Навколо Мірабель всі з її сім'ї володіють особливим даром / фото planetakino.ua

Рецензія на мультфільм "Енканто": чого вчить магічна анімація від Disney

11:24, 29.11.2021
4 хв.

Якщо ви зневірилися у власних силах і таланті, хочете відволіктися від сірих буднів, сміливо йдіть у кінотеатр подивитися яскравий чарівний мультфільм-мюзикл від Disney "Енканто".

Вийшла у прокат мультиплікаційна стрічка "Енканто: Світ магії" - історія сім'ї мадригалів, кожен член якої отримує чарівний дар й окрему кімнату. Ось тільки кучеряву Мірабель оминула ця доля. Для дитини це - привід для переживань. Але, як виявиться пізніше, дівчинка і без цього особлива.

Навколо Мірабель всі з її сім'ї володіють особливим даром - хтось дуже сильний, хтось розмовляє з птахами або зцілює людей. А дівчинка в цей час співає про свій біль через те, що за помахом її руки нічого чарівного так і не трапляється.

Читайте також"Дім Ґуччі": чи варто дивитися найочікуваніший фільм 2021 року (рецензія)Події мультфільму творці вирішили помістити в одну локацію - у захованому в горах Колумбії чарівному будинку, розташованому в красивому куточку під назвою Енканто. Але це його нітрохи не зіпсувало. Навіть навпаки - він вийшов дуже багатогранним й об'ємним.

В анімації "Енканто" дуже багато символів. Перший з них - свічка, завдяки якій сім'я мадригалів отримує дар. Це - символ зародження чогось нового і чудесного. І взагалі у мультфільмі дуже багато вогників, що робить його життєстверджуючим і зігріваючим у холодну пору року. Другий символ-бачення Бруно. Саме вони стають передвісником біди: руйнування будинку сім'ї Мадригал і втрати їхнього дару, до яких нібито причетна Мірабель. Третім символом став жовтий метелик - старт нового етапу в житті обдарованої сім'ї, тепер уже щиро люблячої один одного.

В анімації "Енканто" дуже багато символів / фото planetakino.ua

У мультфільмі дуже багато пісень, Це стрічка-мюзикл, жодна з композицій авторства Ліна-Мануеля Міранди протягом всієї 1,5-годинної анімації не повторюється. А ще картина насичена різного виду звуками - предметів, тварин, природи - дощу, вітру води, що робить її по-справжньому чарівною. Музика тут просто запальна. І так, дуже несподівано почути реп у такій анімації, але він тут дуже органічний. Зазначимо, що автори стрічки ретельно вивчили культуру Колумбії та досягли максимальної автентичності у всьому - починаючи від аудіо- і закінчуючи візуальною складовою. За проектом стоять найталановитіші люди студії Disney: Джаред Буш ("Зоотрополіс"), Байрон Говард ("Рапунцель", "Холодне серце-2").

Творцям анімаційних героїв слід сказати: "Браво", персонажі прописані дуже детально. Кожен кучер, кожен м'яз і навіть кожен недолік героїв зображені дуже майстерно. А чого варті костюми в "Енканто": чудові вишивки, яскраві сукні, стильні штани! Прикраси, макіяж і зачіски мультяшних персонажів теж ретельно продумані. 

Навіть будинок у стрічці Disney можна назвати дійовою особою. Адже він першим реагує на згасання магії та починає руйнуватися. А раніше будинок Мадригалів танцював і грав з дітьми, був цілим світом для її мешканців, в його кімнатах вміщалися цілі гори й ліси.

Нове творіння Disney просякнуте життєствердним духом / фото planetakino.ua

Нове творіння Disney просякнуте життєствердним духом, воно ніби натякає: якщо у тебе велике серце і є мета, якої ти прагнеш, — це найбільший дар, ти зможеш підкорити весь світ. І це - крутіше від будь-яких надздібностей.

Дуже сильний підтекст у мультфільмі "Енканто" - у кожного з членів наділеної даром сім'ї є свої травми (ідея "великі здібності - важка ноша відповідальності"), глядач не бачить згуртованості, тому над їхнім будинком і нависла небезпека. Лише шляхом їхнього колективного усвідомлення всього масштабу трагедії вийде врятуватися кожному та їхньому особняку. Звичайно ж, всіх врятує й об'єднає Мірабель. Ця картина DISNEY нагадує сеанс психотерапії, коли пацієнт копається у своїх дитячих страхах і знаходить причини своїх невдач через них вже в дорослому віці. "Ти більше, ніж твій дар", — повторюйте своїм дітям слова, які лунають у мультфільмі, якомога частіше, не намагайтеся їх "форматувати" під свої очікування.

Одні з фінальних кадрів анімації - серед руїн, але це не крах всіх надій, а лише можливість почати життя з чистого аркуша. Так, ми сильні лише тоді, коли згуртовані. "Дар - у тобі", - стверджують герої мультфільму "Енканто". І з цим складно не погодитися! 

Отже: мультфільм обов'язковий до перегляду і дорослим, і дітям, кожен тут відшукає свої смисли. А їх в анімації предостатньо! Наша оцінка - 8 із 10

Про успіх картини свідчать й прокатні дані: вона стала лідером розширеного вікенду в США на День подяки й за п'ять днів заробила понад 40 млн дол.

Ольга Робейко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся