Кадр з фільму "Хелловін вбиває" / фото B&H

"А це правда фільм жахів?": рецензія на фільм "Хелловін вбиває"

14:37, 25.10.2021

Традиційно напередодні Хелловіна кіностудії з особливим ентузіазмом випускають в прокат фільми жахів. Втім, далеко не завжди кількість і приналежність до легендарної франшизи означають якість. УНІАН подивився новий, не побоїмося цього слова, дванадцятий фільм про мовчазного вбивцю в масці Майкла Майєрса "Хелловін вбиває", і тепер готовий розповісти, що ж пішло не так.

Перша частина "Хелловіна" від режисера Джона Карпентера вийшла в далекому 1978 році. Тоді в центрі сюжету опинився мовчазний вбивця Майкл Майєрс, що втік з психіатричної лікарні, куди його запроторили після того, як в шестирічному віці він убив старшу сестру. Кровожерливий маніяк відразу ж кинувся в рідне містечко Хеддонфілд і почав тероризувати місцевих підлітків.

І хоча широка аудиторія не відразу перейнялася історією, знадобилося зовсім небагато часу, щоб "Хелловін" все ж досяг комерційного успіху і набув статусу культового, заклавши кілька хрестоматійних основ піджанру фільмів жахів – слешера (для них характерна наявність вбивці-психопата, часто в масці та з надприродними здібностями, який переслідує і витончено вбиває одного за іншим групу людей, найчастіше привабливих підлітків).

"Хелловін" став одним з перших слешерів, які доросли до рівня франшизи – "П'ятниця 13-е" і "Кошмар на вулиці В'язів" були вже пізніше. Тим часом, головна героїня фільму Лорі Строуд у виконанні вельми шанованої в наші дні актриси Джеймі Лі Кертіс ("Рибка на ім'я Ванда", "Правдива брехня", "Чумова п'ятниця", "Ножі наголо") стала класичним прикладом останньої дівчини, що вижила у фільмі жахів. Саме такі героїні, найчастіше більш позитивні на тлі інших персонажів, наприкінці фільму борються з лиходієм, вбиваючи його самостійно або будучи врятованою в останню хвилину іншим героєм.

Як часто буває в Голлівуді, вже вхопившись за комерційно успішну франшизу, її правовласникам складно вчасно зупинитися – спочатку знімаються численні продовження, а коли героям вже більше немає чого сказати, ну або якщо головні актори виходять на новий рівень, в хід йдуть рімейки. Всесвіт "Хелловіна", що налічує вже дванадцять фільмів (і нинішній "Хелловін вбиває" вже точно не буде останнім), пройшла всі ці стадії, та в 2018 році, вирішивши наплювати на всі продовження і рімейки, запустила пряме продовження історії 1978 року під тією ж назвою – просто "Хелловін".

Загалом, якщо ви не знайомі з попередніми фільмами і все ж вирішите подивитися "Хелловін вбиває", щоб мати уявлення, про що все це, достатньо подивитися фільми 1978 і 2018 років. По-перше, в новому фільмі до сюжету повернули одразу кілька персонажів з самого першого фільму, причому більшість з них зіграли ті ж актори. Такий ось елемент ностальгії. Так, крім Джеймі Лі Кертіс, у фільмі з'являться актор Нік Кастл, який першим зіграв Майкла Майєрса, а також Кайл Річардс, Ненсі Стівенс і Чарльз Сайферс, які зіграли тоді різних другорядних персонажів.

Кадр з фільму "Хелловін вбиває" / фото B&H

По-друге, події "Хелловін вбиває" розгортаються відразу ж з того місця, на якому завершився фільм 2018 року. Тоді, через 40 років після кривавих подій в Хеддонфілді, Майєрс знову тікає з лікарні, повертається в рідне місто і береться за "улюблену справу". Наприкінці "Хелловіна" 2018 року Лорі за допомогою її дочки і внучки практично вдалося перемогти Майєрса, але, зрозуміло, не все так просто з маніяком, який явно володіє надлюдськими властивостями. Адже по суті – він і є сам дух Хелловіна.

В цілому, в 2018 році режисер Девід Гордон Грін вельми непогано впорався зі своїм завданням. Фільм вдалося логічно прив'язати до першоджерела, підібравши хороший акторський склад на чолі з Джеймі Лі Кертіс, з помірною часткою пафосу і драматизму, не скочуючись до рівня самопародії. Тим сумніше розуміти той факт, що "Хелловін вбиває" від того ж режисера виявився якоюсь лютою трешовою карикатурою.

У якийсь момент глядачеві може взагалі здатися, що він дивиться чергову серію "Дуже страшного кіно". Чи то свідомо, чи ні, але Грін змушує глядачів істерично сміятися через те, що відбувається на екрані практично весь фільм, періодично вельми безглуздо вклинюючи в сюжет пафосні драматичні вставки, створюючи повний дисонанс. Так, є такий жанр, як комедійний хоррор, який за рахунок гротеску і навмисного використання штампів висміює класичні фільми жахів. Серед успішних прикладів – "Хижа в лісі" (2012) з Крісом Хемсвортом, "Химери" (2020) з Вінсом Воном і "Перевертень" (2020) Джима Каммінгса (він, до речі, зіграв одну з другорядних ролей в "Хелловін вбиває").

Однак якщо в тому ж "Перевертні" Каммінгсу вдалося зробити все вельми органічно і навіть художньо, отримавши за фільм гідні відгуки критиків, то в "Хелловін вбиває" у Гріна нічого не вийшло, якщо у нього взагалі була така задумка. Більшість вбивств у фільмі якісь карикатурні – то Майєрс, що ледве рухається, з легкістю вирізає десяток пожежників, які показово нападають на нього по одному, то парні жертви постійно горланять імена один одного. Та не так, що "Джон, він тут, біжи звідси", а просто "Джон", таким чином, що друга жертва сама приходить до маніяка. Причому цей хід використовувався у фільмі неодноразово. То Майєрс без зайвого клопоту знаходить нових жертв, ніби керований надприродними силами, то проходить повз "потрібної" йому жертви. І тут же глядачам на повному серйозі намагаються показати сцену масового божевілля в лікарні, де натовп лінчує того, кого вони помилково запідозрили у вбивствах. Ще пару хвилин – і лінчевателі оговтуються і, дивлячись на труп нещасного, до якого режисер з пафосом рівня "Джокера" викликає співчуття, видають: "Ну буває, всі ми помиляємося". Ах так, не обійшлося і без афроамериканців, які, зрозуміло, гинуть одними з перших, а також шаблонних престарілих гомосексуалістів.

Окремої уваги заслуговує вкрай бляклий персонаж Лорі Строуд. Таке враження, що режисер розумів, що для залучення глядачів в кінотеатри персонаж Джеймі Лі Кертіс у фільмі необхідний, але ось що робити з ним, не придумав. Та й сама актриса, у якої за чотири з гаком десятка років кар'єри в послужному списку чимало гідних робіт, включаючи досить свіжі, цілком можливо, не до кінця усвідомлювала, на що підписується…

Звісно, не можна сказати, що фільм вийшов абсолютно провальним, скоріше, безглуздим (але дякуємо, давно ми так не сміялися). Водночас, тут були і гідні жарти, якими цілком можна було обмежитися. Також у фільмі хороші картинка і звук, окремої похвали заслуговують початкові титри, що задають атмосферу всьому фільму, яку, на жаль, не вдалося утримати до кінця.

Ще по ходу перегляду "Хелловін вбиває" глядачі раз у раз задаються питаннями "Що взагалі відбувається?" і "А це точно фільм жахів?". А ще усвідомлюють, що це ще не кінець... Так-так, на 2022 рік запланований вихід фільму "Хелловін закінчується", постановкою якого знову займеться Девід Гордон Грін, повернувши до головних ролей героїв з попереднього фільму, що вижили, включаючи Джеймі Лі Кертіс. Сподіваємося, цей фільм вже точно буде останнім. Бо іноді потрібно вчасно зупинитися, щоб остаточно не зганьбитися.

***

З іншими новинками тижня ви можете ознайомитися за посиланням.