Яке свято 29 жовтня / REUTERS

У цей день у світі відзначаються Всесвітній день балету, Всесвітній день лемура, Всесвітній день боротьби з інсультом, Всесвітній день боротьби з псоріазом.

В Україні - День військового фінансиста, в США - День штату Невада, День бандани, День відлюдника, День хлібних паличок, День кішки, День Інтернету, День вівсянки, П'ятниця Франкенштейна, в Австралії - День вчителя, в Іспанії - свято святого Нарциса, в Сербії - День прийняття Конституції, в Казахстані - День працівників охоронних організацій, в Монголії - День столиці, в Туреччині - День Республіки, в Камбоджі - День коронації короля, в Словаччині - День пам'яті Людовіта Штура.

Пам'ятні дати 29 жовтня, річниці та події

У цей день в 1863 році на міжнародній конференції в Женеві був заснований Міжнародний Червоний Хрест.

Відео дня

29 жовтня 1929 року, на п'ятий день "біржової лихоманки" в США, в "чорний вівторок", на нью-йоркській фондовій біржі остаточно впав ринок акцій. Вранці, як тільки відкрилися торги, брокери в розпачі почали розпродавати акції десятками тисяч, прагнучи повернути хоч якісь гроші. Те ж саме почали робити інвестори і банкіри.

Читайте такожКалендар весіль на 2022 рік: найбільш вдалі дні для урочистостіДо кінця дня було продано 16 410 030 акцій (рекорд, перекритий тільки в квітні 1968 року), і індекс Доу-Джонса впав на 12,5%. Все звернулося в прах. По країні прокотилася хвиля самогубств. "Чорний вівторок" потряс економіку США і став "спусковим гачком" Великої депресії-найтривалішої економічної кризи в світовій економіці. Офіційно він закінчився в 1940 році, але реально економіка США стала відновлюватися після Другої світової війни. 

У 1945 році в Нью-Йорку вперше надійшли в продаж кулькові ручки - через 57 років після отримання патенту. 

У 1947 році сухий лід вперше використовувався для того, щоб викликати дощ.

У 1969 році відбулася перша передача в США даних між двома комп'ютерами в мережі в рамках проекту ARPANET. Цей день вважається Днем народження Інтернету. ARPANET - абревіатура назви організації, створеної, в тому числі, за безпосередньої участі Міністерства оборони США, - Агентство передових дослідницьких проектів (ARPA).

Серед розробників ARPANET насамперед виділяють імена відомих вчених Дж. Ліклайдера, Л.Клейнрока, А.Сазерленда, Б.Тейлора та ін. До роботи за проектом були підключені і навчальні заклади. ARPANET зростав технічно і розширював горизонти сфери покриття. Так, в 1973 році до мережі були підключені Великобританія і Норвегія, а пізніше і багато інших країн. Це перетворило мережу на міжнародну. Але розвиток технологій і поява конкурентів призвело до того, що APRANET перестала існувати в 1990 році.

У цей день в 1971 році стартувала фізіотерапія: слабкий електричний струм, завдяки зусиллям вчених, став застосовуватися для відновлення зламаної кістки. Саме тому 29 жовтня відзначається Всесвітній день лікаря ультразвукової діагностики.

Читайте такожГороскоп карт Таро на листопад для всіх знаків: що обіцяє вам доляУ 1998 році в США полетів у космос найстаріший астронавт планети - Джон Гленн (у віці 77 років і 103 дні). У 1964 році в званні полковника Гленн вийшов у відставку і зайнявся політикою. Він виставив свою кандидатуру на виборах до сенату, проте програв. Сенатором Гленн став в 1974 році, встановивши ще один рекорд: до нього ніхто в Огайо не вигравав сенатські вибори з такою великою перевагою.

29 жовтня 1998 року Джон Гленн у віці 77 років здійснив на човнику "Діскавері" свою другу космічну місію. І це був ще один рекорд - він став найстарішим підкорювачем космосу. Володар медалі Конгресу США з космонавтики, золотої медалі НАСА "за видатні заслуги", президентської медалі Свободи, багатьох американських та іноземних нагород Джон Гленн помер 8 грудня 2016 року у віці 95 років.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 29 жовтня вшановує пам'ять мученика Лонгіна. Інші назви свята: "Лонгін", "Лонгін", "День зору". Лонгін шанувався як цілитель очей і хвороб, пов'язаних з цим. 

Що сьогодні не можна робити

У цього дня напружена енергетика, він невдалий, так що не робіть нічого важливого. Можуть статися неприємні випадковості, втрати і крадіжки. Уникайте великого скупчення людей і не купуйте нічого значного - це не принесе вам радості. 

Прикмети на 29 жовтня

Народні прикмети сьогодні / фото pixabay.com

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

  • дме північний вітер - хороша погода буде ще кілька днів;
  • сонце ховається в хмарах - бути негодою; 
  • йде дощ - скоро зима нагряне; 
  • листя з дерев слабо опадає - морозів не буде. 

Іменини 29 жовтня

Іменини у Софії, Леонтія, Олексія, Терентія, Євгенія, Івана та Георгія.

Читайте також: