Церковне свято 9 червня / depositphotos.com

Розповідаємо, яке сьогодні церковне свято в православному календарі, що можна робити в цей день, а що - під суворою забороною. 

Церковне свято сьогодні, 9 червня - день пам'яті священномученика Ферапонта, єпископа Сардійського

Священномученика Ферапонта вшановують 9 червня за юліанським календарем. За новоюліанським календарем, на який Православна церква України перейде з 1 вересня 2023 року, цього святого згадуватимуть 27 травня.

Ферапонт жив у місті Сардіс (Мала Азія) у III столітті та був місцевим єпископом. Він проповідував християнську віру і хрестив багатьох язичників-еллінів.

Відео дня

Дізнавшись про це, правитель Юліан велів кинути єпископа в темницю. Його морили голодом і спрагою, але Ферапонт стійко виніс всі муки. Тоді святого почали катувати, і він зрештою помер. На тому місці виросли великі дерева, які зцілювали людей.

Церковне свято сьогодні, 9 червня - день пам'яті святої Феодори Олександрійської

Святу Феодору Олександрійську вшановують 9 червня за юліанським календарем. За новоюліанським календарем, на який Православна церква України перейде з 1 вересня 2023 року, цю святу згадуватимуть 27 травня.

Феодора жила в III-IV століттях в Олександрії. У той час правив імператор Діоклетіан, який був язичником і влаштовував гоніння на християн. Феодору, як християнку, привели на суд, а після її відмови відректися від віри відправили в блудний дім. Її честь врятував воїн Дідім - він розігнав чоловіків і віддав святій своє вбрання. За це його відправили на страту. Феодора пішла разом з ним.

Яке сьогодні свято - народні прикмети 9 червня

Народні прикмети 9 червня / pixabay.com

Прикмети дня в основному пов'язані з погодою:

  • з ранку душно - буде дощ;
  • роси багато вранці - до ясного дня;
  • черви почали виповзати - піде дощ;
  • туман в цей день - буде багато грибів в сезоні;
  • яка погода 9 червня - така ж буде і осінь.

Народне свято 9 червня називається Федора Домовниця - багато прикмет цього дня пов'язані з домовиком.

Що не можна робити на церковне свято 9 червня

Свята Феодора не терпить пліток і марної балаканини, тому в цей день потрібно стежити за своїм язиком. Є кілька суворих заборон для жінок на 9 червня:

  • забороняється вести порожні розмови і пліткувати - до розладу в родині;
  • не можна прибирати, особливо підмітати - під віником сидить домовик, захисник дому, і його можна ненавмисно вимести, а разом з ним і благополуччя;
  • не варто ні з ким сперечатися та сваритися - можна отримати в результаті великий скандал.

У народі казали: "На Федору - не винось із хати сору".

Церковне свято сьогодні в Україні - що можна робити 9 червня

У Феодори жінки просять дати їм сили. Сьогодні потрібно говорити тільки по справі - це принесе толк і вбереже від чуток. Доброю прикметою вважається помирити тих, хто у сварці. 

У цей день також задобрювали домовика та привертали в будинок фінансове благополуччя: ставили в затишному місці горщик або інший посуд і кидали в нього кілька монет.

Раніше ми публікували православний календар на червень 2023 зі святами за старим і новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: