Яке свято 28 жовтня / фото pixabay.com

У цей день у світі відзначаються День любителів плюшевих тварин, Міжнародний день анімації, День дикої їжі, Міжнародний день вина "Каріньян", Всесвітній день дзюдо, Міжнародний день креольської культури.

В Україні - День звільнення від німецько-фашистських загарбників, в США – День іммігрантів, День першого реагування, День шоколаду, День внутрішньої медицини, в Чехії - День Незалежності, у Венесуелі - День інженера, в Китаї - Гонконгський фестиваль вина і гастрономії, в Греції і на Кіпрі - День "Охи", в Індонезії - День клятви молоді, в Індії - свято матерів "Ахой Аштамі", в Бразилії - День державних службовців, в Японії-День запобігання наслідків землетрусів в префектурі Гіфу.

Пам'ятні дати 28 жовтня, річниці та події

28 жовтня 1237 вперше був в історичних документах згаданий Берлін. Тобто, це - День народження міста. 

Відео дня

У 1492 році Колумб висадився на Кубі.

У 1707 році стався землетрус в Японії, воно забрало життя близько 5 тисяч осіб.

Читайте такожПривітання з днем народження подрузі: красиві листівки і добрі словаУ 1886 році відбулося офіційне відкриття Статуї Свободи в Нью-Йорку. Вона подарована Францією на честь столітньої річниці незалежності США і на знак дружби між двома державами. Статуя прибула в Нью-Йорк 17 червня 1886 року на борту французького пароплава "Ізері". Транспортувалася в розібраному вигляді - була розділена на 350 частин, упакованих в 214 ящиків. Протягом чотирьох місяців її збирали і монтували на гранітний п'єдестал перед будівлею суду на території форту Вуд. Статуя Свободи є символом США.

Богиня Свободи тримає факел в правій руці і подобу книги (таблички) в лівій. Напис на табличці говорить: "JULY IV MDCCLXXVI" ("4 липня 1776") - дата підписання Декларації Незалежності. Одна нога статуї спирається на розбиті кайдани. Сім зубців в її короні символізують сім морів або сім континентів. Висота від землі до кінчика факела - 93 метри, висота самої статуї, від верху п'єдесталу до факела - 46 метрів. Статуя була побудована з тонких листів міді, викарбуваних в дерев'яних формах. Сформовані листи потім були встановлені на сталевий каркас. У 1886-1916 роках Статуя Свободи була доступна туристам, які могли забратися на саму її вершину. З корони статуї відкривався великий вид на нью-йоркську гавань.

Зараз відкрито лише сходи на п'єдестал. Всередині цоколя знаходиться Музей заселення Америки та історії самої статуї. За більш ніж вікову історію статуї її кілька разів ремонтували і вдосконалили. Останні великі роботи проходили в 1986 році, до Дня сторіччя Статуї Свободи. У 1984 році вона була внесена до списку об'єктів, що знаходяться під особливою охороною ЮНЕСКО. 

У 1914 році фірма "Kodak" оголосила про початок роботи над створенням технологій кольорової фотографії.

Читайте такожХелловін 2021: як з'явилося свято, що означає, чому потрібно вирізати гарбузУ 1965 році в США був відкритий найбільший монумент у світі, 192-метрова сталева арка "Ворота на захід". Загальна вартість проекту склала 30 мільйонів доларів. Арка складається зі з'єднаних зварюванням 43 сегментів трикутного перетину. Споруджена з нержавіючої сталі, вона стала найвищим монументом в США і видно з відстані тридцяти миль. Арка здатна витримувати землетруси в 5-6 балів і сильні вітри. Як стверджують проектувальники, ця монументальна сталева веселка, висотою в 192 метри, повинна простояти рівно тисячу років. Що з нею трапиться, після цього терміну, залишається лише здогадуватися.

У 1995 році сталася пожежа в Бакинському метро - найбільший за кількістю жертв інцидент в історії всіх метрополітенів світу. Згідно з офіційно даними, в результаті пожежі загинули 289 пасажирів, у тому числі 28 дітей. Число поранених склало 270 осіб. 

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 28 жовтня вшановує пам'ять святого Євфимія Солунського. У народі свято назвали "Юхимій Осінній".

Що сьогодні не можна робити

У цей день не можна займатися важкою фізичною роботою по дому і проводити генеральне прибирання. 

Прикмети на 28 жовтня

Народні прикмети сьогодні / Фото ua.depositphotos.com

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

  • сонце сходить, а над ним хмара - гарної погоди не чекайте;
  • раптом з'явилися комарі - зима буде теплою.

Іменини 28 жовтня

Іменини у Євфимія, Дениса, Івана, Семена, Дмитра та Афанасія.

Читайте також: