Байопік "Елвіс", хоррор "Чорний телефон" і комедія "Щоденник гопника": що в кіно з 30 червня

Цього тижня в українських кінотеатрах з'явиться відразу три новинки для любителів якісного кіно-яскравий байопік про короля рок-н-ролу "Елвіс" від База Лурмана, новий хоррор від Blumhouse "Чорний телефон" з Ітаном Хоуком і шведська кримінальна комедія "Щоденник гопника". Детальніше читайте в огляді УНІАН.

УНІАН підготував традиційну добірку новинок у кінотеатрах України.

Елвіс / Elvis (США, Австралія, 2022)

Як не складно здогадатися з назви, ця біографічна музична драма розповість про життя і кар'єру легенди рок-н-ролу Елвіса Преслі, а саме – зосередиться на його взаєминах з менеджером Томом Паркером, який і привів музиканта до слави.

Головну роль у фільмі виконав Остін Батлер, який вельми реалістично вписався в образ короля рок-н-ролу, при цьому самостійно виконавши кілька пісень у фільмі. 30-річний американський актор і співак з підліткових років знімався в різних серіалах, включаючи "Ханну Монтану", а у великому кіно здійснив прорив в 2019 році, з'явившись хоч і в другорядних, але в досить яскравих ролях в тарантинівському "Одного разу в... Голлівуді" і комедійному зомбі-хоррорі Джима Джармуша "Мертві не вмирають".

Роль менеджера Елвіса дісталася легендарному Тому Генксу ("Форрест Гамп", "Зелена миля", "Ізгой"), якого у 2018 році визнали найкращим актором усіх часів.

Режисером фільму виступив австралієць Баз Лурман, на рахунку якого такі фільми, як "Ромео + Джульєтта", "Мулен Руж!" (за який він отримав "Оскар"), "Австралія" і "Великий Гетсбі".

Прем'єрний показ "Елвіса" відбувся в травні 2022 року на Каннському кінофестивалі, а в світовий прокат фільм вийшов 24 червня. Картина отримала в цілому позитивні відгуки. В першу чергу, критики хвалили акторську гру Остіна Батлера, картинку і звук. Так, на IMDb у фільм оцінка 7,9 балів з 10, а на Rotten Tomatoes – 79% схвалення від критиків і 93% від глядачів.

Примітно, що крім пісень самого Преслі, у фільмі чимало треків у виконанні сучасних виконавців, включаючи Doja Cat, Måneskin, Емінема, Dr. Dre, Стіві Нікс, Джека Уайта, Diplo та інших.

До слова, родичі короля рок-н-ролу – його екс-дружина Прісцила Преслі, дочка Ліза Марі Преслі та внучка Райлі Кіо – також залишилися задоволені фільмом і тим, як Батлер втілив на екрані Елвіса. 

Чорний телефон / The Black Phone ( США, 2022)

Ще одна гучна прем'єра тижня – надприродний фільм жахів "Чорний телефон" від кінокомпанії Blumhouse Productions, з-під крила якої вийшло чимало малобюджетних фільмів жахів, що домоглися визнання і комерційного успіху ("Паранормальне явище", "Спліт", "Пастка", "Астрал", "Сіністер").

"Чорний телефон" знятий за мотивами однойменного оповідання американського письменника Джо Хілла, який є сином короля жахів Стівена Кінга і успішно слідує по стопах батька. Події фільму розгортаються в кінці 1970-х років в американському Північному Колорадо, який тероризує серійний вбивця, що викрадає дітей під виглядом аніматора з дитячих свят. 13-річний Фінні Шоу стає шостою жертвою викрадення, і, залишаючись замкненим у підвалі маніяка, він раптово отримує допомогу "з того світу".

Головну роль у фільмі виконав юний актор Мейсон Темз, а роль викрадача дісталася Ітану Хоуку, відомому за фільмами "Товариство мертвих поетів", "Гаттака", "Тренувальний день" і "Отроцтво". Також у фільмі знялися Джеремі Девіс ("Врятувати рядового Райана", "Догвіль", "Лост") і Джеймс Ренсон ("Воно 2", "Олдбой", "Сіністер").

Режисером фільму виступив Скотт Дерріксон, який до цього працював над марвелівським "Доктор Стрендж", фантастичним трилером "День, коли Земля зупинилася", а також фільмами жахів "Сіністер", "Визволи нас від лукавого" і "Шість демонів Емілі Роуз".

У світовий прокат фільм вийшов 24 червня 2022 року, отримавши в цілому позитивні відгуки критиків. Так, на IMDb у нього оцінка 7,4 балів з 10, а на Rotten Tomatoes – 83% схвалення від критиків і 91% від глядачів.

Щоденник гопника / Måste gitt (Швеція, 2017)

З п'ятирічним запізненням до українських кінотеатрів дісталася хітова кримінальна комедія "Щоденник гопника", сюжет якої розгортається навколо хлопця на ім'я Метін з передмістя Стокгольма. Він займається злочинами – дрібними і не дуже, проте в душі він актор. Зважившись на вступний іспит в Академію мистецтв, хлопець благополучно його провалює. До того ж він ще й втрачає там свій щоденник із записами про злодійства, вуличні бійки і збут награбованого. Така книга "подвигів" цілком тягне на речовий доказ, але в руках людини зі світу мистецтва швидше вийде опублікованою і стане сенсацією.

Стрічку зняв шведський режисер Івіца Зубак, який написав сценарій разом з виконавцем головної ролі Каном Деміртасом. Також в картині зіграли Лєна Ендре, відома за фільмами трилогії "Міленіум" ("Дівчина з татуюванням дракона", "Дівчина, яка грала з вогнем", "Дівчина, яка підривала повітряні замки") і Йорген Торссон ("На кордоні світів").

На батьківщині стрічка стала справжнім хітом, і була номінована на шведську кінопремію "Золотий жук" за найкращий сценарій. На Варшавському міжнародному кінофестивалі фільм отримав Приз глядацьких симпатій, тоді як видання Cineuropa охарактеризувало "Щоденник гопника" як "рідкісний фільм, якому вдається обійти очікування глядачів і здивувати їх кілька разів поспіль". На IMDb у фільму оцінка 6,6 балів з 10.

Передчуття майбутнього / Just Another Dream (США, 2021)

Також цього тижня в українських кінотеатрах з'явиться бойовик "Передчуття майбутнього" з вельми скромними відгуками – так, на IMDb у фільму оцінка всього 3,8 балів з 10.

Картина розповість про дівчину-підлітка, якій періодично сняться жахливі злочини, що відбуваються в майбутньому. Коли одне бачення загрожує життю її сім'ї, ніхто їй не вірить, і дівчині доводиться "переписувати долю" своїми силами.

Як працюють кінотеатри в умовах воєнного часу

З поверненням великих прем'єр українські кінотеатри почали поступово збільшувати кількість сеансів на день. При цьому сеанси прив'язані до комендантської години і роботи громадського транспорту – найбільш ранні сеанси починаються о 10:00, а найпізніші – о 19:00.

Водночас, кінотеатри в умовах воєнного стану працюють з певними особливостями. Так, якщо починається повітряна тривога, то показ фільму зупиняється, а глядачів просять покинути залу і відправитися в найближче бомбосховище. Найчастіше, якщо тривога менше півгодини, то показ фільму продовжують з того місця, на якому зупинилися, якщо довше – повертають гроші або пропонують обміняти квиток на інший сеанс.

***

Крім того, ви можете подивитися фільми, що вийшли в прокат в попередні тижні, а також кращі серіали червня 2022 року.

Марина Григоренко