Новинки в кінотеатрах з 5 жовтня / колаж УНІАН, скріншоти

"Екзорцист", "Абсолютний вбивця", "Місто загублених дітей" та польське кіно: що подивитися на вихідних

09:09, 05.10.2023
11 хв.

Цього тижня в український прокат виходять новий фільм з культової хорор-франшизи "Екзорцист", анімаційна комедія "Щенячий патруль: Мегакіно" та українська комедія "Велика прогулянка", а кіногурманів порадують фестиваль польського кіно та ретроспектива сюрреалістичної антиутопії "Місто загублених дітей". Тим часом, онлайн вийдуть комедійний хорор "Абсолютний вбивця", еротичний трилер "Чиста гра" та юридична драма "Військовий трибунал у справі про заколот на "Кейні". Про усі кіноновинки тижня читайте в огляді УНІАН.

УНІАН підготував традиційну добірку кіноновинок тижня – як в кінотеатрах, так і онлайн.

Екзорцист: Вірянин

The Exorcist: Believer (США, 2023, жахи)

З нагоди 50-ої річниці виходу на екрани одного з найбільш знакових фільмів в історії "Екзорцист", світ побачить чергова спроба перезапустити легендарну франшизу – загалом це вже шостий фільм серії. При цьому нова стрічка заявляється як пряме продовження оригінального фільму.

Цього разу в центрі сюжету – 13-річні дівчата Енджела та Кетрін, які спочатку зникають у лісі, а за три дні повертаються геть втративши пам’ять, що призводить до низки жахливих надприродних подій. Батькові однієї з них Віктору доведеться протистояти найбільшому злу, з яким він коли-небудь зустрічався, та відшукати єдину живу людину, яка колись була свідком подібного – Кріс Макніл з першого фільму.

Власне, у новій стрічці вперше за 50 років до франшизи повернеться Еллен Берстін, яка виконала роль матері захопленої демоном дівчинки у першому "Екзорцисті" Кріс Макніл.

Також ролі у фільмі виконали Леслі Одом-молодший ("Вбивство у Східному експресі", "Ножі наголо: Скляна цибуля"), Енн Дауд (серіал "Оповідь служниці"), кантрі-співачка Дженніфер Неттлз та інші.

Режисером та співсценаристом фільму виступив Девід Ґордон Ґрін, який до цього зняв три частини хорор-франшизи "Гелловін" (2018, 2021, 2022), а також комедії "Ананасовий експрес" та "Хоробрі перцем".

Попередньо заплановано, що Ґрін зніме трилогію "Екзорцист" – друга частина має вийти у квітні 2025 року під назвою "Екзорцист: Брехун" (The Exorcist: Deceiver), тоді як можливі назва та дата виходу третьої поки не оголошені.

За підсумками перших 105 оглядів від глядачів, фільм має оцінку 7,1 бал з 10 на IMDb. Водночас критики, традиційно для фільмів жахів, були набагато більш суворі до фільму.

Детальний огляд фільму читайте в нашій окремій рецензії.

Щенячий патруль: Мегакіно

PAW Patrol: The Mighty Movie (Канада, 2023, комедія/пригоди/сімейний/анімація)

Ця комп’ютерна анімаційна комедія про песиків-супергероїв заснована на телесеріалі "Щенячий патруль" і є продовженням мультфільму "Щенячий патруль: Фільм" 2021 року. У цій частині героїчні чотирилапі отримують нові мега сили для боротьби з противниками завдяки чарівному метеориту, що впав на Бухту Пригод.

Режисером мультфільму виступив Каллен Брункер, який також зняв перший фільм серії. Також він працював над сюжетами серій "Льодовиковий період" та "Посіпаки".

У США фільм вийшов в прокат на тиждень раніше, ніж в Україні, та, як і перша частина, отримав в цілому позитивні відгуки від глядачів. Так, на IMDb у фільму нині оцінка 6,1 бал з 10, а на Rotten Tomatoes у нього 83% схвалення від критиків та 95% від глядачів. Тим часом, на Metacritic у нього 51 бал зі 100 від кінооглядачів ("змішані або середні відгуки") та 6,3 з 10 від широкої аудиторії ("в цілому позитивні відгуки").

Вже відомо, що у мультфільму буде третя частина, яка вийде на екрани у 2026 році.

Місто загублених дітей

La cité des enfants perdus (Франція, 1995, фантастика/драма)

Сюрреалістична антиутопія "Місто загублених дітей" Марка Каро ("Амелі", "Чужий: Воскресіння", "Делікатеси") та Жана-П’єра Жене ("Делікатеси"), що свого часу отримала чимало престижних нагород і номінації на європейських кінофестивалях, стане другим проектом цьогорічного осіннього сезону ретроспективної серії від кінокомпанії "Артхаус Трафік".

В центрі сюжету фільму – божевільний науковець Міста загублених дітей на ім'я Кранк. Через нездатність спати, він швидко старішає. Тож він викрадає дітей, щоб привласнити їхні сни. Та одного разу в місті з’являється кремезний чоловік на ім’я Один, який розшукує свого зниклого молодшого брата. Разом з відважною дівчинкою Мієт і юрбою дітлахів, він кидає виклик злодію та його посіпакам.

Головні ролі у фільмі виконали Рон Перлман ("Геллбой", "Чужий: Воскресіння"), Домінік Пінон ("Амелі", "Чужий: Воскресіння", "Делікатеси"), Жан-Клод Дрейфус ("Делікатеси") та інші.

Фільм входив до офіційної програми Каннського кінофестивалю 1995 року та отримав премію "Сезар" в 1996 році за найкращу роботу художника-постановника. Костюми для фільму створив Жан-Поль Готье.

Нині фільм має оцінку на IMDb 7,5 балів з 10, а на Rotten Tomatoes у нього 80% схвалення від критиків з поміткою "Сертифікована свіжість" та 90% від глядачів.

XVIII Дні Польського Кіно

З 5 по 15 жовтня в Україні пройде традиційний фестиваль "Дні польського кіно", який відбувається вже вісімнадцять років поспіль. Традиційно у програмі представлено найцікавіший доробок польського кінематографу останніх років.

Загалом до програми цьогорічного фестивалю увійдуть шість нових фільмів виробництва Польщі.

Фестиваль складається з онлайн та офлайн частини в кількох містах України. Детальніше читайте за посиланням.

Хліб і сіль

Chleb i sól  (Польща, 2022, драма)

В центрі сюжету цього фільму, прем'єра якого відбудеться в рамках фестивалю "Дні польського кіно" паралельно з виходом в український прокат – успішний піаніст Тимек, який приїздить з Варшави до рідного містечка на літні канікули, де, здається, час зупинився. Його молодший брат Яцек теж талановитий піаніст, але замість планувати майбутнє, він убиває час, тиняючись із друзями. Тимек вливається в компанію давніх приятелів, але швидко розуміє, що провінційна рутина йому чужа. У вирі випивки, легких наркотиків, ганебних гомофобних жартів та насмішок над мігрантами він – мовчазний спостерігач, якому бракує сміливості розірвати коло насильства, яке от-от вибухне.

Прем'єра фільму відбулася в секції "Горизонти" Венеціанського кінофестивалю 2022 року, де він отримав спеціальний приз журі.

Нині у фільму оцінка 6,9 балів з 10 на IMDb.

Велика прогулянка

Velyka prohulianka (Україна, 2022, комедія)

Стрічка, що є типовим представником специфічного жанру української сільської комедії, мала вийти в українських кінотеатрах 24 лютого 2022 року, однак через початок повномасштабної війни Росії в Україні була перенесена аж на півтора роки.

Фільм розподає про те, як дві абсолютно різні родини – працівників культури Драгоманових і районних бізнесменів Наливайченків – вибираються на шашлики, але не можуть поділити галявину під мангал. Раптово на арені з'являється ще один, куди більш небезпечний претендент на це місце – і тепер дві абсолютно різні родини мають об'єднатися, щоб дати бій спільному ворогу.

Головні ролі у фільмі виконали зірки "Студії Квартал-95" Олена Кравець та Юрій Ткач. Також комедія зібрала чимало зіркових камео на чолі з Вєркою Сердючкою.

Абсолютний вбивця

Totally Killer (США, 2023, комедія/жахи)

Головна героїня фільму – учениця старших класів Джейми, яка подорожує в часі в 1987 рік після того, як друзі її матері були вбиті маніяком на Хеллоуїн. В минулому вона об’єднується зі своєю мамою-школяркою, щоб зупинити юного потенційного вбивцю та повернутися до своєї хронології, перш ніж вона назавжди опиниться в пастці минулого.

Головну роль у фільмі виконала зірка "Моторошних пригод Сабріни" Кірнан Шипка. Також у фільмі задіяні Джулі Боуен (ситком "Американська сімейка"), Олівія Голт (серіали "Плащ і Кінджал", "Жорстоке літо"), Рендал Парк ("Людина-мураха і Оса", "Аквамен і загублене королівство"), Ліана Ліберато ("Крик 6") та інші.

Режисером фільму виступила Нахнатчка Кхан, найбільш відома як сценаристка мультсеріалу "Американський тато!" та авторка серіалу "Не вір с*** з помешкання 23".

Прем'єра фільму відбулася на фестивалі Fantastic Fest в Техасі наприкінці вересня 20223 року. Нині він має оцінку на IMDb 7,6 балів з 10, а на Rotten Tomatoes у нього 82% схвалення від критиків.

Для широкої аудиторії фільм стане доступний 6 жовтня на Prime Video.

Чиста гра

FairPlay(США, 2023, трилер/драма/еротика)

В центрі сюжету фільму – нещодавно заручена пара, яка опиняється на межі розриву стосунків після неочікуваного підвищення в безжальному гедж-фонді.

Головні ролі у фільмі виконали Фібі Дайневор ("Бріджертони") та Олден Ейренрайк ("Оппенгеймер").

Прем'єра фільму відбулася під час Sundance Film Festival на початку 2023 року, а наприкінці вересня він вийшов в обмежений прокат в США. Нині він має оцінку на IMDb 7,2 бали з 10, а на Rotten Tomatoes у нього 87% схвалення від критиків та 100% від глядачів. Тим часом, на Metacritic кінооглядачі дали йому 74 бали зі 100, що відповідає характеристиці в "цілому позитивні відгуки".

Для широкої аудиторії фільм стане доступний 6 жовтня на Netflix.

Військовий трибунал у справі про заколот на "Кейні"

The Caine Mutiny Court-Martial (США, 2023, воєнний/юридична драма)

Фільм знято на основі класичного сюжету про події на американському військовому кораблі "Кейн", учасники яких були звинувачені в заколоті та постали перед судом. В його основу ліг сценарій Германа Воука, написаний за мотивами його ж роману "Бунт на "Кейні". Проте події фільму було перенесено з часів Другої світової війни у 2020-ті роки.

Головні ролі у фільмі виконали Кіфер Сазерленд ("Коматозники", "Твін Пікс: Вогню, іди зі мною", "Меланхолія"), Джейсон Кларк ("Найп'янкіший округ у світі", "Термінатор: Генезис", "Перша людина"), Ленс Реддік ("Джон Вік", "Ґодзілла проти Конга") та інші.

Режисером фільму виступив легендарний Вільям Фрідкін, який свого часу зняв такі фільми, як "Французький зв'язковий" (1971), "Екзорцист" (1973) та "12 розгніваних чоловіків" (1997). Це його перший фільм з 2011 року – і останній, адже Фрідкін помер у серпні 2023 року у віці 87 років.

Прем'єра фільму відбулася поза конкурсом Венеційського кінофестивалю 2023 року, де він отримав позитивні відгуки. Так, на IMDb у фільму нині оцінка 7,3 бал з 10, а на Rotten Tomatoes у нього 86% схвалення від критиків. Тим часом, на Metacritic у нього 56 балів зі 100 від кінооглядачів ("в цілому позитивні відгуки").

Для широкої аудиторії фільм стане доступний 6 жовтня на Paramount+.

Як працюють кінотеатри в умовах воєнного часу

Кінотеатри в умовах воєнного стану працюють з певними особливостями – на їхню роботу впливають повітряні тривоги, відключення електроенергії та комендантська година.

Якщо починається повітряна тривога, то показ фільму зупиняється, а глядачів просять покинути залу і вирушити в найближче бомбосховище. Зазвичай, якщо тривога триває менше 20 хвилин, то показ фільму продовжують з того місця, на якому зупинилися, якщо довше – пропонують обміняти квиток на інший сеанс. Опцію повернення коштів за скасовані сеанси пропонують нечасто. Аналогічна система обміну квитків діє у разі відключення електроенергії.

***

Крім того, ви можете подивитися фільми, що вийшли в попередні тижні, та найцікавіші серіали жовтня 2023 року – цього тижня Netflix випустить документальний селебріті-серіал "Бекхем", третю частину пригодницького екшна "Люпен" з Омаром Сі та підліткову драмеді "Усе й зараз". Тим часом, на Max стартує другий сезон ексцентричного піратського екшна "Наш прапор означає смерть" з Тайкою Вайтіті, а на Disney+ відбудеться прем'єра другого сезону супергеройського фентезі "Локі" з Томом Гіддлстоном.

Марина Григоренко

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся