Яке свято 28 грудня / фото УНІАН

У цей день у світі відзначаються Міжнародний день кіно, День продовження банкету.

У США - День штату Айова, День клятви вірності прапору, День короткометражного кіно, День Завантаження, день шоколадних цукерок, День "Подзвони другу", День гри в карти, в Азербайджані - День адвоката, в Іспанії - День сміху, Яєчно-борошняна битва, в Ефіопії - День святого Гавриїла, в Південній Австралії - День проголошення провінції, в Таїланді - День пам'яті короля Таксина, в Таджикистані - День Комітету національної безпеки.

Пам'ятні дати 28 грудня, річниці та події

28 грудня 1065 року було завершено будівництво церкви Святого Петра, що стала основою Вестмінстерського абатства. У цей день церква була освячена. Абатство відкрилося в лютому 1066 року. Згодом воно стало місцем коронації всіх британських монархів. Першим коронованим тут вінценосцем став в 1066 році Вільгельм Завойовник. В абатстві знайшли вічний притулок багато видатних англійців: королі, літератори, вчені, музиканти.

Відео дня

Читайте такожНоворічні вихідні 2022: як відпочиваємо на Різдво та Новий рікСеред них - Єлизавета I (1533-1603), Георг Фрідріх Гендель (1685-1759), Ісаак Ньютон (1643-1727) і Чарльз Дарвін (1809-1882). Тут же знаходиться могила невідомого воїна як символ пам'яті про солдатів, загиблих в роки Першої світової війни. У куточку поетів спочиває прах Джефрі Чосера, Семюеля Джонсона, Теннісона, Браунінга, Діккенса і багатьох інших знаменитих письменників і поетів. Поруч з ними похований прославлений актор Дейвід Гаррік. Крім цього, тут знаходиться безліч пам'ятників: Мілтону, Кітсу, Шеллі, Генрі Джеймсу, Томасу Еліоту та іншим. Серед пізніх меморіальних дощок можна знайти таблички, присвячені поетові Ділану Томасу і Лоренсу Олів'є. Вестмінстерське абатство є діючою церквою, де щодня проводяться літургії та служби. Воно зараховане до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

У 1869 році в Огайо Вільямом Семплом була запатентована перша жувальна гумка.

У 1895 році німецький фізик В. Рентген у Вюрцбурзі вперше оголосив про відкриття рентгенівських променів.

Читайте такожКоли в 2022 році треба ходити колядувати, щедрувати і посівати: запам'ятовуйте датиУ 1908 році стався землетрус на Сицилії. Головною жертвою природного катаклізму стало квітуче місто Мессіна. Підземні поштовхи, сила яких досягала 7,5 бала за шкалою Ріхтера, забрали життя понад 75 тисяч людей, а викликана ними хвиля цунамі висотою 10 метрів довершила руйнування міста. Також серйозно постраждали місто Реджо-ді-Калабрія і навколишні селища. Примітно, що землетрус не належав до числа найсильніших. Трагедія Мессіни була в тому, що підземний поштовх стався безпосередньо під містом.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 28 грудня вшановує пам'ять святого Трифона. Інші назви свята: "Трифон", "Зоря в рукавицях", "День зцілюючих молитов". У народі говорили: "На Трифона і птах в лісі замерзає".

Що сьогодні не можна робити

У цей день ще триває Різдвяний піст, тому потрібно дотримуватися його заборони щодо їжі і поведінки. Не варто ні на кого злитися, потрібно стримувати емоції і бути доброзичливим. Є ще народне повір'я, яке забороняє скаржитися на холод. Весь день потрібно бути веселим і бадьорим, щоб мороз подарував міцне здоров'я. 

Прикмети на 28 грудня     

Народні прикмети сьогодні / фото УНІАН, Валерій Шмаков

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

  • сьогоднішня погода - прогноз на березень; 
  • вдень мороз, а ввечері стало теплішати - до холоднечі; 
  • вдень північний вітер - до сильних морозів;
  • синиці расчирикались - до морозів. 

Іменини 28 грудня 

Іменини у Павла, Василя та Степана.

Вас також можуть зацікавити новини: