Кадр з фільму "Ейфель" / фото vlg.film

З 16 грудня в українських кінотеатрах стартують покази одного з наймасштабніших європейських проектів за останні кілька років – історичної драми "Ейфель" (Eiffel) від студії Pathe і режисера Мартіна Бурбулона.

Фільм відразу ж привернув до себе увагу: по-перше, своїм розмахом, незвичним для французького кіно в останні роки, а, по-друге, кастингом зірки "Статевого виховання" Емми Маккей в її перший франкомовний фільм. Разом з vlg.film ми вирішили розповісти докладніше про цей романтичний байопік.

Про що фільм

"Ейфель" розповідає про найбільш незабутній період життя французького інженера і архітектора Гюстава Ейфеля: задум і будівництво знаменитої Ейфелевої вежі до Всесвітньої виставки в Парижі. Ейфель вже був у зеніті слави – він щойно повернувся з Нью-Йорку, де займався установкою легендарної Статуї Свободи – подарунка Франції народу США, і його головним завданням тепер було – побудувати підземку в Парижі. Натомість уряд вимагав від нього створити щось яскраве і незвичайне до виставки. Гюстава не дуже приваблювала ця ідея, але раптова зустріч з фатальною дівчиною з його минулого – змінює думку Ейфеля. Заборонена любов до прекрасної Адріенн Буржес втручається не тільки в плани архітектора, а й вигляд Парижа і всієї Франції.

Кадр з фільму "Ейфель" / фото vlg.film

Фільм безпосередньо розповідає історію створення Ейфелевої вежі, відтворюючи масштаб будівництва, суперечки та інтриги навколо неї, а також історію кохання Гюстава Ейфеля і Адрієнн, яка загрожує стати не меншим скандалом, ніж всі труднощі з вежею.

Кадр з фільму "Ейфель" / фото vlg.film

Хто в ролях

Творці фільму досить точно і, можна сказати, передбачувано запропонували титульну чоловічу роль одному з головних французьких акторів свого покоління – Ромену Дюрісу ("Всі гроші світу", "Серцеїд", "Піна дня", "Арсен Люпен"), який однаково комфортно себе почуває як в історичних ролях, так і в сучасних образах. Образ Гюстава Ейфеля як людини з минулого, який мислив занадто сучасно для того часу – вимагав участі саме такого актора.

Для Дюріса, чий батько – теж інженер-архітектор, пропозиція стати "тим самим Ейфелем" стала дуже важливою особистою сторінкою.

"Заради таких ролей стають актором. Я не думаю, що хтось стане подібне заперечувати. Саме тому я дуже нервував на підготовчому етапі, копався в собі, сумнівався, чи підходжу я? І це незважаючи на весь великий досвід за плечима. Але роль Ейфеля – особлива, не тільки за масштабом нашого фільму, але і за важливістю цієї фігури. До того ж, в дитинстві це був один з головних авторитетів французької думки в нашій родині", – поділився Дюріс.

Кадр з фільму "Ейфель" / фото vlg.film

Роль таємничої Адрієнн дісталася франко-британській актрисі Еммі Маккей, яка прокинулася знаменитою після прем'єри шоу Netflix "Статеве виховання". Дівчину засипали пропозиціями про зйомки, але одне з її перших "так" прозвучало саме на адресу французької постановки. І для цього існує кілька причин. По-перше, Емма була неймовірно заінтригована самою історією і своєю героїнею: "Адрієнн з тих жінок, які, безумовно, випередили свій час". По-друге, дебютувати у Франції – було важливим пунктом у списку майбутніх кар'єрних досягнень актриси. Адже як і у випадку з Євою Грін, через ім'я "Емма Маккей" мало хто здогадувався, що дівчина наполовину француженка, яка народилася і виросла на заході Франції. Тому дебютувати в настільки гучному фільмі у себе на Батьківщині було особливою гордістю для юної актриси.

Історія створення

Сценарист і режисер Мартін Бурбулон переважно відомий як автор комедій, які з року в рік приносять прибуток. Але, як і багато авторів, Бурбулон завжди мріяв про серйозне кіно, яке було б натхненним реальною історією.

Кадр з фільму "Ейфель" / фото vlg.film

"Я дуже вдячний студії Pathe і нашим партнерам за можливість розповісти про подвиг і любов Гюстава Ейфеля. Він був дуже чесним, талановитим, яскравим. Такі історії надихають і з цією думкою ми входили в наш довгий і складний знімальний процес. Нас тримала ідея, що ця історія варта і відпускати її не можна", – поділився з виданням Paris Match Мартін Бурбулон.

Процес і правда вийшов складним і двоетапним: спочатку зйомки стартували восени 2019 року, але були перервані пандемією і відновилися влітку 2020 року, коли вся команда змогла повернутися до зйомок.

Прем'єра в світі та Україні

Спочатку творці планували випустити картину в кінотеатрах в травні 2021 року, але в підсумку у Франції і низці європейських країн були запроваджені нові карантинні норми, тож фільм відклали на другу половину року.

У підсумку французи побачили байопік "Ейфель" в жовтні цього року, а український глядач дізнається все про секрети будівництва вежі та любовні інтриги Гюстава Ейфеля під музику Олександра Деспла ("Форма води", "Готель Гранд-Будапешт") з 16 грудня.

Вас також можуть зацікавити такі матеріали: