Що роблять на Зелені свята: традиції, обряди, заборони та прикмети

Розповідаємо, кого поминають у Семик і що робили в період Семицького тижня наші предки.

"Семик", "Зелені святки", "Трійця покійних" або "Русалії" - це все назви одного і того ж свята, яке відзначається перед Трійцею. Наші предки в цю дату прощалися з весною і зустрічали літо, виконуючи різні обряди. УНІАН розповість, коли цього року відзначається Семик 2022.

Раніше ми нагадували, коли Трійця в 2022 році.

Зелені святки 2022 - дата та історія

Свято це почали відзначати ще до приходу християнства. У древніх слов'ян був свій календар і по ньому вони вираховували дату Семика. Це можна зробити і зараз - до дня, коли ви відзначали Великдень, потрібно додати 47 днів або знайти сьомий четвер. У підсумку ви отримаєте дату за три дні до Трійці - вона і буде святковою. У 2022-му році Зелені святки відзначаються 9 червня, так як Трійця випадає на 12 червня.

Семик 2022 - особливості періоду

Починаючи з Зелених святок і ще 7 днів після них, слов'яни шанували померлих. Причому, не всіх, а тільки загиблих не своєю смертю - самогубців, жертв насильства, злочинців, яких стратили, магів, жертв вбивць, потопельників, загиблих від епідемії і т.д. Такий день був тільки один в році, а наші предки вірили, що в цю дату померлі виходять у світ живих і беруть участь у всьому, що відбувається з людьми. У цю дату ходили на цвинтарі, приносили частування і квіти, а також прибирали на могилах, віддаючи дати поваги небіжчикам.

Цікавий факт: дівчат, які потонули в річці, називали русалками, так як вірили, що після смерті жінки перетворюються в них. Для того, щоб вшанувати пам'ять покійної, слов'яни робили з соломи і трави опудало, яке пускали по річці, або спалювали його в полі, щоб вітер розвіяв попіл по землі.

Русальний тиждень - традиції

Крім шанування покійних, у слов'ян був важливий обряд, який називався "кумлення". До речі, слово "кума" походить саме від цієї дії. Суть обряду полягала в тому, що незаміжні або бездітні дівчата збиралися разом і плели вінки, прикрашаючи їх хрестами. Потім дарували одна одній на знак поваги. У той момент, коли дівчина отримує від іншої вінок з берези, вона стає її кумою. Це означає, що представниця прекрасної статі готова вийти заміж або народити дитину.

На Зелені святки люди водили хороводи, співали пісні і влаштовували гуляння. Знахарі і цілителі збирали трави - вважалося, що на Троїцький тиждень рослини володіють чарівними властивостями. З них можна робити відвари і настоянки, а також засушувати.

Що не можна робити на Семик

Крім традицій, в таку важливу для слов'ян дату існують і деякі заборони. У період зелених святок не можна:

  • прати одяг і мити підлогу;
  • купатися у відкритих водоймах;
  • шити, в'язати і рукодільничати;
  • працювати в городі, пересаджувати квіти;
  • ходити в ліс на самоті.

Основні заборони та застереження дня були пов'язані з водою. Слов'яни вірили, що потрібно обережно поводитися поруч з водоймами, особливо опівдні і опівночі, так як саме в цей час русалки виходять з води. Якщо істотам не сподобається те, що людина робить поруч з ними, то незабаром вони потягнуть її на річкове дно.

Вас також можуть зацікавити новини: