У ніч з 9 на 10 лютого в Лос-Анджелесі в театрі Dolby відбудеться вручення премії Оскар. Вже другий рік поспіль головна кіноподія року пройде без ведучого.

Змін зазнало й меню заходу: без м’яса й риби. Також гості та номінанти 92-ої церемонії не побачать на столах пластикових пляшок.

Читайте такожКіану Рівз, Пенелопа Крус і Сігурні Уівер вручатимуть статуетки премії Оскар-2020

Фільм "Джокер" став лідером за кількістю номінацій на Оскар - у нього їх цілих 11.

За кінопремію у категорії "Найкращий фільм" поборються 9 стрічок.

"Ford проти Ferrari"

Жанр: драма, біографічний фільм.

Про що: Фільм розповідає реальну історію протистояння автоконцернів Форда і Феррарі в знаменитій гонці Ле-Манн в 1966 році. Морально відставша імперія Ford кидає виклик непереможним на перегонах Ferrari. Ключову роль в цій боротьбі зіграють автомобільні генії і старовинні друзі, конструктор Керролл Шелбі і гонщик Кен Майлз.

"Ірландець"

Жанр: драма, біографія.

Про що: Френк Ширан на прізвисько Ірландець, розповідає про те, як він працював кілером на італо-американську мафію і про свою можливу причетність до вбивства колишнього лідера профспілок Джиммі Хоффа в 1975 році.

"1917"

Жанр: військова драма.

Про що: Історія одного дня з життя двох молодих британських солдатів-новобранців, які вперше потрапляють на фронт під час Першої світової війни.

"Джокер"

Жанр: трилер, драма, кримінал.

Про що: Історія становлення знаменитого лиходія з Готема. Невдаха клоун Артур Флек одного разу перестає боротися зі своїм божевіллям і жорстоко сміється над усім ненависним містом.

"Одного разу... в Голлівуді"

Жанр: комедія-драма.

Про що: Лос-Анджелес, кінець 1960-х. Голлівудський актор Рік Далтон, колишня зірка серіалу-вестерну 1950-х років Закон полювання, після бесіди з продюсером Марвіном Шварцем скаржиться своєму найкращому другові і колишньому дублеру Кліффу Буту, що його кар'єра закінчена і тепер йому залишається зніматися в телевізійних серіалах.

"Паразити"

Жанр: комедія, драма, трилер.

Про що: Сім'я обманом і хитрістю влаштовується на роботу в будинок багатіїв. Приховуючи спорідненість один з одним, спритні шахраї користуються щедротами своїх ошуканих роботодавців. Зрозуміло, без їх відома.

"Кролик Джоджо"

Жанр: комедійна драма.

Про що: Німеччина часів Другої світової війни. Десятирічний хлопчик Джоджо мріє стати зразковим солдатом. Він надходить в молодіжну організацію гітлерюгенд, де терпить суцільні невдачі і викликає глузування однолітків. Єдина втіха Джоджо - його уявний друг, в якому поєднуються риси покійного батька і кумира-фюрера. Проблеми героя примножуються, коли він дізнається, що його мати приховує в будинку єврейську дівчинку.

"Маленькі жінки"

Жанр: драма.

Про що: Історія дорослішання і взаємин чотирьох несхожих сестер, які живуть в США в другій половині XIX століття. Елегантна красуня Маргарет, пустотлива непосида Джозефіна, добросерда тихоня Елізабет і маленька Емі ростуть в сім'ї бідного пастора Роберта Марча. Дівчата разом справляються з першими дорослими проблемами, підтримують старших, закохуються і шукають свій шлях у житті.

"Шлюбна історія"

Жанр: трагікомедія.

Про що: Сімейна пара, театральний режисер Чарлі і актриса Ніколь вирішили мирно розійтися. Але шлюборозлучний процес ускладнюється через питання опіки над їх маленьким сином, адвокатських інтриг і старих взаємних образ.

За найкращу чоловічу роль позмагаються 5 акторів.

Хоакін Фенікс - "Джокер"

Леонардо Ді Капріо - "Одного разу... в Голлівуді"

Адам Драйвер - "Шлюбна історія"

Джонатан Прайс - "Два Папи"

Антоніо Бандерас - "Біль і слава"

На перемогу у номінації "Найкраща актриса" претендують 5 актрис.

Синтія Еріво - "Гаррієт"

Скарлетт Йоханссон - "Шлюбна історія"

Рене Зеллвегер - "Джуді"

Сірша Ронан - "Маленькі жінки"

Шарліз Терон - "Скандал"

Як повідомляв УНІАН, після тріумфу на "Греммі" 18-річна Біллі Айліш стане спеціальним гостем церемонії вручення кінопремії "Оскар".