Гелена Бонем Картер в Лондоні в травні 2021 року / фото REUTERS

26 травня 2021 року визнаній королеві епатажу, британській актрисі Гелені Бонем Картер виповнюється 55 років.

Читайте такожКілліану Мерфі – 45: найяскравіші ролі зірки "Гострих козирків"

З цієї нагоди згадуємо найяскравіші ролі актриси, яка більше десятка років була музою головного готичного режисера сучасності Тіма Бертона і не перестає дивувати громадськість епатажною поведінкою і в особистому житті.

"Кімната з краєвидом" / A Room with a View (Великобританія, 1987) 

Гелена Бонем Картер, родом з доволі багатої і впливової родини (вона - правнучка прем'єр-міністра Великобританії лорда Асквіта), досить легко і просто увірвалася в світ великого кіно. Після декількох проб в кіно і на телебаченні, в 1986 році актриса зіграла в одному з найбільш вдалих своїх фільмів - мелодрамі "Кімната з краєвидом", події якої відбуваються в Італії та Англії початку 20 століття. Хоча сама вона не була відзначена нагородами за головну роль в цьому фільмі, в цілому картина наробила шуму, зібравши цілий урожай номінацій і премій. Після цього в кар'єрі Картер пішла ціла низка костюмованих драм і адаптацій книг.

"Франкенштейн Мері Шеллі" / Mary Shelley's Frankenstein (США, Японія, 1994) 

У 1994 році відбулася перша помітна поява Картер в готичному кіно - вона знялася в черговій екранізації роману Мері Шеллі "Франкенштейн, або Сучасний Прометей". Партнерами актриси по знімальному майданчику стали Роберт Де Ніро і Кеннет Брана, який виступив також режисером. З останнім у Картер в результаті зав'язалися стосунки, що тривали 5 років.

"Бійцівський клуб" / Fight Club (США, 1999)

У 1999 році Картер постала перед глядачами в абсолютно новому образі - вона зіграла ексцентричну фатальну красуню Марлу Сінгер в культовому фільмі Девіда Фінчера "Бійцівський клуб" за мотивами однойменного роману Чака Паланіка. По суті вона була єдиним жіночим персонажем в цьому чоловічому фільмі, де також зіграли Едвард Нортон, Бред Пітт і Джаред Лето, тим самим ще більше перетягуючи на себе увагу глядачів. "Бійцівський клуб" користувався шаленою популярністю, і до цього дня входить у всілякі рейтинги найкращих фільмів усіх часів і народів.

"Планета мавп" / Planet of the Apes (США, 2021)

У 2001 році Картер зіграла одну з головних ролей у фантастичному фільмі Тіма Бертона "Планета мавп". Фільм з колосальним на ті часи бюджетом в 100 мільйонів доларів отримав доволі посередні відгуки критиків, проте поклав початок творчому і особистому союзу двох чи не найекстравагантніших діячів у світі сучасного кіно. Після цього Картер знялася ще в декількох проектах режисера - "Велика риба", "Чарлі і шоколадна фабрика", "Труп нареченої", "Суїні Тодд, демон-перукар з Фліт-стріт", "Аліса в Країні чудес" і " Похмурі тіні".

"Гаррі Поттер і Орден Фенікса" / Harry Potter and the Order of the Phoenix (Великобританія, США, 2007)

У 2007 році Хелена Бонем Картер приєдналася до однієї з найгучніших кінофраншиз сучасності - "поттеріани". Їй дісталася роль однієї з прибічників Темного Лорда - Беллатриси Лестрейндж, яку вона виконала в цілому в чотирьох фільмах.

"Корона" / The Crown (Великобританія, 2019-2020)

У 2019 році Картер поповнила каст гучного історичного драматичного телесеріалу "Корона", присвяченого правлінню королеви Великобританії Єлизавети II. У 3-4 сезонах актриса зіграла роль принцеси Маргарет - молодшої сестри Єлизавети II.

На даний момент останньою роботою Гелени Бонем Картер в кіно є детективний фільм "Енола Холмс" про сестру Шерлока Холмса, що вийшов на Netflix восени 2020 року.

Вас також можуть зацікавити такі матеріали