Якого числа цього року Свята Трійця / фото depositphotos.com

Трійця - одне з найважливіших церковних свят для християн, яке відноситься до числа двунадесятих. Альтернативні назви - день пришестя Святого Духа або П'ятидесятниця. У це свято віруючі згадують про сходження Святого Духа на землю, яке довело триєдність Бога.

Раніше ми говорили про те, коли Вознесіння в 2022 році.

Коли Свята Трійця в 2022 році - дата

Християнське свято отримало назву "П'ятидесятниця" не просто так - воно відзначається на 50-й день після Світлого Великодня. Дата щорічно змінюється, в залежності від дня Воскресіння Господнього. У 2022-му році Трійця відзначається 12 червня. Католицьке свято не збігається з християнським, його віруючі західного обряду відзначають 5 червня. Незважаючи на те, що на свято виділено лише один день, віруючі святкують його весь тиждень.

Відео дня

Чому називається день Святої Трійці - історія

Згідно з переказами, торжество встановили святі апостоли, які були учнями Христовими. На 50-й день після того, як Господь наш воскрес, на Землю зійшов Святий Дух і з'явився в Сіонській світлиці, де всі ці дні молилися апостоли. Пізніше світлиця стала християнським храмом.

Євангеліє говорить, що після пришестя Святого Духа в учнів Христових відкрилися дивовижні здатності - вони отримали дар зцілення і прозорливості. Стали говорити на декількох мовах для того, щоб нести Слово Боже по всьому світу. З того моменту апостоли мандрували світом, розповідаючи людям про смерть Ісуса і його страждання за гріхи людства.

Офіційно свято Святої Трійці встановили у 381 році, коли в Константинополі скликали II Вселенський собор, на якому було сформульовано вчення про Трійцю. Слов'яни стали відзначати Трійцю набагато пізніше - тільки через 300 років після хрещення Русі, тобто в кінці XIII - початку XIV століть.

Трійця або П'ятидесятниця 2022 - традиції

Храми і церкви на Трійцю проводять богослужіння, влаштовують вечірню літургію і Велику вечірню. З давніх-давен існує традиція - прикрашати храми та ікони зеленню, гілками дерев, особливо - берези. Вважається, що береза - символ Святого Духа і триєдності Бога. Віруючі освячують рослини в церкві, а потім приносять додому і ставлять біля вікон, залучаючи в будинок благополуччя. 

Після служби в храмі православні збирають у себе вдома друзів і родичів, накривають пишні столи. П'ятидесятниця не вважається пісним днем, тому сміливо можна готувати улюблені страви і радувати гостей частуваннями. До речі, традиційні ласощі на Трійцю - великий коровай.

У селах гуляння влаштовували до самого вечора - співали пісні, водили хороводи і сваталися. Сватання на день Святої Трійці - хороша прикмета і гарантія довгого щасливого життя для молодих.

Вас також можуть зацікавити новини: