято 8 січня / колаж УНІАН, фото pixabay.com

8 січня за новим церковним календарем православні згадують преподобних Григорія чудотворця і Григорія затворника Печерських. Про традиції дня, його народні прикмети, а також що відзначають у церкві 8 січня за старим стилем - розповідаємо в матеріалі.

8 січня 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

8 січня (21 січня за старим стилем) - день пам'яті преподобних Григорія чудотворця і Григорія затворника Печерських.

Григорій чудотворець жив у XI столітті, чернечий постриг прийняв у Києво-Печерській лаврі. Він був відомий своєю вченістю - багато читав, багато знав, а книги вважав своїм єдиним надбанням. У переказах сказано, що Григорій мав дар напоумлення: він кілька разів зустрічав злодіїв в обителі - то в келії, то в саду монастиря. Усіх їх монах переконав залишити свій промисел і почати жити чесно. 

Відео дня

Одного разу монах ішов по воду до Дніпра - там його побачили отроки князя Ростислава. Вони почали сміятися над ним, знущатися і лаяти його. Чернець терпів, але потім відповів: "Діти, вам би належало журитися і просити молитов, бо над вами вирішено вже суд Божий... Ви всі разом із вашим князем знайдете смерть у воді". Про це донесли князю Ростиславу, і він, розгніваний, велів кинути зв'язаного Григорія в Дніпро. Але пророцтво ченця збулося: Ростислав і княжичі потонули, коли рятувалися втечею від половців - на очах у брата, князя Володимира Мономаха.

***

Григорій, затворник Києво-Печерський, жив у XIV столітті. Про нього відомо, що крім того, що жив у затворі, він харчувався все життя невареною травою. Коли до нього приходили хворі, цю ж траву давав і їм - і вони зцілювалися.

8 січня також відзначають день пам'яті святителя Еміліана, єпископа Кизицького, який постраждав за віру в IX столітті.

Свято 8 січня за старим стилем - Собор Пресвятої Богородиці. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 26 грудня.

Про що говорять прикмети на 8 січня 

Прикмети на 8 січня / фото Thorsten Frenzel / Pixabay

За прикметами дня судять, якою буде погода і літо:

  • сніжки добре ліпляться - до тепла;
  • зяблики заспівали - чекай потепління з дня на день;
  • захід сонця червоного кольору - буде мороз;
  • ворони галасують - до хуртовини;
  • день видався морозний і хуртовинний - літо буде холодним.

У народному календарі 8 січня - Омелянів день. Його, так само як Івана-бражника, вважали Перезимником - тобто, перехідним часом від зими до весни.

Що не можна робити 8 січня

У свято є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

  • сваритися;
  • відмовляти в допомозі;
  • байдикувати.

Водночас за народними прикметами забороняється працювати зранку - якщо почати день із клопотів, то все піде шкереберть. Не слід цього дня також залишатися на самоті, варити кисіль і купувати мотузки - у народі вважають, що це до біди.

Що можна робити 8 січня

У свято можна піти до церкви - у святих просять про позбавлення від хвороб, про дарування мудрості для близьких, які ведуть неправедне життя, а також допомоги у зміцненні сім'ї, вихованні дітей.  

У народі цього дня запрошували в гості і пригощали кума з кумою - вважалося, що це зміцнить здоров'я дітей. Кум і кума приходили в дім до хрещеників зі шматком мила і рушником - мило використовували під час купання дітей.

Традиційно цього дня також належить попрощатися зі Святками і згодом приступати до повсякденних справ.

8 січня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Василь, Василина, Віктор, Володимир, Георгій, Григорій, Дмитро, Домініка, Євген, Омелян, Іван, Ілля, Михайло, Пафнутій, Юліан.

Раніше ми публікували православний календар на січень 2024 зі святами за новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: