З повагою до оригіналу та поглядом у майбутнє: огляд фільму жахів "Екзорцист: Вірянин"

5 жовтня 2023 року в український прокат виходить фільм жахів "Екзорцист: Вірянин", що є прямим продовженням оригінального фільму 1973 року, що свого часу створив справжню революцію в світі кіно. Чи вдалося новинці гідно перезапустити культову франшизу, читайте в огляді УНІАН.

УНІАН ділиться враженнями про фільм "Екзорцист: Вірянин" (The Exorcist: Believer).

Трохи передісторії

Історія культової хорор-франшизи, яка назавжди змінила світ кіно, почалася у 1971 році, коли американський письменник Вільям Пітер Блетті видав роман "Екзорцист" про 12-річну дівчинку Реган Макніл, тілом якої заволодів демон, та відчайдушні спроби її матері Кріс Макніл врятувати дочку. Роман, який у нас виходив також під назвою "Той, що виганяє диявола", користувався шаленою популярністю, і вже зовсім скоро знайшлися бажаючі перенести події на екран.

Написати сценарій до фільму доручили самому Блетті, тоді як режисером обрали Вільяма Фрідкіна, в творчому доробку якого на той момент вже був оскароносний кримінальний бойовик "Французький зв'язковий" (1971).

Втім, з самого початку у фільму почалися проблеми. Попри статус бестселера, чимало топ-зірок Голлівуду відмовилися брати участь в зйомках, тож головні ролі отримали здебільшого маловідомі актори. Крім того, під час зйомок сталася пожежа, в результаті якої було практично знищену більшу частину знімального майданчика, а кілька головних акторів отримали травми. І це вже не говорячи про численні протести релігійної спільноти проти виходу фільму.

Коли ж фільм вийшов на екрани (хоча багато де його заборонили), точилися легенди, що люди втрачали свідомість від жаху, побаченого у фільмі. І це попри те, що чимало найбільш жорстких сцен з оригінального роману було викинуто зі сценарію, враховуючи юний вік виконавиці ролі Реган – Лінди Блер. Так, коли ми дивимося цей фільм зараз, можливо, ми і не бачимо там нічого такого жахливого, але тоді, у далекому 1973 році, це була справжня революція у світі кіно – для тогочасного глядача це дійсно виглядало новаторством.

В підсумку фільм зібрав у світовому прокаті понад 440 мільйонів доларів при бюджеті всього 10,5 мільйонів, а також отримав цілу купу престижних нагород та номінацій – в тому числі 10 номінацій на "Оскар", ставши першим фільмом жахів в історії, номінованим на цю престижну нагороду в категорії "найкращий фільм" (кіноакадеміки й досі не надто милостиві до цього жанру). І хоча в підсумку він отримав лише дві нагороди – за адаптований сценарій та звук, це однозначно занесло його в список легенд.

Звісно, на хвилі такого успіхи почалися спроби продовжити франшизу, які обернулися справжнім провалом – фільм "Екзорцист 2: Єретик" 1977 року про подальшу долю Реган Макніл досі називають одним з найгірших в історії. Фрідкін та Блетті, що були творцями першого фільму, одразу відмовилися від участі в сиквелі, адже на той момент вели суперечки щодо розподілу прибутків як з кіностудією, так і між собою, також не захотіла брати в проекті участь і Еллен Берстін, яка виконала роль Кріс Макніл.

До франшизи "Екзорцист" кіношники повернулися аж у 1990 році, коли вийшов третій фільм серій, режисером якого виступив сам автор першого роману, знявши нову стрічку на основі свого іншого роману "Легіон". Фільм, в центрі сюжету якого був детектив Вільям Кіндерман з першого "Екзорциста", трохи реабілітував франшизу, однак все ж не дотягнув до лаврів першопроходця.

У 2004 та 2005 роках вийшло ще два фільми серії – "Екзорцист: Початок" та "Екзорцист: Приквел", які обидва розповідали про молоді роки отця Ланкастера Мерріна з першого фільму. Втім, обидва вони отримали погані відгуки, а перший з них взагалі навіть не окупився в прокаті.

І ось, лише зараз до франшизи вирішили повернутися продюсери знаменитої хорор-кіностудії Blumhouse Productions, випустивши шосту частину серії чітко до 50-річниці виходу оригіналу. За іронією долі, в серпні 2023 року, не доживши всього двох місяців до прем'єри, у віці 87 років помер режисер першого "Екзорциста" Вільям Фрідкін – саме йому в підсумку і присвятили фільм.

Про що новий фільм

В центрі сюжету нового фільму, який заявляється як перезапуск франшизи і одночасно пряме продовження оригінального фільму – 13-річні дівчата Енджела та Кетрін, які спочатку зникають у лісі, а через три дні повертаються геть втративши пам’ять. Практично одразу з ними починають відбуватися дивні речі, дуже схожі на те, що відбувалося з Реган Макніл.

Батько Енджели Віктор, який виховує доньку сам після смерті її матері під час пологів, вирішує будь-якою ціною врятувати дівчинку. Будучи невіруючим скептиком, чоловік поступово переступає через себе та відшукує єдину живу людину, яка колись була свідком подібного – Кріс Макніл з першого фільму.

Про режисера

Режисером та співсценаристом фільму виступив Девід Ґордон Ґрін, який до цього зняв три частини хорор-франшизи "Гелловін" (2018, 2021, 2022) – саме він зміг успішно перезапустити цю серію фільмів після кількох провальних стрічок попередніх років.

Крім того, попередньо заплановано, що Ґрін зніме цілу оновлену трилогію "Екзорцист". Так, друга частина, яка вже навіть отримала назву "Екзорцист: Брехун" (The Exorcist: Deceiver), має вийти н екрани у квітні 2025 року. Водночас, можливі назва та дата виходу третьої поки не оголошені.

Також наразі невідомо, чи повернеться в нових частинах хтось з акторів та персонажів попередніх фільмів.

Хто в головних ролях

По-перше, у новій стрічці вперше за 50 років до франшизи повернулася Еллен Берстін, яка виконала роль Кріс Макніл у першому "Екзорцисті". Якщо бути чесними, її роль у новому фільмі була доволі невеличкою, а її особиста присутність у кадрі була скоріше даниною поваги першому фільму, ніж сюжетна необхідність. Тим не менш, фанатів франшизи цей жест точно порадує. Більш того, скажемо, що це не єдине "камео з минулого" у стрічці, але ми вам не будемо розкривати усі карти.

Водночас, головну роль Віктора Філдінга у фільмі виконав американський актор і співак Леслі Одом-молодший, який прославився завдяки головній ролі у мегапопулярному в США мюзиклі "Гамільтон". Наш же глядач міг бачити його в другорядних ролях у фільмах "Вбивство у Східному експресі" та "Ножі наголо: Скляна цибуля".

Решта акторів, задіяних у фільмі, не надто відомі нашому глядачеві – Енн Дауд (серіал "Оповідь служниці"), кантрі-співачка Дженніфер Неттлз та інші.

Реакція на фільм

Попередні реакції на фільм від глядачів скоріше позитивні. Так, за підсумками перших 105 оглядів, фільм має оцінку 7,1 бал з 10 на IMDb. Традиційно, критики набагато більш суворі до фільмів жахів.

Наш вердикт

В цілому можна привітати Blumhouse та Девіда Ґордона Ґріна з успішним перезапуском франшизи "Екзорцист". З одного боку, фільм віддає данину поваги першому фільму, запозичивши певні ідеї та персонажів, втім одночасно він є цілком самостійним проектом, якому під силу запустити власну сюжетну лінію.

Подібно першому фільму, "Вірянин" повільно нагнітає атмосферу жаху за допомогою кольорів, раптових демонічних спалахів та тієї самої легендарної мелодії. При цьому у фільмі зачіпаються питання непохитності та чистоти віри, єдності людей з різними світоглядами та віруваннями задля протистояння злу, а ще моральні аспекти – саме вони і "роблять" кінцівку фільму.

Дещо можна придертися до фінальної частини зі сценою екзорцизму, мовляв, щось трохи перемудрили з усіма цими культурними переплетіннями, та й священик там той взагалі що є, що нема, але загалом воно не псує фільм.

Водночас не можна сказати, що у фільмі показано так вже й багато огидних речей (насправді, сучасного глядача вже важко чимось здивувати, бачили і жахливіше картинки). Втім, занадто чутливі глядачі все ж можуть відчути певний дискомфорт під час деяких моментів.

Загальна оцінка – 6 з 10 балів.

***

Про інші кіноновинки тижня читайте в нашому окремому огляді. Також ви можете ознайомитися з добіркою найцікавіших серіалів жовтня 2023 року.

Марина Григоренко