Том Генкс / Фото REUTERS

9 липня 2021 року американському оскароносному акторові, режисерові та продюсеру Тому Генксу виповнюється 65 років.

З цієї нагоди УНІАН вирішив згадати найбільш знакові ролі оскароносного актора, якого Америка просто обожнює. Судіть самі, Генкс, якого до того ж в 2018 році визнали найкращим актором усіх часів, регулярно потрапляє в ЗМІ завдяки своїм добрим і веселим вчинкам. Так, на Різдво 2018 року актор зайшов в ресторан швидкого харчування перекусити і за свій рахунок пригостив обідом всіх клієнтів закладу

Великий / Big (1988)

Том Генкс дебютував у кіно в 1980 році в слешері "Він знає, що ви одні", проте для справжнього прориву йому знадобилося цілих вісім років. У 1988 році на екрани вийшла містична сімейна драма "Великий", що розповідає про 12-річного хлопчика, який відчайдушно мріє скоріше стати дорослим. Одного разу його мрія збувається - він прокидається і виявляє, що перетворився на 30-річного чоловіка. Роль останнього якраз і виконав Том Генкс, за що він був відзначений своєю першою з багатьох номінацією на "Оскар".

Філадельфія / Philadelphia (1993)

Свою наступну номінацію на "Оскар", цього разу переможну, Генкс отримав в 1994 році за головну роль в юридичній драмі "Філадельфія". Тут він виконав роль процвітаючого молодого адвоката Ендрю Беккетта, якого звільнили з роботи після того, як менеджерам стало відомо, що він хворий на СНІД гомосексуал. Чоловік вирішує судитися з колишнім роботодавцем, проте всі адвокати відмовляються йому допомагати.

Форрест Гамп / Forrest Gump (1995)

Свій другий "Оскар" Том Генкс отримав вже через рік після першого - за головну роль у культовій трагікомедії "Форрест Гамп". Фільм розповідає дивовижну історію хлопчика, якому в дитинстві діагностували розумову відсталість і проблеми зі спиною. Однак незабаром він виявляє здатність швидко бігати, завдяки чому вступає до університету і стає успішним спортсменом. Потім він потрапляє на війну до В'єтнаму, отримує нагороду з рук президента США, потрапляє в численні курйозні ситуації, стає знаменитим, успішно вкладає гроші в акції Apple і, звісно, ж зустрічає свою любов.

Врятувати рядового Райана / Saving Private Ryan (1998) 

Четверту номінацію на "Оскар" Хенкс отримав за головну роль в епічній військовій драмі "Врятувати рядового Райана" режисера Стівена Спілберга, що описує події під час Нормандської операції Другої світової війни. Генкс грає роль командира загону, який відправляють з місією врятувати рядового Джеймса Френсіса Райана - єдиного вцілілого в боях сина жінки, яка вже втратила на війні трьох дітей.

Ізгой / Cast Away (2000)

Ще один фільм, який приніс Генксу номінацію на "Оскар" за головну чоловічу роль - пригодницька драма "Ізгой". Тут він виконав роль чоловіка, який виявився єдиним, хто вижив в авіакатастрофі та провів на безлюдному острові в Тихому океані п'ять років.

Зрозуміло, це далеко не повний список ролей Тома Генкса, якими він запам'ятався кіноманам. Також були "Аполлон-13", "Зелена миля", "Впіймай мене, якщо зможеш", "Термінал", "Код да Вінчі", "Хмарний атлас", "Шпигунський міст", "Новини з усього світу"  і "Прекрасний день по сусідству", за який в 2020 році він отримав свою шосту номінацію на "Оскар".