Яке свято 2 січня / фото УНІАН (Андрій Горб)

У цей день у світі відзначаються Всесвітній день інтроверта, День мотивації і натхнення, День наукової фантастики, День швейцарського сиру.

У США - День особистого тренера, День обмеження швидкості 55 миль на годину, День "Підніміть його на флагшток і подивіться, чи подобається це кому-небудь", День шведського столу, День кидання кексу, День профітролей, на Гаїті - День предків, в Чорногорії - куряче Різдво, в Бутані - День зимового сонцестояння, в Швейцарії - День святого Бертольда, в ПАР - Карнавал Капсе-Клопсі, в Іспанії - День завершення Реконкісти.

Пам'ятні дати 2 січня, річниці та події

У 1788 році Джорджія стала 4-м штатом, який ратифікував Конституцію Сполучених Штатів.

Відео дня

У 1835 році в Габрові відкрилася перша в Болгарії світська школа.

Читайте також2 січня: народне свято і звичаї, що не можна робитиУ цей день в 1839 році Луї Дагер, французький художник, хімік і винахідник, один з творців фотографії, справив першу в історії фотозйомку Місяця. У серпні того ж року процес отримання дагеротипу був презентований широкій громадськості. Через рік, в 1840 році, першу фотографію місяця через телескоп зробив американець Дрейпер. У 20 столітті наукові дані підтвердили, що Місяць є типовим для Сонячної системи природним супутником. Її порита кратерами поверхня - безплідний світ без води і атмосфери. У цьому безпосередньо переконалися американські астронавти, які в 1969-1972 роках висаджувалися на поверхню Місяця в ході програми "Аполлон". Вперше людина ступила на місяць 21 липня 1969 року.

У 2020 році Нідерланди припинили використовувати назву "Голландія" як символ країни на її офіційному логотипі. Раніше на офіційному логотипі країни був зображений Помаранчевий тюльпан і написано слово "Голландія". На новому логотипі зображені літери NL-скорочена назва Нідерландів. Разом букви формують символічне зображення тюльпана, за ними слід слово Netherlands - назва Нідерландів англійською мовою. Автори логотипу не стали використовувати повну назву Нідерландів англійською - The Netherlands, пояснивши це вимогами до зовнішнього вигляду логотипу.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 2 січня вшановує пам'ять Ігнатія Богоносця. Він був наділений даром зцілення. День ідеально підходить для прибирання в будинку, а також для повторень колядок, адже скоро настане головне свято року - Різдво.  У народі день називали "Гостевик".  

Що сьогодні не можна робити

Не можна лаятися і сваритися, а також важко фізично працювати.

Прикмети на 2 січня      

Народні прикмети сьогодні / фото УНІАН, Валерій Шмаков

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

  • на деревах іній - буде ясно;
  • небо зоряне - буде багатий урожай;
  • голосно щебечуть синиці - чекайте довгих і холодних днів;
  • якою буде погода 2 січня, таким буде і серпень.

Іменини 2 січня 

Іменини у Данила, Ігнатія, Івана та Антона.

Вас також можуть зацікавити новини: