Фото Спенсера Елдена в басейні, зроблене до 25-річчя виходу альбому "Nevermind" / SplashNews

Найвідоміша обкладинка групи Nirvana для альбому "Nevermind", який вважається головною платівкою гранжу і одним з кращих альбомів 90-х і всієї рок-музики в принципі, стала причиною позову до колективу, що розпався після самогубства Курта Кобейна.

Спенсер Елден, 30-річний житель Лос-Анжелеса, зображений на обкладинці "Nevermind", подав до суду на колишніх учасників групи, звинувативши їх у поширенні дитячої порнографії, передає Pitchfork

Елден вимагає моральної компенсації за те, що його статеві органи бачив весь світ. З цієї причини, за словами Спенсера, все своє життя він відчував стрес, який згубно відбивався на його житті, і навіть звертався за допомогою до лікарів.

Елден стверджує, що не міг дати згоду на використання свого зображення для альбому 30-річної давності з причини малого віку і вимагає з кожного з відповідачів по 150 тисяч доларів компенсації збитку за поширення приватних матеріалів відверто сексуального характеру і примус до комерційних сексуальних дій у віці до 18 років, від яких учасники Nirvana та інші сторони продовжують отримувати матеріальну вигоду.

Хлопчик з обкладинки альбому Nirvana засудить групу за 'поширення дитячої порнографії'

Позов поданий до суду Центрального округу Каліфорнії проти спадкоємців Курта Кобейна, басиста Кріса Новоселича, барабанщика Дейва Грола і Чеда Ченнінга (який покинув групу ще до запису альбому), автора обкладинки Кірка Веддла, дизайнера Роберта Фішера, а також звукозаписуючих компаній Universal, Geffen, Warner і MCA.

Адвокат Елдена стверджує, що зображення, на якому немовля у воді тягнеться за доларовою банкнотою на гачку, змушує дитину виглядати "секс-працівником". Крім того, позивач вказує, що група пообіцяла покрити його геніталії наклейкою на обкладинці альбому, але цього зроблено не було.

Досягнувши повноліття, Елден сам неодноразово "косплеїв" свій найвідоміший знімок, а в один з ювілеїв виходу "Nevermind" навіть зробив татуювання на грудях з назвою альбому. Проте, в інтерв'ю він кілька разів зізнавався, що не радий бути "знаменитістю з обкладинки" і висловлював змішані почуття з приводу того, що прославився завдяки "каверу" однієї з головних платівок 90-х.

За його словами, він кілька разів по-дружньому намагався поспілкуватися з екс-учасниками "Нірвани", щоб отримати гроші за свій знімок, але його заклики були проігноровані. 

Альбом "Nevermind", випущений в 1991-му році, вважається класикою альтернативного року, кращим альбомом в дискографії Nirvana, головним гранж-альбомом. Він містить найбільш впізнавану композицію групи "Smells Like Teen Spirit", був проданий тиражем більше 35 мільйонів копій по всьому світу. Це самий комерційно успішний альбом групи з Сіетла. У січні 1992 року альбом зайняв перше місце в чарті журналу Billboard, випередивши Майкла Джексона. Критики визнавали "Nevermind" одним з кращих альбомів усіх часів, включаючи такі видання, як Rolling Stone, NME і Time.