Режисерську версію фільму на фестивалі представлять режисер Тимур Ященко \ скріншот відео

27 березня в Брюсселі починається кінопрограма фестивалю української культури "Українська весна". У програму фестивалю увійшло п'ять фільмів. Також в рамках проекту відбудеться публічна зустріч з українським режисером, письменником і громадським активістом Олегом Сенцовым.

Читайте такожУкраїнський фільм потрапив у програму найбільшого кінофестивалю Балкан

Комедія "Мої думки тихі" – дебютна повнометражна робота режисера Антоніо Лукича. В основу сюжету лягла історія про молодого звукорежисера, для якого запис голосів закарпатських тварин може стати шансом переїхати в Канаду. Однак це завдання виявляється набагато складнішим, коли головним супутником у новій роботі стає його мама. На відкритті фестивалю фільм представлять режисер Антоніо Лукич і виконавці головних ролей – Ірма Вітовська та Андрій Лідаговський.

Відео дня

Драма "Додому" – повнометражний дебют режисера Нарімана Алієва. За сюжетом, у кримського татарина Мустафи помирає старший син. Батько приїжджає в Київ, куди два його сини виїхали після анексії Криму, щоб повернути молодшого сина додому, а старшого поховати на батьківщині в Криму згідно з мусульманськими традиціями. У Брюсселі фільм представить режисер Наріман Алієв і виконавець головної ролі Ахтем Сєїтаблаєв.

Також на глядачів чекає українська документальна сенсація – "Земля блакитна, ніби апельсин" режисера і письменниці Ірини Цілик. У фільмі йдеться про життя родини з міста Красногорівка в "червоній зоні" Донбасу, який чи не найбільше постраждав від обстрілу. Незважаючи на всі обставини, головні герої не втрачають надії і навіть пробують самі знімати фільми про війну. В рамках "Української весни" фільм представить Ірина Цілик.

Для сімейного перегляду глядачам пропонується пригодницька фантастична стрічка Анатолія Матешка "Фокстер & Макс". Головний герой фільму, дванадцятирічний школяр Макс тікає з дому і ховається під мостом. Там він знаходить балончик з нанофарбами, і малює графіті собаки. Несподівано намальоване хлопцем графіті оживає і перетворюється на пса-наноробота, який володіє суперможливостями.

Військова драма "Черкаси" – заснований на реальних подіях повнометражний дебют Тимура Ященка про оборону однойменного морського тральщика, який був заблокований російськими військами в бухті Донузлав у березні 2014 року під час анексії Криму. "Черкаси" став останнім українським кораблем, який чинив опір і не спускав державний прапор. Режисерську версію фільму на фестивалі представлять режисер Тимур Ященко і продюсер Марта Лотіш.

"Українська весна" пройде в Центрі образотворчих мистецтв BOZAR, Брюссель, Бельгія, з 27 по 29 березня.

Розклад фестивалю:

27 березня

18:30 Відкриття кінопрограми, показ "Мої думки тихі" (представляють Антоніо Лукич, Ірма Вітовська, Андрій Лідаговський)

21:00 Показ "Додому" (представляють Наріман Алієв, Ахтем Сєїтаблаєв)

28 березня

15:00 Показ "Фокстер & Макс"

18:30 Показ "Земля блакитна, ніби апельсин" (представляє Ірина Цілик)

21:00 Показ "Черкаси" (представляють Тимур Ященко, Марта Лотіш)

29 березня

15:00 Дискусія з Олегом Сенцовым.