Свято 19 травня - традиції, прикмети та заборони / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Свято 19 травня - День гороху, Всесвітній день випічки, День "Посади що-небудь", Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника, Всесвітній день сімейного лікаря, День мачухи, Всесвітній день пам'яті жертв СНІДу, День харчової революції, Всесвітній день боротьби з гепатитом С.

19 травня - 139-й день року (140-й у високосні роки) за григоріанським календарем. До кінця року залишається 226 днів.

Яке сьогодні свято у світі та в Україні

19 травня свято відзначають у багатьох країнах. Пропонуємо вам дізнатися, які важливі урочистості зустрічають сьогодні жителі різних куточків Землі:

Відео дня
  • П'ятидесятниця - Вірменія.
  • День травневих променів, День дитячих клубів, День перевірки на гепатит - США.
  • День батька - Тонга.
  • День туризму - Китай.
  • День пам'яті - Шрі-Ланка.
  • День скаутів - Хорватія.
  • День поминання полеглих - Фінляндія.

Також важливо знати, яке сьогодні свято в Україні - у нашій країні відзначають День пам'яті жертв політичних репресій і День молодіжних та дитячих громадських організацій.

Важливі події в історії 19 травня

1536 - у Лондоні було обезголовлено Анну Болейн, другу дружину Генріха VIII, за сфабрикованим звинуваченням у "державній і подружній зраді".

1649 - Англію проголошено республікою.

1780 - незрозуміле явище: Чорний день. О 13 годині 25 хвилин, коли з незрозумілих причин над територією Північної Америки померкло Сонце,

1897 - завершився термін ув'язнення Оскара Вайльда в Редінгській в'язниці.

1921 - Конгрес США ухвалив значно скоротити квоту на прийом емігрантів із країн Європи, насамперед із Росії, Греції та Італії,

1926 - Томас Едісон уперше виступив по радіо. На вечорі, влаштованому Національною електричною компанією в Атлантик-Сіті, його попросили виступити перед мікрофоном. Розгубившись, винахідник вимовив: "Я не знаю, що й сказати... Я вперше говорю перед такою штуковиною. На добраніч!".

1930 - білим жінкам надали виборчі права в Південній Африці.

2018 - весілля принца Гаррі та Меган Маркл у каплиці Святого Георгія Віндзорського замку.

Яке сьогодні церковне свято

Православне свято 19 травня - день пам'яті святих жінок-мироносиць, преподобного Іоанна Готфського, єпископа, мученика Перфенія Жовківського, Римського. За старим стилем віряни 19 травня вшановують пам'ять праведного Іова Багатостраждального і святого Іво Χeлopі, покровителя юристів, нотаріусів та адвокатів.

Яке сьогодні свято - що не можна робити 19 травня

Прикмети кажуть, що 19 травня вагітним жінкам категорично не можна обіймати дітей, інакше дитина в утробі народиться неспокійною. Заборонено в цю дату топтати росу, сваритися і пліткувати - привернете купу невдач у своє життя.

Народні прикмети про погоду:

  • ясний день - урожай огірків буде хорошим;
  • вранці стелиться туман - найближчими днями дощів можна не чекати;
  • клен із "сережками" - можна висаджувати буряки;
  • оси будують гнізда на відкритих ділянках - до дощового літа.

18 травня найкраще присвятити день праці - згідно з народними повір'ями, той, хто в цю дату не лінується, буде винагороджений. Також можна сіяти горох. У стародавні часи існувала традиція - на свято 18 травня потрібно було встати на світанку і вмитися росою, щоб продовжити молодість і зміцнити здоров'я.

Вас також можуть зацікавити новини: