Яке свято 1 січня / фото УНІАН, Валерій Шмаков

У цей день у світі відзначаються Новий рік, Всесвітній день миру, Міжнародний день похмілля, День випускання хлопавок на свободу, День Всесвітніх молитов про мир, День єдиної європейської валюти, Міжнародний день дхоті і топі, День суспільного надбання.

У США - День острова Елліс, День зобов'язань, День новорічного списку на безславність, День авторського права, День коктейлю "Кривава Мері", День дарування яблук, День сім'ї, в Канаді - День запливу "полярних ведмедів", на Кубі - День звільнення, Тріумф революції, в Болгарії - Васильєв день, в Судані – День Незалежності, в Литві - День прапора, в Тайвані - День заснування Китайської Республіки, в Камеруні - День Незалежності, в Словаччині - День утворення Словацької Республіки, в Чехії - День відновлення незалежної Чеської держави, на Гаїті - День Незалежності, в Британії - День "Першої ноги", в Індії - День калпатару, в Італії - День Конституції, в Аргентині - Фестиваль чакарера.

Пам'ятні дати 1 січня, річниці та події

У 1622 році Папською канцелярією було прийнято рішення вважати початком року 1 січня. До цього рік починався 25 березня.

Відео дня

Читайте такожВихідні у січні: як Україна відпочиває на Новий рік і після нього1 січня 1788 Джон Уолтер заснував англійську газету The Daily Universal Register. Після 940 випуску її перейменували в The Times.

У 1863 році 1 січня в дію вступила прокламація Авраама Лінкольна про скасування рабства.

У 1909 році в цей день у Великобританії були проведені перші виплати пенсій.

У 1925 році столиця Норвегії Хрістіанія була перейменована в Осло.

У 1935 році 1 січня в Туреччині були введені прізвища і скасовані титули.

1 січня 1993 року стався розпад Чехословаччини.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 1 січня вшановує пам'ять билинного Іллі Муромця. У народі свято назвали "Новий рік - до весни поворот". 

Що сьогодні не можна робити

Що можна і не можна сьогодні робити / Інфографіка УНІАН

У Новий рік не можна займатися важкою роботою - як зустрінете Новий рік, так його і проведете. Не можна лаятися і сваритися, щоб не залучити неприємності в сім'ю на весь рік.

Прикмети на 1 січня      

Народні прикмети сьогодні / фото Марина Григоренко

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

  • багато снігу - рік буде врожайним; 
  • іній на деревах - лютий буде лютим.

Іменини 1 січня 

Іменини у Григорія, Іллі, Прова і Тимофія.

Вас також можуть зацікавити новини: