Які свята відзначають 18 серпня / фото УНІАН

У цей день у світі відзначаються Міжнародний день вина "Піно-нуар", День інтуїтивної прозорливості, День відкриття гелію, День"Ніколи не здавайся".

У Таджикистані - День медичних працівників, в Таїланді - День науки, в Казахстані - День Прикордонних військ, в Азербайджані - День прикордонника, в Киргизстані - День військової авіації, в Болгарії - свято танцю паневрітміі, в Австралії - День ветеранів В'єтнаму, День Лонгтан, в Бахрейні - переддень Ашура, в США - День народження Вірджинії Дейр, День пирога з морозивом, День каталогу для замовлення поштою, День поганих віршів, День подружніх пар, в Індії - День посту і духовних практик "Павітропана екадаші".

Пам'ятні дати 18 серпня, річниці та події

У 1826 році шотландський дослідник Александер Гордон Леінг першим з європейців досяг стародавнього міста Томбукту на березі Нігеру.

Відео дня

У 1859 році француз Жан Блонден перейшов по канату через Ніагарський водоспад, тримаючи на своїх плечах другого акробата. Рекорд зафіксовано в Книзі Гіннесса.

Читайте також18 серпня: народне свято і звичаї, заборони і прикмети дняУ 1909 році мер Токіо Юкіо Одзакі подарував Вашингтону 2 тисячі вишневих дерев (сакури), які президент США Тафт вирішив висадити біля річки Потомак.

У 1958 році в США був опублікований роман Володимира Набокова "Лоліта". Величезною популярністю він зобов'язаний не тільки стилю, але і скандальної теми. Головний герой Гумберт, від імені якого ведеться розповідь, був без розуму від дівчаток-підлітків, яких він називає "німфетками". Єдина радість в його житті - спостерігати здалеку за ними. Намагаючись хоч трохи втілити свої фантазії в реальності, він відвідує повій, а пізніше одружується на "молодящейся" жінці, схожою на дитину.

Читайте такожЛегенда радянського року: цікаві факти про Віктора Цоя до річниці смертіПісля розлучення з нею Гумберт переїжджає в Америку і випадково зупиняється в будинку Гейзів - вдови і її дочки Лоліти. Герой закохується в дівчинку і за всяку ціну вирішує залишитися в її будинку. Але все завершилося трагедією... Роман написаний англійською мовою і вперше був виданий в 1955 році в Парижі. Спочатку Набоков планував опублікувати його анонімно, побоюючись скандалу і переслідування. Скандал дійсно супроводжував виходу романа, проте на кар'єру і славу Набокова він негативно не вплинув - навпаки, "Лоліта" принесла Набокову величезний дохід, що дозволив йому залишити викладацьку роботу в США і переселитися до Швейцарії.

Згодом Набоков сам переклав "Лоліту" на російську мову (переклади інших англомовних романів були їм лише авторизовані). Роман вважається однією з найвидатніших книг XX століття: він був відзначений у списку 100 кращих романів новітньої бібліотеки, увійшов до списку 100 кращих романів за версією журналу Time, в список 100 книг століття за версією французької газети Le Monde і двічі був екранізований (в 1962 і 1997 роках).

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 18 серпня вшановує пам'ять преподобного Євстигнея. У народі день назвали Житник.

Що сьогодні не можна робити

Не можна лінуватися і довго спати.

Прикмети на 18 серпня      

Прикмети 18 серпня / фото ua.depositphotos.com

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

  • яка погода 18 серпня - таким буде грудень;
  • виповзли земляні черв'яки - до дощу.

Іменини 18 серпня

Іменини у Євдокії, Юхима, Дар'ї, Івана, Христини, Вікентія і Марії.

Вас також може зацікавити: