18 травня: церковне свято сьогодні, які справи не можна починати цього дня

Яке церковне свято відзначають 18 травня за новим і старим стилем, заборони дня, у кого іменини.

18 травня православні віряни за новим церковним календарем згадують святих отців сімох Вселенських соборів, а також мученика Феодота Анкірського і сімох святих дів. У народі день отримав назву Федот Вівсяник. Розповідаємо про його традиції та прикмети і яке сьогодні свято відзначають у церкві за старим стилем.

18 травня 2024 року - яке церковне свято сьогодні за новим і старим церковним календарем

Після переходу Православної церкви України 2023 року на новий церковний календар дати всіх неперехідних православних свят (із фіксованою датою) змістилися на 13 днів раніше. Водночас частина вірян продовжує дотримуватися колишнього календаря - збереження старого стилю залишається правом релігійних громад і монастирів.

Яке сьогодні церковне свято в Україні за новим стилем

18 травня за новим стилем (31 травня - за старим) - день пам'яті святих отців сімох Вселенських соборів.

Вселенські собори - це зібрання переважно єпископату християнської церкви, на яких обговорюють питання та ухвалюють рішення доктринального, церковно-політичного та судово-дисциплінарного характерів.

Вселенські собори церкви зазвичай збирали, коли наставали складні часи в церкві й потрібно було зробити якийсь серйозний вибір. Загалом православна церква визнає сім Вселенських соборів, які називають "стовпами Церкви" - на них було встановлено головні догмати та основи християнського віровчення.

Перший і другий Вселенські собори відбулися в IV столітті, ще два - у V столітті, і два - у VI-му. Сьомий Вселенський собор пройшов 787 року. На перших двох соборах сформулювали "Символ віри" - основні положення християнської віри. Учителі церкви, Василь Великий, Іоан Златоуст, Григорій Богослов, Афанасій Великий та інші протистояли єретичним вченням і сформували богословську думку. Також на соборах було встановлено багато церковних свят. Загалом у цих семи соборах взяли участь понад 2 тисячі єпископів і священиків - усіх їх молитовно згадують 18 травня.

***

18 травня за новим стилем (31 травня - за старим) - день пам'яті мученика Феодота і семи святих дів, які постраждали за віру в Ісуса Христа.

Феодот, Текуса, Фаїна, Клавдія, Матрона, Іулія, Олександра і Євфрасія жили в Анкірі (нині Туреччина) в III столітті. Всі вони були християнами і проповідували християнську віру.

Феодот утримував готель. Коли римська влада почала гоніння проти перших християн, то він приймав у себе гнаних віруючих - у готелі вони жили, потай проводили там літургії. Водночас на суд до правителя Анкіри привели сімох немолодих християнок - Текусу, Фаїну, Клавдію, Матрону, Іулію, Олександру та Євфрасію. Їх намагалися змусити зректися віри, але не змогли зламати їхню волю навіть після тортур. І тоді всіх сімох засудили до страти. Феодот, побачивши уві сні старшу Текусу, поховав мучениць, але сам був схоплений і також страчений.

Церковне свято 18 травня за старим стилем

18 травня за старим календарним стилем згадують мученицю Ірину, а також преподобного Никифора, ігумена Мідійського.

Про що говорять прикмети на 18 травня

За прикметами дня судять, яким буде літо і чи врожайним буде рік:

  • місяць у хмарах - до дощу;
  • захід сонця в серпанку - літо буде дощовим;
  • з дуба опадає листя - рік буде неврожайним;
  • голосно ворони каркають - бути дощу.

У народному календарі 18 травня - свято Федот Вівсяник. У цей час наші предки сіяли овес і льон і спостерігали за дубом: якщо листя у дерева встигло розвернутися - буде гарний урожай вівса.

Що не можна робити 18 травня

Серед заборон, що сьогодні не можна робити - лихословити, скандалити, відмовляти в милостині.

Народні прикмети не радять цього дня шити, а також розпочинати нові справи, звільнятися і переходити на нову роботу - все не заладиться.

Що можна робити 18 травня

Святого Феодота шанують як помічника весни і просять у нього багатого врожаю.

На Феодота в народі традиційно готують вівсяну кашу і випічку, наприклад, можна спекти вівсяне печиво. За повір'ями, якщо сьогодні закохані, взявшись за руки, тричі обійдуть дуб, то проживуть разом довго і щасливо.

18 травня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Давид, Матрона, Павло, Семен, Фаїна, Федот, Христина, Юлія, Андрій, Денис, Петро, Олександра, Клавдія, а також Ірина, Яків.

Раніше ми публікували православний календар на травень 2024 зі святами за новим і старим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: