Яке церковне свято сьогодні, 19 травня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, pixabay.com

19 травня православні віряни за новим церковним календарем згадують святих жінок-мироносиць, а також преподобного Іоана Готфського. У народі день отримав назву Іван Довгий. Розповідаємо про його традиції, прикмети та яке сьогодні свято відзначають у церкві за старим стилем.

19 травня 2024 року - яке церковне свято сьогодні за новим і старим церковним календарем

Після переходу Православної церкви України 2023 року на новий церковний календар дати всіх неперехідних православних свят (із фіксованою датою) змістилися на 13 днів раніше. Водночас частина вірян продовжують дотримуватися колишнього календаря - збереження старого стилю залишається правом релігійних громад і монастирів.

Яке сьогодні церковне свято в Україні за новим стилем

Відео дня

19 травня за новим і старим календарним стилем - день святих жінок-мироносиць, які стали першими очевидцями воскресіння Христа.

Жінок-мироносиць щорічно згадують у третій тиждень після Великодня. Це жінки, які присвятили себе служінню Христу, були поруч з Ісусом Христом у хвилини розп'яття, підтримували Діву Марію і слідували за тілом Господа до гробниці. За переказами, їх було багато, але в Писанні згадується сім - свята Марія Клеопова, родичка Йосипа Обручника, свята Іоанна, дружина Хузи, домоправителя царя Ірода, сестри Марфа та Марія, які разом зі своїм братом Лазарем були друзями Христа, свята Марія Магдалина, святі Сусанна та Саломія.

Після розп'яття Христа жінки прийшли до печери, в якій знаходилося тіло Ісуса, щоб умастити його запашною олією - миром (звідси й назва - "мироносиці"). Але виявилося, що камінь при вході відвалений, гробниця порожня, а пізніше вони побачили воскреслого Ісуса.

Марія Магдалина та імператор Тиберій / ua.depositphotos.com

Коли Марія Магдалина прийшла до апостолів, то вигукнула: "Христос Воскрес!". Вона ж поклала початок традиції підносити червоні яйця. За одним із переказів, Марія Магдалина пішла до імператора Тиберія повідомити, що Христос воскрес. Правителю вона принесла звичайне яйце - з порожніми руками йти було не можна. Але імператор розсміявся і сказав: "Це так само неможливо, як твоєму білому яйцю перетворитися на червоне". Тієї ж миті яйце почервоніло.

День дружин-мироносиць вважається святом усіх жінок-християнок, віряни називають його "жіночим днем".

***

19 травня за новим стилем (1 червня - за старим) - день пам'яті преподобного Іоана Готфського, єпископа.

Іоан жив у VIII столітті. Народився він у Тавроскіфії (зараз це Крим, Україна), ще в юності став ченцем. У 754 році Іоана обрали єпископом у Готфії. Прославився преподобний тим, що домігся іконошанування. Так, 780 року він відправив сувій із виписками зі Старого і Нового Завітів про шанування ікон Константинопольському патріарху Павлу. Через 4 роки Іоан взяв участь у Нікейському Соборі в Константинополі, де відновили іконошанування.

Коли Дору, головне місто єпархії, зайняли хозари, єпископу довелося тікати за море в Амастриду, де він і помер. Похований святий у монастирі в Парфеніті, в Криму, біля підніжжя гори Аю-Даг - там Іоан колись звів храм Петра і Павла. У монастир до святих мощей і зараз їдуть люди, щоб попросити зцілення від хвороб.

Церковне свято 19 травня застарим стилем

19 травня за старим календарним стилем згадують праведного Іова Багатостраждального.

Про що говорять прикмети на 19 травня

19 травня - прикмети сьогоднішнього дня / pixabay.com

У народному календарі 19 травня - свято Іван Довгий. Цього дня прийнято садити огірки - раніше ми розповідали, що покласти в лунку при посадці огірків, щоб гарно вродили. 

Прикмети дня говорять про погоду і врожай:

  • роси багато зранку - буде багатий урожай огірків;
  • роси мало - до дощу;
  • туман випав - дощу не буде, але будуть гриби.

За старих часів на Івана зазвичай чекали на дощ і намагалися обов'язково намокнути під ним - вважалося, що дощові краплі здатні зцілити від хвороб, дати силу.

Що не можна робити 19 травня

Серед заборон, що сьогодні не можна робити - думати про погане, плакати й сумувати, а також лінуватися й байдикувати, святий Іоан був трудівником, терпіти не міг ледарів і зневіри. У день дружин-мироносиць забороняється сваритися й підвищувати голос на жінок, а також суперечити їм.

Народні прикмети радять відкласти будь-яку роботу, але можна садити рослини. Не радять цього дня стригти волосся і нігті, а також брати або давати в борг хліб і сіль - це до безгрошів'я.

Що можна робити 19 травня

У преподобного Іоана просять зцілення від хвороб, зокрема й тяжких.

У храмах у день дружин-мироносиць відбуваються святкові богослужіння. Зазвичай вітають жінок, дарують їм квіти, дякують за працю, турботу і гармонію в сім'ї. Головною в цей день вважається бабуся або мама, а всі інші зобов'язані їх у всьому слухатися.

Наші предки називали свято дружин-мироносиць "Бабин тиждень" - жінки збиралися на посиденьки, готували пироги, млинці, налисники, накривали смачний стіл, пригощали сусідів і знайомих. Згідно з прикметами, все добро, зроблене сьогодні, повернеться в подвійному розмірі, а рік буде хлібним і ситним.

19 травня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Анастасія, Андрій, Олександр, Антон, Василь, Віктор, Григорій, Іполит, Корній, Максим, Матвій, Митрофан, Михайло, Микола, Онуфрій, Павло, Дмитро, Іван, Сергій, Ігнатій, а також Денис, Іов.

Раніше ми публікували православний календар на травень 2024 зі святами за новим і старим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: