Лоуренс зіграла досвідчену дівчину, перед якою поставили непросте завдання - звабити 19-річного хлопця / скріншот

"Без образ" з Дженніфер Лоуренс: чому зухвала й відверта комедія змушує не тільки сміятися (рецензія)

10:41, 22.06.2023
5 хв.

В український прокат виходить комедія про дорослішання під назвою "Без образ". Й повірте, тут йдеться зовсім не про вік. Адже головна героїня фільму у виконанні Дженніфер Лоуренс у свої 32 й надалі б жила у своєму ілюзорному світі, якби не одна зустріч.

Багатьом дуже складно завершувати якісь складні життєві ситуації без образ, які тягнуть їх на дно й не дають можливості спокійно рухатися далі. Й новий фільм з Дженніфер Лоуренс, здається, саме про це. Як з непростої історії, просоченої брехнею, вийти оновленою й готовою до абсолютно неочікуваних рішень.

Йдеться про одну з найбільш очікуваних комедій червня 2023 року під назвою "Без образ". Її режисер - американець українського походження Джин Ступніцкі, відомий тим, що зняв "Хороші хлопці" й написав сценарій до вибухового комедійного фільму "Дуже погана вчителька" з Камерон Діас. Якщо ви розраховуєте, що протягом всієї стрічки ви безперервно реготатимете з жартів головних героїв, змушені вас розчарувати: тут буде місце й сльозам, і розчаруванням.

"Без образ": сюжет фільму

Це – молодіжна комедія, дія якої розгортається довкола водійки Uber на ім’я Медді (у виконанні Дженніфер Лоуренс). Дівчині, якій 30 з хвостиком, постійно не вистачає грошей, й от одного разу вона ризикує втратити будинок, який їй дістався від мами. А все тому, що вона залишилася без авто – свого надійного джерела заробітку.

Намагаючись знайти роботу, щоб заплатити податки й залишитися з дахом над головою, Медді натрапляє на дуже дивне оголошення, яке вона вважає своїм шансом на порятунок. І тут починається найцікавіше, адже перед досвідченою дівчиною стоїть непросте завдання – вивести хлопця-самітника Персі (його зіграв Ендрю Барт Фельдман) з його "мушлі" перед вступом до вишу. За це його батьки пообіцяли винагороду у вигляді машини, але головне – щоб їхній син про цю угоду не дізнався й не став незайманим студентом.

Далі події розвиваються цілком передбачувано: абсолютні протилежності раптом знаходять точки дотику, діляться секретами, цілуються й не лише. Та – найголовніше – Медді й Персі під час пікових конфліктних ситуацій кидаються фразами, які змінюють їхнє ставлення до життя, й те, що здавалося таким важливим, стає просто дрібницею. Дівчина залишає позаду все – мамин будинок й легковажні розваги, які раніше їй так подобалися. Попереду – одні невідомі через переїзд. Але на душі в головної героїні спокій, адже вона після різких слів Персі нарешті змогла відпустити образу на батька, а відтак – і своє минуле.

Персі закохався у Медді / скріншот

А Персі завдяки Медді пізнав, що таке перша закоханість, перші розчарування й трішки – що таке перший секс (хто дивитиметься, той зрозуміє).

Чим чіпляє фільм "Без образ"

Так, сюжет комедії доволі передбачуваний, але є все ж моменти, які чіпляють глядача. По-перше, це шалена енергетика Дженніфер Лоуренс: здається, її запалу вистачить, щоб перевернути Землю. Її героїня у фільмі оголює не лише почуття, а й тіло. Вона не соромиться поставати повністю роздягненою, зніматися у безглуздих й конфузних сценах. Вона справжня, без прикрас й вдаваної ідеальності. А це у час штучних грудей і не тільки одразу підкорює. Стрічка отримала віковий рейтинг R, тобто для глядачів із 17 років, тож ви розумієте, що без "полунички" не обійшлося.

У комедії "Без образ" підіймаються проблеми дорослішання й сприйняття себе. Але це не на рівні вульгарного "Американського пирога", а на зовсім іншому – чуттєвому й інтелектуальному. Так, тут знайшлося місце й примітивним жартам та прийомам, та все ж режисер робить ставку на почуття головних героїв, й не обов’язково романтичні. Тож глядач до 20 років упізнає у багатьох ситуаціях у фільмі себе, старші – поностальгують за часами, коли усе у них було вперше.

'Без образ' з Дженніфер Лоуренс: чому зухвала й відверта комедія змушує не тільки сміятися (рецензія)

Звичайно, не можна не згадати про прекрасного й величного "персонажа" фільму, який зачаровує з першої ж появи. Йдеться про океан. Медді приходить до нього у пікові моменти свого болю та радості, він змиває її сором й дарує сили, він надихає й допомагає зрозуміти головне: а що далі. Показані у "Без образ" краєвиди тішать око, а шум океану вмиротворює, відсіюючи зайву метушню.

Вердикт: якщо ви шукаєте фільм на вечір, який допоможе відволіктися від важких буднів, забути про власні проблеми й знову повірити у щось світле й прекрасне на кшталт справжньої дружби, тоді welcome. Не очікуйте від комедії "Без образ" несподіваних сюжетних поворотів, розлогих і наповнених діалогів, а тим паче глибокого сенсового післясмаку. Стрічка "тягне" на тверду 6 з 10, й "витягує" її здебільшого харизматична й дотепна Дженніфер Лоуренс.

Трейлер комедії "Без образ" з Дженніфер Лоуренс