Режисер Роман Поланскі \ REUTERS

Виконавча рада французької Академії мистецтв і технологій кінематографа, засновника престижної кінопремії "Сезар", у повному складі пішла у відставку. Причиною стало широке обурення, викликане номінацією на цю премію фільму Романа Поланскі.

Читайте такожВбивство дружини Поланскі сектою Менсона: з'явився перший трейлер нового фільму Тарантіно (відео)

Фільм режисера Поланскі "Офіцер і шпигун" був номінований на "Сезара" в 12 категоріях. Сотні акторів, продюсерів і режисерів закликали до бойкоту фільму, премії і зажадали реформи академії, передає Бі-бі-сі.

Відео дня

Рішення номінувати "Офіцера і шпигуна" на "Сезар" розкритикували феміністські організації, кінокритики і міністр Франції у справах рівності.

В оприлюдненій заяві французької кіноакадемії говориться, що члени ради одностайно вирішили подати у відставку в знак поваги до тих, хто робив кіно в 2019 році. Свій крок вони пояснили бажанням заспокоїти ситуацію і зробити все, щоб кінофестиваль залишався тим, чим він і має бути - святом кіно.

Академія обере нову виконавчу раду вже після церемонії вручення нагороди, яка відбудеться в лютому. Після цього, як пообіцяли в академії, міністерство культури Франції призначить посередника, який буде курирувати її реформою.

У 1977 році Роман Поланскі був звинувачений у США в розбещенні 13-річної фотомоделі Саманти Геймер. За американськими законами, йому загрожувало до 50 років в'язниці. У 1978 році Поланскі уклав угоду з правосуддям, визнавши себе винним у незаконному статевому зв'язку з неповнолітньою. Після визнання провини Поланскі провів у в'язниці 42 дні, а потім втік із США, побоюючись, що угода буде скасована. З тих пір справу стосовно режисера не закрито, а за останні роки його звинуватили в домаганнях ще кілька жінок.

Представниця французької жіночої організації Osez le Féminisme Селін Піке в одному з інтерв'ю зауважила, що нагороду присуджують за підсумками голосування працівників індустрії.

"400 професіоналів кіно вирішили заохотити Поланскі 12 номінаціями, коли 12 жінок звинувачують його у зґвалтуванні", - сказала вона.

У 2017 році Поланскі був змушений дистанціюватися від премії "Сезар" через критику феміністок. Тоді він відмовився від ролі голови журі кінопремії.