Церковне свято 14 липня / depositphotos.com

Святі Косма та Даміан були родом з Риму, прославилися, як лікарі, які лікували людей безкоштовно - за це святих прозвали безсрібниками. Господь за працю нагородив їх даром чудотворення і зцілення, завдяки чому Косма і Даміан позбавляли людей страшних захворювань і проповідували Христову віру.

На честь пам'яті святих сьогодні відзначається народне свято 14 липня - Літні Кузьминки.

Православне свято 14 липня - день пам'яті мученика Потіта

Юнак виховувався в сім'ї язичника, але в 13 років дізнався про християнську віру і хрестився. Його батько намагався і ласкою, і погрозами переконати сина, але, бачачи стійкість його, сам прийняв християнство.

Відео дня

Потіт подорожував по світу з проповідями про силу Спасителя і творив чудові чудеса.

В області Епір жила жінка - дружина сенатора, хвора проказою. Вона просила зцілення у Потіта, а він сказав, що зробить це, тільки якщо вона повірить в Бога. Жінка погодилася, хрестилася і відразу ж одужала.

Після цього Потіт оселився в горах, де жив зі звірами і птахами, поки за ним не прийшли воїни, надіслані імператором Антоніном. Його дочку захопили біси, які обіцяли покинути тіло дівчини, коли Потіт зустрінеться з ними. Святий юнак прийшов в будинок імператора і зцілив його дочку. На знак подяки за це Антонін засліпив Потіта і вирвав йому язик, так як вважав, що одужання дочки - заслуга язичницьких богів, а не Христа. Не будучи до кінця задоволеним, Антонін обезголовив цілителя.

Прикмети 14 липня

Народні прикмети сьогодні / фото Daniel Borker, Pixabay
  • західний вітер - до дощів;
  • червонуватий серп місяця - до вітряної погоди, кінці місячного серпа затупилися - до злив;
  • на деревах вже жовте листя - до ранньої осені;
  • крик сороки - спека затягнеться.

Що можна робити 14 липня

Збирати малину та аґрус, а також варити з них варення. Вважається, що приготовлена в цей день страва буде особливо смачною. Також у цей день рекомендується прополоти город - бур'янів не буде довго. Жінкам рекомендується повністю присвятити себе відпочинку - якщо вона працюватиме, то рік виявиться невдалим.

Що сьогодні не можна робити

У цю дату православна церква забороняє сваритися та заздрити - привернете до себе нещастя. Не варто й даремно витрачати гроші, інакше самі потребуватимете фінансів. Тяжка праця і для жінок, і для чоловіків - головна заборона 14 липня.

Вас також можуть зацікавити новини: