Яке церковне свято сьогодні, 9 лютого / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, pixabay.com

9 лютого за новим церковним календарем православні згадують мученика Никифора Антіохійського. Народне свято називається Никифори-Панкрати. За що шанують святого, заборони та прикмети дня, що відзначають у православній церкві 9 лютого за старим стилем - розповідаємо в матеріалі.

9 лютого 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

9 лютого (22 лютого за старим стилем) - день пам'яті мученика Никифора, який жив в Антіохії Сирійській у III столітті.

Про дитинство і юність святого нічого невідомо. Історія свідчить, що Никифор довгий час товаришував із церковним старостою Саприкієм. Дружба була настільки міцною, що всі вважали їх братами. Але одного дня Никифор із Саприкієм добряче посварилися - причина залишилася невідомою, але в результаті обидва відмовлялися навіть ходити разом однією дорогою. Через деякий час до Никифора прийшло, що причиною цієї сварки став диявол. Тоді Никифор вирішив помиритися: спочатку відправив до старости знайомих, потім пішов сам. Але Саприкій миритися не захотів. 

Відео дня

Якраз у цей час почалися гоніння на християн, і Саприкія схопили. Його довго мучили і вимагали відмовитися від віри, але безрезультатно. Тоді старосту засудили до страти. Цього Саприкій не зміг витримати і вирішив зректися християнства. Никифор, щоб цього не сталося, запропонував своє життя натомість і загинув.

***

9 лютого за новим календарем згадують також преподобного Панкратія, затворника Києво-Печерського, який жив у XIII столітті. Згідно з літописами, він міг зцілювати хворих молитвою, постом і помазанням олією. Мощі святого знаходяться в Дальніх (Феодосієвих) печерах Києво-Печерської лаври, де він прожив до самої смерті.

Свято 9 лютого за старим стилем - день пам'яті Іоанна Златоуста, архієпископа Константинопольського.

Про що говорять прикмети на 9 лютого

9 лютого - прикмети сьогоднішнього дня / pixabay.com

У народному календарі 9 лютого - свято Никифори-Панкрати. Прикмети цього дня говорять про погоду:

  • стоїть тепла погода - чекай холодів;
  • захід сонця червоний - до снігопаду;
  • сильний мороз цього дня - снігу найближчим часом не буде;
  • дерева в лісі шумлять - це до потепління;
  • сніг пішов і налипає на дерева - бути швидкому теплу.

Вважається, що з цього дня погода стає весняною, а зима відступає. У народі кажуть: "На Никифора ніч темна - тікає зима".

Що не можна робити 9 лютого

Що сьогодні не можна робити:

  • лаятися, лихословити, бажати зла;
  • заздрити;
  • відмовляти в допомозі;
  • лінуватися.

За народними прикметами не радять починати і планувати будь-які справи - у них можуть чекати невдачі. Лінь і неробство цього дня особливо засуджуються - весна не за горами, слід готуватися до весняного сезону. 

Що можна робити 9 лютого

Святим Никифору і Панкратію моляться про допомогу і заступництво перед Господом. У Панкратія, який прославився своїм даром зцілення, просять здоров'я, вилікувати від хвороб, у Никифора - дати мудрості й посприяти примиренню. Цього дня потрібно просити пробачення і самим пробачати.

Вважається, що на Никифора - дуже вдалий день для лікування різних хвороб, якщо саме сьогодні почати лікування, то хвороба незабаром відступить. У свято можна працювати - робити генеральне прибирання, прати, лінуватися - гріх.

9 лютого - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Василь, Геннадій, Іван, Інокентій, Никифор, Панкратій, Петро.

Раніше ми публікували церковний календар на лютий 2024 зі святами на кожен день за новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: